Tort bezowy a'la Pavlova
Prawdziwa królowa w艣ród ciast i deserów, czyli tort bezowy a'la Pavlova 馃憫Krucha, chrupi膮ca na zewn膮trz beza, krem z wyczuwaln膮 nutk膮 wanilii i ca艂a masa 艣wie偶ych owoców 馃崜馃キ馃馃崓 Pasuje na ka偶d膮 okazj臋 i zawsze jest gwo藕dziem programu. 艢mia艂o mo偶e zast膮pi膰 tradycyjny tort na biszkopcie i jest znacznie szybszy w przygotowaniu.
Krem do tortu bezowego a'la Pavlova to najprostszy krem 艣mietankowy - na bazie kremówki z mascarpone. Dodatek pasty waniliowej z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru nadaje mu wyj膮tkowy smak i aromat tej najszlachetniejszej z przypraw.
Do dekoracji mo偶esz wykorzysta膰 ulubione owoce 馃構 Idealnie sprawdz膮 si臋 truskawki, maliny czy borówki 鉂わ笍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy:
-
Krok 1
Dwie blachy z wyposa偶enia piekarnika wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 130°C z funkcj膮 termoobiegu.
-
Krok 2
W misie miksera umie艣膰 bia艂ka, ubijaj膮c, stopniowo dodawaj cukier i cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮. Ubij na sztywn膮 i bez臋. Do masy dodaj m膮k臋 ziemniaczan膮 i ocen winny, ca艂o艣膰 krótko wymieszaj. Bez臋 podziel na dwie cz臋艣ci, formuj膮c dwa blaty o takim samym rozmiarze.
-
Krok 3
Obie blachy w艂ó偶 do nagrzanego piekarnika i zmniejsz temperatur臋 do 100°C. Bezy susz przez 1,5 godziny. Pozostaw do ostygni臋cia.
Krok 2
-
Krok 4
W misie miksera umie艣膰 mascarpone i 艣mietank臋. Dodaj cukier puder i past臋 waniliow膮, ca艂o艣膰 ubij na sztywno.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Pasta waniliowa z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru od Dr. Oetkera nadaje wypiekom intensywny, esencjonalny, waniliowy smak.
-
Krok 5
Na dolnym blacie bezowym wy艂ó偶 przygotowany krem i pouk艂adaj na nim 艣wie偶e owoce. Przykryj drugim blatem. Ca艂o艣膰 udekoruj 艣wie偶ymi owocami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/tort-bezowy-ala-pavlova |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze