Świąteczna beza z żurawiną


Świąteczna beza z żurawiną - zostało tylko kilka dni do Świąt, dlatego przedstawiam Wam jeden z naszych ulubionych przepisów na wyśmienitą bezę, która jednocześnie jest prześliczną , świąteczną dekoracją stołu. Tradycyjną bezę wypiekłam na kształt wieńca i napełniłam żurawiną. Wierzch przykryłam aksamitnym kremem z serka mascarpone z nutą waniliową. Słodki krem i kwaskowe owoce, to sprawdzone i pyszne połączenie. Bezowy wieniec udekoruj samodzielnie przygotowanymi pierniczkami, świeżą żurawiną i gałązkami świerku. Dekoracja jest bardzo prosta, a całość tworzy wspaniały świąteczny efekt. 🎄 Spróbujcie ją wykonać.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Beza:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C. Na blasze z wyposażenia piekarnika wyłóż papier do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy ok 20 cm.
-
Krok 2
Białka umieść w misie i ubijaj do momentu aż piana będzie ubita, ale nie całkiem sztywna. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Po dodaniu całego cukru ubijaj jeszcze ok. 10 min do jego całkowitego rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z octem winnym lub sokiem z cytryny, dodaj do bezy i miksuj jeszcze ok. pół minuty.
-
Krok 3
Gotową masę wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę po linii okręgu, tak aby powstał wieniec. Wstaw do nagrzanego piekarnika, obniż temperaturę do 120°C i piecz ok 60 min. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
Nadzienie żurawinowe:
-
Krok 4
Żurawinę umieść w niedużym garnku, dodaj cukier, wodę, sok z cytryny i sól, ustaw na średniej mocy palnika i gotuj, aż cała żurawina zmięknie.
-
Krok 5
W międzyczasie żelatynę namocz a mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody.
-
Krok 6
Gdy żurawina już zmięknie i puści sok dodaj mąkę ziemniaczaną, całość jeszcze chwilę gotuj aby otrzymać kisiel. Zdejmij z palnika i dodaj odsączoną z wody żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przełożenie:
-
Krok 7
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, pastą waniliową i cukrem pudrem na gesty krem. Niewielką ilość kremu wyłóż na bezowy wianek, następnie rozłóż nadzienie żurawinowe i przykryj pozostałą częścią kremu. Na koniec udekoruj :) i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze