Bezy czekoladowe z granatem

Bezy czekoladowe z granatem to mój nowy pomysł na deser! Bezy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Czekolada rozpływa się w ustach a dodatek granatu, którego użyłam do dekoracji nadaje im lekko kwaśnego, orzeźwiającego aromatu. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Bezy:
-
Krok 1
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 110°C.
-
Krok 2
Czekoladę drobno pokrój. Przełóż ją do miseczki, nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odstaw ją na czas przygotowania masy bezowej.
-
Krok 3
Białka ubijaj stopniowo dodając sól i cukier, do uzyskania białej i błyszczącej konsystencji.
-
Krok 4
Na ubite białka wylewaj partiami cienką strużkę wystudzonej czekolady.
-
Krok 5
Masę bezową przełóż do worka cukierniczego.
-
Krok 6
Wyciskaj na przygotowane wcześniej blachy tworząc 6 okrągłych bez. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i susz przez około 1,5 godziny. Gotowe bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami.
Dekoracja:
-
Krok 7
Pokrój czekoladę i przełóż ją do miseczki, nad garnkiem z gotującą się wodą i miszaj do rozpuszczenia się czekolady.
-
Krok 8
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
-
Krok 9
Dodaj cukier z wanilią i wymieszaj.
-
Krok 10
Do każdej bezy nałóż porcję bitej śmietany. Posyp ją pestkami granatu i polej rozpuszczoną czekoladą.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze