1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Bezy czekoladowe z granatem

Bezy czekoladowe z granatem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Bezy czekoladowe z granatem to mój nowy pomysł na deser! Bezy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Czekolada rozpływa się w ustach a dodatek granatu, którego użyłam do dekoracji nadaje im lekko kwaśnego, orzeźwiającego aromatu. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Bezy:

  • Krok 1

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 110°C.

    blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do peiczenia
  • Krok 2

    Czekoladę drobno pokrój. Przełóż ją do miseczki, nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Odstaw ją na czas przygotowania masy bezowej.

    na palniku nag garnkiem szklana miska z pokrojoną czekoladą
  • Krok 3

    Białka ubijaj stopniowo dodając sól i cukier, do uzyskania białej i błyszczącej konsystencji.

    w szklanej misce biała obok miseczka z cukrem
  • Krok 4

    Na ubite białka wylewaj partiami cienką strużkę wystudzonej czekolady.

    w szklanej misce ubita beza z roztopioną czekoladą
  • Krok 5

    Masę bezową przełóż do worka cukierniczego. 

    na blacie blacha z wyposażenia piekarnika obok w worku cukierniczym beza z czekoladą
  • Krok 6

    Wyciskaj na przygotowane wcześniej blachy tworząc 6 okrągłych bez. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i susz przez około 1,5 godziny. Gotowe bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami.

    na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nieupieczone bezy czekoladowe

Dekoracja:

  • Krok 7

    Pokrój czekoladę i przełóż ją do miseczki, nad garnkiem z gotującą się wodą i miszaj do rozpuszczenia się czekolady.

    nad garnkiem z gotującą się wodą w szklanej misce rozpuszczona czekolada
  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

    w misce ubita śmietanka obok w miseczce roztopiona czekolada
  • Krok 9

    Dodaj cukier z wanilią i wymieszaj.

    w misce ubita śmietanka i Cukier z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 10

    Do każdej bezy nałóż porcję bitej śmietany. Posyp ją pestkami granatu i polej rozpuszczoną czekoladą.

    na blasze upieczone bezy czekoladowe z bitą śmietaną i ranatem

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej