1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Kości z sosem malinowym

Kości z sosem malinowym

bezowe kości z sosem malinowym na halloween
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Chcesz sprawić swoim pociechom radość i przygotować coś specjalnie strasznego na Halloweenowy wieczór? Mam dla Ciebie wyjątkowy przepis. :) Myślę, że i Ty skusisz się na bezowe kości z pysznym, malinowym sosem. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 100°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i dalej ubijaj.

  • Krok 3

    Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (około 5-7 mm) i wyciskajm na papierze do pieczenia kształt przypominający kości. (Jeśli podczas wyciskania na kościach zostaną wystające końcówki, wystarczy lekko zwilżyć palec i je wygładzić).

  • Krok 4

    Tak przygotowane „kości” wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 60-90 minut, w zależności od wielkości bezików (gotowe kości powinny łatwo odczepiać się od papieru).

Sos malinowy:

  • Krok 5

    Maliny lekko rozmroź, a następnie zmiksuj, przełóż je do garnka, dodaj cukier. Całość gotuj do rozpuszczenia się cukru.

  • Krok 6

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Natomiast mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody i dodałam do zmiksowanych malin, dalej podgrzewając do zagotowania.

  • Krok 7

    Kiedy sos malinowy się zagotuje, wówczas zdejmij garnek z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Sos jest gotowy.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej