Kości z sosem malinowym


Chcesz sprawić swoim pociechom radość i przygotować coś specjalnie strasznego na Halloweenowy wieczór? Mam dla Ciebie wyjątkowy przepis. :) Myślę, że i Ty skusisz się na bezowe kości z pysznym, malinowym sosem. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 100°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i dalej ubijaj.
-
Krok 3
Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (około 5-7 mm) i wyciskajm na papierze do pieczenia kształt przypominający kości. (Jeśli podczas wyciskania na kościach zostaną wystające końcówki, wystarczy lekko zwilżyć palec i je wygładzić).
-
Krok 4
Tak przygotowane „kości” wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 60-90 minut, w zależności od wielkości bezików (gotowe kości powinny łatwo odczepiać się od papieru).
Sos malinowy:
-
Krok 5
Maliny lekko rozmroź, a następnie zmiksuj, przełóż je do garnka, dodaj cukier. Całość gotuj do rozpuszczenia się cukru.
-
Krok 6
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Natomiast mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody i dodałam do zmiksowanych malin, dalej podgrzewając do zagotowania.
-
Krok 7
Kiedy sos malinowy się zagotuje, wówczas zdejmij garnek z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj dokładnie. Sos jest gotowy.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze