1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza z kremem amaretto

Beza z kremem amaretto

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Niesamowita kompozycja smaku inspirowana włoskimi deserami. Idealne połączenie mascarpone i amaretto, otoczone słodką bezą. Spróbuj i daj się oczarować!  ❤️

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Beza:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 120°C. Białka ubij z cukrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Masa powinna być biała i gęsta. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

    białka, cukier, mąka ziemniaczana
  • Krok 2

    Z masy utwórz blat o średnicy ok. 22 cm, tworząc na środku wgłębienie.

    masa bezowa
  • Krok 3

    Bezę włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 120°C przez 30 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 100°C i susz bezę jeszcze przez 3,5 godziny. Pozostaw ją w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia.

    upieczona beza

Krem:

  • Krok 1

    Serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Wlewając cienkim strumieniem dodaj do masy ekstrakt, likier i kawę. Krem wyłóż delikatnie do wgłębienia w bezie. Ozdób ciasteczkami Amaretti i ziarenkami kawy.

    mascarpone, śmietanka, śmietan-fix bez glutenu, cukier puder, ekstrakt migdałowy

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej