Brownie i blondie

Brownie piernikowe ze śliwką

brownie piernikowe ze śliwką i kremem

Brownie piernikowe ze śliwką

  • 02:00
  • 16
  • Łatwy
Zaktualizowano:
02:00
16
Łatwy

Brownie piernikowe ze śliwką to esencja tego, co lubię najbardziej! Jestem wielką fanką czekolady, przyprawy korzennej i śliwek, więc przed świętami nie mogło u mnie zabraknąć i takiego ciasta. Brownie jest niezwykle wilgotne i mocno czekoladowe, a polewa pierniczkowa, którą przygotowałam dzień wcześniej idealnie dopełnia jego smak. Wypróbuj mój sprawdzony przepis!

Składniki

Brownie:
  • 150 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 20 g Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 80 g mąki
  • 100 g pokrojonych, suszonych śliwek
Krem piernikowy:
  • 2 płatki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 50 g białej czekolady
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 20 g Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 50 g pokrojonych, suszonych śliwek
Wskazówki

Brownie:

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 190°C, a formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Masło i czekolady przełóż do miski nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewaj do rozpuszczenia. Odstaw.

Krok 3

Następnie wmieszaj jajka.

Krok 4

Cukier puder, kakao, przyprawę korzenną i mąkę wymieszaj i dodaj do masy czekoladowej.

Krok 5

Na koniec wsyp suszone śliwki.

Krok 6

Ciasto przełóż do formy i piecz przez 20 minut. Upieczone ciasto w środku powinno być wilgotne. Odstaw je do wystudzenia.

Krem piernikowy:

Krok 7

Żelatynę zalej zimną wodą do napęcznienia.

Krok 8

Czekoladę białą i mleczną posiekaj.

Krok 9

Śmietankę zagotuj z przyprawą korzenną, a następnie zalej nią czekoladę.

Krok 10

Dodaj odciśniętą żelatynę, zblenduj i odstaw lodówki, najlepiej na całą noc.

Krok 11

Schłodzony krem ubij za pomocą miksera i rozprowadź na piernikowym brownie.

Do dekoracji:

Krok 12

Czekoladę mleczną pokrój i przełóż do miseczki, nad garnkiem z gotującą się wodą.

Krok 13

Gdy czekolada się rozpuści udekoruj nią ciasto.

Krok 14

Na jeszcze ciepłą czekoladę posyp pokrojone śliwki.

Składniki
Brownie:
  • 150 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 20 g Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 80 g mąki
  • 100 g pokrojonych, suszonych śliwek
Krem piernikowy:
  • 2 płatki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
  • 50 g białej czekolady
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 20 g Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Do dekoracji:
  • 30 g czekolady mlecznej
  • 50 g pokrojonych, suszonych śliwek
Brownie i blondie ->

Przepisy z kategorii Brownie i blondie

Wszystkiego słodkiego
00:30
15
Łatwy
Brownie z chili
Wszystkiego słodkiego
02:00
16
Łatwy
Cytrynowe blondie