Raffaello czarna porzeczka bez pieczenia


Raffaello & czarna porzeczka bez pieczenia - ideał dla zabieganych łasuchów oraz wielbicieli prostych w przygotowaniu słodkości! Odmianą od klasycznego przepisu jest kwaskowy dżem porzeczkowy, który świetnie przełamuje słodycz budyniowo-kokosowego kremu. Dodatkowo, smak całego deseru dopełniają prażone wiórki kokosowe, ich zapach podczas prażenia jest po prostu obłędny. Jest to kolejna propozycja prostego ciasta bez pieczenia. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa kokosowa:
-
Krok 1
Odmierz 300 ml mleka i wymieszaj dokładnie z żółtkami i proszkiem budyniowym.
-
Krok 2
Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę na budyń oraz cukier i zagotuj ciągle mieszając aż całość zgęstnieje. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 3
Wiórki kokosowe zalej likierem i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną puszystą masę, zmniejsz obroty miksera na niskie i dodawaj stopniowo budyń.
-
Krok 5
Na koniec dodaj wiórki kokosowe nasączone likierem i wymieszaj, aby równo je rozprowadzić.
-
Krok 6
Formę 23x29 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj 1/3 masy kokosowej, na masę wyłóż małymi kleksami połowę porcji dżemu i rozsmaruj. Przykryj całość warstwą herbatników i powtórz czynność. Na trzeciej warstwie herbatników rozsmaruj równomiernie ostatnią, trzecią cześć masy kokosowej.
Posypka kokosowa:
-
Krok 7
Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i upraż na patelni (średnia moc palnika) na zloty kolor, pamiętaj aby stale mieszać - wówczas wiórki zrumienią się równomiernie. Po uprażeniu przesyp na talerz lub do miski aby ostygły.
-
Krok 8
Wystudzonymi wiórkami posyp wierzch ciasta.
Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze