1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Raffaello czarna porzeczka bez pieczenia

Raffaello czarna porzeczka bez pieczenia

raffaello czarna porzeczka bez pieczenia, na herbatnikach przełożonych budyniowym kremem kokosowym i dżemem z czarnej porzeczki, posypane wiórkami kokosowymi uprażonymi z cukrem - Wszystkiego Słodkiego
raffaello czarna porzeczka bez pieczenia, na herbatnikach przełożonych budyniowym kremem kokosowym i dżemem z czarnej porzeczki, posypane wiórkami kokosowymi uprażonymi z cukrem - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Raffaello & czarna porzeczka bez pieczenia - ideał dla zabieganych łasuchów oraz wielbicieli prostych w przygotowaniu słodkości! 😄 Odmianą od klasycznego przepisu jest kwaskowy dżem porzeczkowy, który świetnie przełamuje słodycz budyniowo-kokosowego kremu. Dodatkowo smak całego deseru dopełniają prażone wiórki kokosowe, ich zapach podczas prażenia jest po prostu obłędny. Jest to kolejna propozycja prostego ciasta bez pieczenia. Polecam! 🍰❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta Raffaello czarna porzeczka bez pieczenia:

  • Krok 1

    Odmierz 300 ml mleka i wymieszaj dokładnie z żółtkami i proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.

    mleko w miseczce, jajka w wytłoczce, dwa pakowania budyniu śmietankowego, ubijaczka (rózga kuchenna)
  • Krok 2

    Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę na budyń i ciągle mieszając, gotuj, aż całość zgęstnieje. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

    mleko w rondelku, cukier w misce, ubijaczka (rózga kuchenna)
  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

  • Krok 3

    Wiórki kokosowe zalej likierem i dokładnie wymieszaj.

    wiórki kokosowe wymieszane z likierem malibu w miseczce z łyżeczką
  • Krok 4

    Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera na niskie i dodawaj stopniowo budyń.

    masło utarte na puszystą masę i ugotowany budyń w miseczkach
  • Krok 5

    Na koniec dodaj wiórki kokosowe nasączone likierem i wymieszaj, aby równo je rozprowadzić.

    krem budyniowy z masłem i wiórki kokosowe w miseczkach
  • Krok 6

    Formę 23x29 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj 1/3 masy kokosowej, na masę wyłóż małymi kleksami połowę porcji dżemu i rozsmaruj.

    Całość przykryj drugą warstwą herbatników i powtórz czynność z kremem i dżemem.

    Na trzeciej warstwie herbatników rozsmaruj równomiernie ostatnią, trzecią cześć masy kokosowej.

    warstwa herbatników w prostokątnej formie do ciasta posmarowana kremem kokosowym i dżemem porzeczkowym, obok miska z kremem kokosowym i słoiczek z dżemem
  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do ciast znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

Posypka kokosowa:

  • Krok 7

    Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i upraż na patelni (średnia moc palnika) na zloty kolor. Pamiętaj, aby stale mieszać - wówczas wiórki zrumienią się równomiernie. Po uprażeniu przesyp na talerz lub do miski, aby ostygły.

    wiórki kokosowe z cukrem w misce
  • Krok 8

    Wystudzonymi wiórkami posyp wierzch ciasta. Raffaello wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    ciasto raffaello bez pieczenia posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/raffaello-czarna-porzeczka-bez-pieczenia

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej