1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Raffaello czarna porzeczka bez pieczenia

Raffaello czarna porzeczka bez pieczenia

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Raffaello & czarna porzeczka bez pieczenia - ideał dla zabieganych łasuchów oraz wielbicieli prostych w przygotowaniu słodkości!  Odmianą od klasycznego przepisu jest kwaskowy dżem porzeczkowy, który świetnie przełamuje słodycz budyniowo-kokosowego kremu. Dodatkowo, smak całego deseru dopełniają prażone wiórki kokosowe, ich zapach podczas prażenia jest po prostu obłędny. Jest to kolejna propozycja prostego ciasta bez pieczenia. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa kokosowa:

  • Krok 1

    Odmierz 300 ml mleka i wymieszaj dokładnie z żółtkami i proszkiem budyniowym.

    mleko, żółtka i budyń śmietankowy
  • Krok 2

    Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę na budyń oraz cukier i zagotuj ciągle mieszając aż całość zgęstnieje. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

    mleko , cukier
  • Krok 3

    Wiórki kokosowe zalej likierem i dokładnie wymieszaj.

    wiórki kokosowe wymieszane z likierem
  • Krok 4

    Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną puszystą masę, zmniejsz obroty miksera na niskie i dodawaj stopniowo budyń.

    masło utarte na puszystą masę i budyń
  • Krok 5

    Na koniec dodaj wiórki kokosowe nasączone likierem i wymieszaj, aby równo je rozprowadzić.

    krem budyniowy z wiórkami kokosowymi
  • Krok 6

    Formę 23x29 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj 1/3 masy kokosowej, na masę wyłóż małymi kleksami połowę porcji dżemu i rozsmaruj. Przykryj całość warstwą herbatników i powtórz czynność. Na trzeciej warstwie herbatników rozsmaruj równomiernie ostatnią, trzecią cześć masy kokosowej.

    herbatniki przekładane kremem kokosowym i dżemem porzeczkowym

Posypka kokosowa:

  • Krok 1

    Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i upraż na patelni (średnia moc palnika) na zloty kolor, pamiętaj aby stale mieszać - wówczas wiórki zrumienią się równomiernie. Po uprażeniu przesyp na talerz lub do miski aby ostygły.

    wiórki kokosowe z cukrem do prażenia
  • Krok 2

    Wystudzonymi wiórkami posyp wierzch ciasta. 

    Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    ciasto raffaello bez pieczenia posypane wiórkami kokosowymi

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej