1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Musowe ciasto pistacjowe

Musowe ciasto pistacjowe

musowe ciasto pistacjowe pokryte jadalnym zamszem
musowe ciasto pistacjowe pokryte jadalnym zamszem
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szukasz deseru, który zrobi wow zanim jeszcze trafi na talerz? To musowe ciasto pistacjowe to mały cud w silikonowej formie! Na spodzie delikatne blondie z pistacjami, w środku malinowe żelki, a całość otula aksamitny pistacjowy mus. A żeby nie było za grzecznie – wierzch pokryliśmy jadalnym zamszem w kolorze soczystych malin. Efekt? Wielkanocny stół właśnie zyskał nową gwiazdę! 🐣💚

Idealne na święta, rodzinne spotkania albo po prostu wtedy, gdy chcesz zaimponować znajomym (i Instagramowi). Pistacje i maliny to duet idealny – trochę słodyczy, trochę kwasku, 100% zachwytu.

Sprawdź przepis i zakochaj się w każdej warstwie!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Food Colours, Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pistacjowe blondie

  • Krok 1

    Białą czekoladę zalej roztopionym, ciepłym masłem. Wymieszaj.

  • Krok 2

    Dodaj cukier, pastę waniliową i jajko.

  • Krok 3

    Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Połącz z mokrymi składnikami.

  • Krok 4

    Do masy wmieszaj posiekane pistacje.

  • Krok 5

    Kwardatową formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w temperaturze 180ºC. Odstaw do wystudzenia.

Żelka malinowa

  • Krok 6

    Żelatynę wymieszaj z zimną wodą i odstaw do napęcznienia.

    Maliny zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny. Zdejmij z palnika i zblenduj na gładką masę. Dodaj żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia.

  • Krok 7

    Otwory w silikonowej foremce wypełnij w całości malinami. Odstaw do lodówki do stężenia. Żelkę możesz również zamrozić.

Mus pistacjowy

  • Krok 8

    Białą czekoladę zalej gorącym mlekiem. Odstaw na minutę i wymieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści.

  • Krok 9

    Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw do napęcznienia. Dodaj ją do masy czekoladowej, wymieszaj. Dodaj pastę pistacjową i całość dokładnie zblenduj, aż sładniki całkowicie się połączą. 

  • Krok 10

    Dodaj śmietankę i ponownie zblenduj.

Składanie ciasta musowego

  • Krok 11

    Formę silikonową wylej masą pistacjową do mniej więcej 1/4 wysokości.

  • Może się przydać

    Z silikonową formą Buche Quenelle nawet najprostsze ciasto zamienisz w deser z efektem wow. Idealna do eleganckich musów i kreatywnych wypieków!

  • Krok 12

    Na krem wyłóż żelki, ponownie zalej masą do połowy formy. Ułóż kolejny rząd żelek, wylej mus, zostawiając od góry około 1 cm.

  • Krok 13

    Z ciasta blondie wytnij prostokąt, i umieść na wierzchu. Całość odstaw do zamrażarki na minimum 12 godzin.

  • Krok 14

    Zamsz w sprayu ogrzej w naczyniu z gorąca wodą (40ºC) na około 10 minut.

  • Krok 15

    Wstrząśnij opakowaniem zamszu kilkukrotnie. Ciasto wyjmij z formy, umieść na kratce do studzenia wypieków, pod spodem podkładając papier do pieczenia.

     

  • Krok 16

    Spryskaj dokładnie całą powierzchnię ciasta z odległości około 20 cm. 

  • Krok 17

    Udekoruj świeżymi malinami i posyp pistacjami. Odstaw ciasto do lodówki. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/musowe-ciasto-pistacjowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej