1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Mini torcik owocowy

Mini torcik owocowy

mini torcik owocowy na kakaowym biszkopcie przełożony kremem śmietankowym, świeżymi truskawkami i dżemem truskawkowym, udekorowany kremem, borówkami i truskawkami i oprószony cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zapraszam na pyszny i uroczy mini torcik z owocami – mały pod względem wielkości, ale za to wielki w smaku! Torcik przygotowałam na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem śmietankowym z cytrynową nutką, świeżymi truskawkami i dżemem truskawkowym. Górę udekorowałam kremem, borówkami i truskawkami. Torcik idealny na specjalne okazje - od serca, dla bliskiej Ci osoby. 🍓🎂


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy na mini torcik owocowy:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 4

    Cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka, po czym cienką strużką wlewaj olej, dalej ubijając.

  • Krok 5

    Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem i kakao.

  • Kakao ciemne Dr. Oetker

    Oryginalne i intensywnie czekoladowe ciemne kakao od Dr. Oetkera sprawdzi się w wielu przepisach na ciasta, desery, polewy, a także do picia.

    Kakao ciemne Dr. Oetker
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki ponczu.

  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat nasącz ponczem.

Krem śmietankowy:

  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Wszystko krótko zmiksuj.

  • Krok 9

    Na koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i zmiksuj na jednolitą konsystencję. Gotową masę przełóż do woreczka, w którym następnie odetnij większy koniec.

  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

    Śmietan-fix Dr. Oetker

Przełożenie mini torcika owocami i kremem:

  • Krok 10

    Truskawki i borówki umyj. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na mniejsze kawałki.

  • Krok 11

    Na dolnym blacie wyciśnij krem dookoła brzegu. Na środek wyłóż warstwę dżemu i kawałki truskawek, przykryj grubą warstwą kremu, a następnie drugim blatem biszkoptu.

  • Krok 12

    Na wierzch wyciskaj dookoła biszkoptu duże łezki z kremu. Kremem wypełnij również środek (miejsce łączenia się łezek), a następnie całość wygładż szpatułą tak, aby powstała dekoracja na kształt serwetki. Na wierzchu ułóż owoce i oprósz cukrem pudrem.

    mini torcik udekorowany kremem śmietankowym, który tworzy kształt serwetki
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/mini-torcik-owocowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej