1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Mini torcik owocowy

Mini torcik owocowy

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapraszam na pyszny, uroczy torcik z owocami – mały, choć wielki w smaku, od serca, dla bliskiej Ci osoby. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 4

    Cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka, po czym cienką strużką wlewaj olej, dalej ubijając.

  • Krok 5

    Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem i kakao.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 35-45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki ponczu.

  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat nasącz ponczem.

Krem:

  • Krok 1

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Wszystko krótko zmiksuj.

  • Krok 2

    Na koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i zmiksuj na jednolitą konsystencję. Gotową masę przełóż do woreczka, w którym następnie odetnij większy koniec.

Przełożenie:

  • Krok 1

    Truskawki i borówki umyj. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na mniejsze kawałki.

  • Krok 2

    Na dolnym blacie wyciśnij krem dookoła brzegu. Na środek wyłóż warstwę dżemu i kawałki truskawek, przykryj grubą warstwą kremu, a następnie drugim blatem biszkoptu.

  • Krok 3

    Na wierzch wyciskaj dookoła duże łezki z kremu. Kremem wypełnij również środek (miejsce łączenia się łezek), a następnie całość wygładż szpatułą tak, aby powstała dekoracja na kształt serwetki. Na wierzchu ułóż owoce i oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej