1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Mini torcik owocowy

Mini torcik owocowy

mini torcik przełożony kremem z owocami
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zapraszam na pyszny, uroczy mini torcik z owocami – mały pod względem wielkości, ale za to wielki w smaku. Od serca, dla bliskiej Ci osoby. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy na mini torcik:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 4

    Cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka, po czym cienką strużką wlewaj olej, dalej ubijając.

  • Krok 5

    Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem i kakao.

  • Kakao ciemne Dr. Oetker

    Oryginalne i intensywnie czekoladowe ciemne kakao od Dr. Oetkera sprawdzi się w wielu przepisach na ciasta, desery, polewy, a także do picia.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki ponczu.

  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat nasącz ponczem.

Krem śmietankowy:

  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Wszystko krótko zmiksuj.

  • Krok 9

    Na koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i zmiksuj na jednolitą konsystencję. Gotową masę przełóż do woreczka, w którym następnie odetnij większy koniec.

  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

Przełożenie mini torcika owocami i kremem:

  • Krok 10

    Truskawki i borówki umyj. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na mniejsze kawałki.

  • Krok 11

    Na dolnym blacie wyciśnij krem dookoła brzegu. Na środek wyłóż warstwę dżemu i kawałki truskawek, przykryj grubą warstwą kremu, a następnie drugim blatem biszkoptu.

  • Krok 12

    Na wierzch wyciskaj dookoła biszkoptu duże łezki z kremu. Kremem wypełnij również środek (miejsce łączenia się łezek), a następnie całość wygładż szpatułą tak, aby powstała dekoracja na kształt serwetki. Na wierzchu ułóż owoce i oprósz cukrem pudrem.

    mini torcik udekorowany kremem śmietankowym, który tworzy kształt serwetki
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/mini-torcik-owocowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej