1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Jeżynowo - czekoladowa tarta z mleczną nutą

Jeżynowo - czekoladowa tarta z mleczną nutą

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapraszam na tartę niebanalną - delikatnie jeżynową w smaku z mleczną nutą, na czekoladowym spodzie. Zapraszam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Ciastka pokrusz w malakserze na piasek. Do miseczki z herbatnikami dodaj łyżkę kakao, dokładnie wymieszaj i połącz z roztopionym masłem.

  • Krok 2

    Wymieszaj i przełóż na dno formy do tarty. Rozprowadź równomiernie, formując brzegi, a spód wygładź łyżką. Odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy mleczno - jeżynowej.

Masa mleczna:

  • Krok 3

    Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Odstaw do wystygnięcia.

  • Krok 4

    Zmiksuj serek mascarpone i cały czas miksując stopniowo dodawaj wystudzone mleko i mleko w proszku.

  • Krok 5

    Jeżyny zblenduj i dodałam do masy. Całość wymieszaj.

  • Krok 6

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie, po upływie 5 minut odciśnij je w dłoniach i po czym rozpuść, dosłownie przez kilka sekund, w mikrofalówce. Należy oczywiście pamiętać, żeby nie doprowadzić do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości.

  • Krok 7

    Do rozpuszczonej żelatyny dodaj najpierw kilka łyżek masy, po czym całość przelej do mleczno – jeżynowej masy. Wszystko przelej na spód i odstaw do lodówki na około godzinę do całkowitego stężenia. Tartę przyozdób świeżymi jeżynami.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej