1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Ciasto czekoladowe z galaretką

Ciasto czekoladowe z galaretką

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto, które kochają wszystkie pokolenia!🥰 Absolutny pewniak na każdym przyjęciu 🎉czy pikniku🌲, po dokładkę którego sięga każdy. Ciasto czekoladowe z galaretką wygrywa smakiem, prostotą i ekspresowym przygotowaniem🍫 Wilgotny, czekoladowy biszkopt, galaretka i cała masa pysznych, świeżych owoców. Czego chcieć więcej?

Ciasto czekoladowe z galaretką, za sprawą dekoracji, to hit zwłaszcza wśród dzieci. Wykorzystaj zabawne dekoracje od Dr. Oetkera - cukrowe Wesołe Minki👄 i Oczka 👀i dodaj charakteru swoim wypiekom. Nie od dziś wiadomo, że wspólne pieczenie i dekorowanie słodkości to wspaniały pomysł na wspólne, rodzinne spędzenie czasu👨‍👩‍👧‍👦


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe:

  • Krok 1

    Prostokątną formę do ciasta o wymiarach 28 x18 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 165°C.

    forma prostokątna Back Trend Dr. Oetkera
  • Może się przydać

    Dwuczęściowa, prostokątna forma z serii Back - Trend marki Dr. Oetker jest niezastąpiona do przygotowania tortów i ciast. Blacha posiada dno z tzw. "kołnierzem", które zapobiega wypłynięciu ciasta z formy i ułatwia jego serwowanie na stole.

  • Krok 2

    Mleko podgrzej i rozpuść w nim czekoladę, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

    mleko z czekoladą
  • Krok 3

    Jajko ubij z cukrem na jasną masę. 

    jajko ubite z cukrem
  • Krok 4

    Następnie ciągle miksując dodaj kolejno rozpuszczoną w mleku czekoladę, rozpuszczone masło, pastę waniliową, kwaśną śmietanę a na końcu wymieszane suche składniki.

    masa czekoladowa, mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao
  • Krok 5

    Przełóż masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    ciasto czekoladowe

Galaretka z owocami:

  • Krok 6

    Galaretki rozpuść dokładnie w gorącej wodzie.

    Odstaw do wystudzenia, a następnie chłodź w lodówce, aż nabierze żelowej konsystencji.

    galaretka truskawkowa Dr. Oetkera
  • Krok 7

    Z wystudzonego ciasta zetnij na równo wierzch i wyłóż równomiernie owoce.

    Jeśli galaretka jeszcze nie zaczęła tężeć, wstaw ciasto do lodówki.

    owoce na cieście czekoladowym
  • Krok 8

    Gęstniejącą galaretkę wylej na ciasto i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

    ciasto czekoladowe z galaretką i owocami

Krem kakaowy:

  • Krok 9

    Wszystkie składniki na krem umieść w misie i zmiksuj na gęsty krem.

    Przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

    krem kakaowy, worek jednorazowy Wilton, tylka Wilton 1M
  • Rękawy/worki cukiernicze jednorazowe Wilton

    Rękawy cukiernicze to podstawa i wielkie ułatwienie przy dekoracji wypieków z użyciem kremów, bitej śmietany, bezy oraz innych mas. Wytrzymałe i łatwe w użyciu, są wykonane z elastycznego poliestru i dzięki temu wygodniejsze podczas dekorowania.

  • Krok 10

    Udekoruj ciasto kremem, a na koniec dodaj Wesołe Minki.

    ciasto czekoladowe z kremem kakaowym i wesołymi minkami Dr. Oetkera
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-czekoladowe-z-galaretka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej