Ciasto czekoladowe z galaretką
Ciasto, które kochają wszystkie pokolenia!🥰 Absolutny pewniak na każdym przyjęciu 🎉czy pikniku🌲, po dokładkę którego sięga każdy. Ciasto czekoladowe z galaretką wygrywa smakiem, prostotą i ekspresowym przygotowaniem🍫 Wilgotny, czekoladowy biszkopt, galaretka i cała masa pysznych, świeżych owoców. Czego chcieć więcej?
Ciasto czekoladowe z galaretką, za sprawą dekoracji, to hit zwłaszcza wśród dzieci. Wykorzystaj zabawne dekoracje od Dr. Oetkera - cukrowe Wesołe Minki👄 i Oczka 👀i dodaj charakteru swoim wypiekom. Nie od dziś wiadomo, że wspólne pieczenie i dekorowanie słodkości to wspaniały pomysł na wspólne, rodzinne spędzenie czasu👨👩👧👦
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 1
Prostokątną formę do ciasta o wymiarach 28 x18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 165°C.
-
Może się przydać
Dwuczęściowa, prostokątna forma z serii Back - Trend marki Dr. Oetker jest niezastąpiona do przygotowania tortów i ciast. Blacha posiada dno z tzw. "kołnierzem", które zapobiega wypłynięciu ciasta z formy i ułatwia jego serwowanie na stole.
-
Krok 2
Mleko podgrzej i rozpuść w nim czekoladę, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Jajko ubij z cukrem na jasną masę.
-
Krok 4
Następnie ciągle miksując dodaj kolejno rozpuszczoną w mleku czekoladę, rozpuszczone masło, pastę waniliową, kwaśną śmietanę a na końcu wymieszane suche składniki.
-
Krok 5
Przełóż masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Galaretka z owocami:
-
Krok 6
Galaretki rozpuść dokładnie w gorącej wodzie.
Odstaw do wystudzenia, a następnie chłodź w lodówce, aż nabierze żelowej konsystencji.
-
Krok 7
Z wystudzonego ciasta zetnij na równo wierzch i wyłóż równomiernie owoce.
Jeśli galaretka jeszcze nie zaczęła tężeć, wstaw ciasto do lodówki.
-
Krok 8
Gęstniejącą galaretkę wylej na ciasto i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem kakaowy:
-
Krok 9
Wszystkie składniki na krem umieść w misie i zmiksuj na gęsty krem.
Przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
-
Rękawy/worki cukiernicze jednorazowe Wilton
Rękawy cukiernicze to podstawa i wielkie ułatwienie przy dekoracji wypieków z użyciem kremów, bitej śmietany, bezy oraz innych mas. Wytrzymałe i łatwe w użyciu, są wykonane z elastycznego poliestru i dzięki temu wygodniejsze podczas dekorowania.
-
Krok 10
Udekoruj ciasto kremem, a na koniec dodaj Wesołe Minki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/ciasto-czekoladowe-z-galaretka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze