Bożonarodzeniowe polano czyli Buche de Noel

Każdy kraj ma swoje tradycyjne bożonarodzeniowe wypieki! W grudniu na francuskich stołach króluje Bûche de Noël, czyli biszkoptowa rolada, przełożona śmietankowym kremem ze szczyptą wanilii i dżemem malinowym. Swoim wyglądem przypomina fantazyjnie ozdobiony pień drzewa, a to za sprawą czekoladowego ganache, który odgrywa tu rolę kory! 🎄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Bezowe grzybki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 110°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białko ubij ze szczyptą soli na pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier cięgle ubijając do uzyskania gęstej piany. Gotową masę przełóż do woreczka cukierniczego z okrągłą końcówką.
-
Krok 3
Wyciskaj na blachę okrągłe porcje w różnych rozmiarach na kapelusze i stożki na nóżki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik, wyjmij beziki i pozostaw do wystudzenia.
-
Krok 4
Kostki czekolady rozpuść, zanurzaj w czekoladzie stożki (możesz ściąć odrobinę czubeczki aby łatwiej się przyczepiały) i łącz z kapeluszami.
Biszkopt:
-
Krok 5
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Blachę z wyposażenia piekarnika lekko posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Białka ubij na pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier ciągle ubijając do uzyskania gęstej piany.
-
Krok 7
Ciągle miksując dodawaj kolejno żółtka a potem pastę z wanilii.
-
Krok 8
Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj.
-
Krok 9
Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy w dwóch turach delikatnie mieszając do połączenia składników.
-
Krok 10
Gotową masę wyłóż na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut.
-
Krok 11
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, przełóż na ściereczkę zdejmij papier do pieczenia i zawiń ciasto zaginając dłuższy bok w ściereczkę na kształt rolady. Odłóż do wystudzenia.
Nadzienie:
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą z wanilii na krem.
-
Krok 13
Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń ze ściereczki posmaruj kremem zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Wyłóż wąski pasek dżemu malinowego. Zwiń roladę i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Ganache:
-
Krok 14
Czekoladę połam i umieść w miseczce. Śmietankę zagotuj, zalej nią czekoladę, odstaw na 2 minuty a następnie wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
Dekoracja:
-
Krok 15
Odetnij nierówne końce rolady, następnie ukrój kawałek i ułóż z boku (połącz przy pomocy czekoladowego ganache).
-
Krok 16
Ganache z czekolady posmaruj wierzch rolady w taki sposób aby przypominał korę drzewa (pociągłymi ruchami np. przy użyciu metalowej szpatuły czy zaokrąglonego noża). Przyczep bezowe grzybki a następnie oprósz delikatnie kakao w kilku miejscach. Ja dodatkowo użyłam odrobinę zielonej herbaty matcha.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze