1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Bożonarodzeniowe polano czyli Bûche de Noël

Bożonarodzeniowe polano czyli Bûche de Noël

bożonarodzeniowe polano czyli Buche de Noel i bezowe grzybki serwowane na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Każdy kraj ma swoje tradycyjne bożonarodzeniowe wypieki. 🎄W grudniu na francuskich stołach króluje Bûche de Noël, czyli biszkoptowa rolada przełożona dżemem malinowym oraz śmietankowym kremem ze szczyptą wanilii. Swoim wyglądem bożonarodzeniowe polano przypomina pień drzewa, a to za sprawą fantazyjnego zdobienia wykonanego z czekoladowego ganache, który odgrywa tu rolę kory. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Bezowe grzybki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 110°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    blacha z wyposażenia piekarnika do bezowych grzybków wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białko ubij ze szczyptą soli na pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż do uzyskania gęstej piany. Gotową masę przełóż do woreczka cukierniczego z okrągłą końcówką.

    masa bezowa w szklanej misce, obok worek cukierniczy z okrągłą końcówką
  • Natalia poleca

    Jeśli chcesz pięknie udekorować swoje wypieki i wyczarować przeróżne kształty, polecam Ci wypróbowanie ozdobnych tylek z naszego sklepu. Dzięki nim przygotujesz ozdoby, jakie tylko chcesz! :)

    Natalia poleca
  • Krok 3

    Wyciskaj na blachę okrągłe porcje w różnych rozmiarach na kapelusze oraz stożki na nóżki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, wyjmij beziki i pozostaw do wystudzenia.

    bezowe grzybki przed pieczeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Krok 4

    Czekoladę rozpuść, zanurzaj w niej stożki i łącz z kapeluszami, formując w ten sposób bezowe grzybki.

    Możesz ściąć odrobinę czubki stożków, aby łatwiej się przyczepiały.

    bezowe grzybki na talerzu oraz roztopiona czekolada w miseczce

Przygotowanie biszkoptu na Bûche de Noël:

  • Krok 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Blachę z wyposażenia piekarnika lekko posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

    blacha z wyposażenia piekarnika do pieczenia rolady wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 6

    Białka ubij na pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając, aż do uzyskania gęstej piany. 

    piana z białek ubita z cukrem w szklanej misce
  • Krok 7

    Ciągle miksując, dodawaj kolejno żółtka, a potem pastę z wanilii.

    żółtka jaj w miseczce
  • Może się przydać

    Pasta waniliowa od Dr. Oetkera zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.

    Może się przydać
  • Krok 8

    Następnie dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.

    roztopione masło w szklanej miseczce
  • Krok 9

    Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy w dwóch turach, delikatnie mieszając do połączenia składników.

    mąka, kakao i proszek do pieczenia w jednej misce
  • Krok 10

    Gotową masę wyłóż na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10-12 minut.

    masa na biszkopt czekoladowy na bożonarodzeniowe polano przelana na blachę w wyposażenia piekarnika
  • Krok 11

    Po tym czasie wyjmij ciasto, przełóż na ściereczkę, zdejmij papier do pieczenia i zawiń na kształt rolady, zaginając dłuższy bok w ściereczkę. Odłóż do wystudzenia.

     

    upieczony biszkopt czekoladowy na roladę na polano bożonarodzeniowe

Nadzienie:

  • Krok 12

    Schłodzoną śmietankę ubij z mascarpone, cukrem pudrem i pastą z wanilii na gęsty krem.

    krem śmietankowo-waniliowy, czyli kremówka ubita z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową
  • Krok 13

    Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń ze ściereczki, posmaruj kremem, zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Następnie wyłóż wąski pasek dżemu malinowego. Zwiń roladę i odstaw do lodówki do schłodzenia.

    biszkopt czekoladowy na roladę posmarowany kremem śmietankowo-waniliowym z wyłożonym wąskim paskiem dżemu malinowego - przed zawinięciem w roladę

Ganache:

  • Krok 14

    Czekoladę połam i umieść w miseczce. Śmietankę zagotuj, zalej nią czekoladę, odstaw na 2 minuty, a następnie wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.

     

    ganache z czekolady deserowej w miseczce

Dekoracja:

  • Krok 15

    Odetnij nierówne końce rolady.

    Następnie odkrój kawałek i ułóż go z boku, łącząc z roladą za pomocą czekoladowego ganache. Rolada ma przypominać polano. :)

    układanie rolady na kształt pnia
  • Krok 16

    Posmaruj wierzch rolady za omocą czekoladowego ganache w taki sposób, aby przypominał korę drzewa (pociągłymi ruchami np. przy użyciu metalowej szpatuły lub zaokrąglonego noża).

    Następnie przyczep bezowe grzybki i oprósz delikatnie kakao w kilku miejscach. Ja dodatkowo użyłam odrobinę zielonej herbaty matcha.

    dekorowanie Buche de Noel za pomocą ganache z czekolady, który imituje strukturę kory, bezowych grzybków, przesianego kakao i herbaty matcha
  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/bozonarodzeniowe-polano-czyli-buche-de-noel

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej