Bożonarodzeniowe polano czyli Bûche de Noël
Każdy kraj ma swoje tradycyjne bożonarodzeniowe wypieki. 🎄W grudniu na francuskich stołach króluje Bûche de Noël, czyli biszkoptowa rolada przełożona dżemem malinowym oraz śmietankowym kremem ze szczyptą wanilii. Swoim wyglądem bożonarodzeniowe polano przypomina pień drzewa, a to za sprawą fantazyjnego zdobienia wykonanego z czekoladowego ganache, który odgrywa tu rolę kory. 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Bezowe grzybki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 110°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białko ubij ze szczyptą soli na pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż do uzyskania gęstej piany. Gotową masę przełóż do woreczka cukierniczego z okrągłą końcówką.
-
Natalia poleca
Jeśli chcesz pięknie udekorować swoje wypieki i wyczarować przeróżne kształty, polecam Ci wypróbowanie ozdobnych tylek z naszego sklepu. Dzięki nim przygotujesz ozdoby, jakie tylko chcesz! :)
-
Krok 3
Wyciskaj na blachę okrągłe porcje w różnych rozmiarach na kapelusze oraz stożki na nóżki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, wyjmij beziki i pozostaw do wystudzenia.
-
Krok 4
Czekoladę rozpuść, zanurzaj w niej stożki i łącz z kapeluszami, formując w ten sposób bezowe grzybki.
Możesz ściąć odrobinę czubki stożków, aby łatwiej się przyczepiały.
Przygotowanie biszkoptu na Bûche de Noël:
-
Krok 5
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Blachę z wyposażenia piekarnika lekko posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Białka ubij na pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając, aż do uzyskania gęstej piany.
-
Krok 7
Ciągle miksując, dodawaj kolejno żółtka, a potem pastę z wanilii.
-
Może się przydać
Pasta waniliowa od Dr. Oetkera zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.
-
Krok 8
Następnie dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
-
Krok 9
Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy w dwóch turach, delikatnie mieszając do połączenia składników.
-
Krok 10
Gotową masę wyłóż na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10-12 minut.
-
Krok 11
Po tym czasie wyjmij ciasto, przełóż na ściereczkę, zdejmij papier do pieczenia i zawiń na kształt rolady, zaginając dłuższy bok w ściereczkę. Odłóż do wystudzenia.
Nadzienie:
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij z mascarpone, cukrem pudrem i pastą z wanilii na gęsty krem.
-
Krok 13
Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń ze ściereczki, posmaruj kremem, zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Następnie wyłóż wąski pasek dżemu malinowego. Zwiń roladę i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Ganache:
-
Krok 14
Czekoladę połam i umieść w miseczce. Śmietankę zagotuj, zalej nią czekoladę, odstaw na 2 minuty, a następnie wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
Dekoracja:
-
Krok 15
Odetnij nierówne końce rolady.
Następnie odkrój kawałek i ułóż go z boku, łącząc z roladą za pomocą czekoladowego ganache. Rolada ma przypominać polano. :)
-
Krok 16
Posmaruj wierzch rolady za omocą czekoladowego ganache w taki sposób, aby przypominał korę drzewa (pociągłymi ruchami np. przy użyciu metalowej szpatuły lub zaokrąglonego noża).
Następnie przyczep bezowe grzybki i oprósz delikatnie kakao w kilku miejscach. Ja dodatkowo użyłam odrobinę zielonej herbaty matcha.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/bozonarodzeniowe-polano-czyli-buche-de-noel |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze