1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Bożonarodzeniowe polano czyli Buche de Noel

Bożonarodzeniowe polano czyli Buche de Noel

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Każdy kraj ma swoje tradycyjne bożonarodzeniowe wypieki! W grudniu na francuskich stołach króluje Bûche de Noël, czyli biszkoptowa rolada, przełożona śmietankowym kremem ze szczyptą wanilii i dżemem malinowym. Swoim wyglądem przypomina fantazyjnie ozdobiony pień drzewa, a to za sprawą czekoladowego ganache, który odgrywa tu rolę kory! 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Bezowe grzybki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 110°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    blacha z wyposażenia piekarnika do bezowych grzybków
  • Krok 2

    Białko ubij ze szczyptą soli na pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier cięgle ubijając do uzyskania gęstej piany. Gotową masę przełóż do woreczka cukierniczego z okrągłą końcówką.

    masa bezowa
  • Krok 3

    Wyciskaj na blachę okrągłe porcje w różnych rozmiarach na kapelusze i stożki na nóżki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik, wyjmij beziki i pozostaw do wystudzenia.

    bezowe grzybki przed pieczeniem
  • Krok 4

    Kostki czekolady rozpuść, zanurzaj w czekoladzie stożki (możesz ściąć odrobinę czubeczki aby łatwiej się przyczepiały) i łącz z kapeluszami.

    bezowe grzybki, czekolada

Biszkopt:

  • Krok 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Blachę z wyposażenia piekarnika lekko posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

    blacha z wyposażenia piekarnika do pieczenia rolady
  • Krok 6

    Białka ubij na pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier ciągle ubijając do uzyskania gęstej piany. 

    piana z białek z cukrem
  • Krok 7

    Ciągle miksując dodawaj kolejno żółtka a potem pastę z wanilii.

     

    żółtka
  • Krok 8

    Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj.

     

    roztopione masło
  • Krok 9

    Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy w dwóch turach delikatnie mieszając do połączenia składników.

     

    mąka, kakao, proszek do pieczenia
  • Krok 10

    Gotową masę wyłóż na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut.

     

    masa na biszkopt czekoladowy
  • Krok 11

    Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika, przełóż na ściereczkę zdejmij papier do pieczenia i zawiń ciasto zaginając dłuższy bok w ściereczkę na kształt rolady. Odłóż do wystudzenia.

    biszkopt czekoladowy na roladę

Nadzienie:

  • Krok 12

    Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą z wanilii na krem.

    krem śmietankowo - waniliowy
  • Krok 13

    Wystudzone ciasto delikatnie rozwiń ze ściereczki posmaruj kremem zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Wyłóż wąski pasek dżemu malinowego. Zwiń roladę i odstaw do lodówki do schłodzenia.

    przekładanie rolady kremem waniliowym i dżemem malinowym

Ganache:

  • Krok 14

    Czekoladę połam i umieść w miseczce. Śmietankę zagotuj, zalej nią czekoladę, odstaw na 2 minuty a następnie wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.

     

    ganache z czekolady deserowej

Dekoracja:

  • Krok 15

    Odetnij nierówne końce rolady, następnie ukrój kawałek i ułóż z boku (połącz przy pomocy czekoladowego ganache).

    układanie rolady
  • Krok 16

    Ganache z czekolady posmaruj wierzch rolady w taki sposób aby przypominał korę drzewa (pociągłymi ruchami np. przy użyciu metalowej szpatuły czy zaokrąglonego noża). Przyczep bezowe grzybki a następnie oprósz delikatnie kakao w kilku miejscach. Ja dodatkowo użyłam odrobinę zielonej herbaty matcha.

    dekorowanie Buche de Noel

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej