Biszkopty i rolady

Bożonarodzeniowe polano czyli Buche de Noel

Bożonarodzeniowe polano czyli Buche de Noel

  • 03:00
  • 15
  • Średni
03:00
15
Średni

Każdy kraj ma swoje tradycyjne bożonarodzeniowe wypieki! W grudniu na francuskich stołach króluje Bûche de Noël, czyli biszkoptowa rolada, przełożona śmietankowym kremem ze szczyptą wanilii i dżemem malinowym. Swoim wyglądem przypomina fantazyjnie ozdobiony pień drzewa, a to za sprawą czekoladowego ganache, który odgrywa tu rolę kory! 🎄

Składniki

Bezowe grzybki:
  • 1 białko
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kostek czekolady
Biszkopt:
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka Pasty z wanilii Dr. Oetkera
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g masła roztopionego
Nadzienie:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżeczki Pasty z wanilii Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 70 g dżemu malinowego
Ganache:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady deserowej
Składniki
Bezowe grzybki:
  • 1 białko
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kostek czekolady
Biszkopt:
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka Pasty z wanilii Dr. Oetkera
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g masła roztopionego
Nadzienie:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżeczki Pasty z wanilii Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 70 g dżemu malinowego
Ganache:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady deserowej
Zobacz ten przepis na ws.pl
Biszkopty i rolady ->

Przepisy z kategorii Biszkopty i rolady

Wszystkiego słodkiego
01:00
12
Średni
Biszkopt czekoladowy