1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

domowy kopiec kreta wszystkiego słodkiego
domowy kopiec kreta wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ciasto już od wielu lat znane, lubiane i przygotowywane w wielu domach - na specjalne okazje i spontanicznie, do popołudniowej kawy ☕ Okazuje się, że domowa wersja Kopca Kreta jest równie prosta w przygotowaniu, co kultowe ciasto z proszku i nie zajmuje wiele czasu.

Mój przepis na domowy Kopiec Kreta to oryginalna, klasyczna wersja - czyli kakaowy biszkopt wypełniony bananami 🍌i przykryty sporą porcją kremu z bitej śmietany. Do masy dodałam czekoladową posypkę🍫, która rozpuszczając się przełamała smak śmietanki i dała fajny efekt straciatella po rozkrojeniu ciasta. 

Domowy Kopiec Kreta znika w mgnieniu oka - zapewne dlatego, że to pewniak wśród ciast i smakuje chyba każdemu. W końcu nikt się nie oprze górze bitej śmietany 😋

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy do Kopca Kreta:

  • Krok 1

    Jajka z cukrem utrzyj na jasną, puszystą masę.

    w robocie kuchennym bosch ubijane jajka z cukrem obok kakao Dr. Oetkera i w miseczce
  • Krok 2

    W tym czasie rozpuść masło z wodą i czekoladą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

    na płycie indukcyjnej bosch rozpuszczona czekolada
  • Krok 3

    Do ubijanych jajek przelej masę czekoladową, wymieszaj suche składniki.

    w robocie bosch ubijany krem czekoladowy obok tortownica wyłożona papierem do pieczenia dr. Oetkera
  • Krok 4

    Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj krótko.

    w robocie kuchennym kakaowe ciasto biszkoptowe
  • Krok 5

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    ciasto czekoladowe do biszkoptu kopca kreta
  • Magda poleca

    Tortownica ze szklaną podstawą „Tradition” o średnicy 26 cm firmy Dr. Oetkera idealnie sprawdzi się w kuchni. Po upieczeniu ciasta możesz po prostu zdjąć brzeg tortownicy i zaserwować swój wypiek na szklanym talerzu.

    Magda poleca
  • Krok 6

    Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C. 

    w tortownicy dr.oetker nieupieczone ciasto kopiec kreta
  • Krok 7

    Piecz okolo 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    na kratce wilton biszkopt kakaowy do oetker
  • Krok 8

    Nożem natnij ciasto, tworząc centymetrowy, nienaruszony brzeg. Łyżką wydrąż ciasto i przełóż do miski.

    w kakaowym biszkopcie
  • Krok 9

    Nasącz ciasto sokiem bananowym.

    nasączony biszkopt sokiem bananowym

Masa śmietanowa:

  • Krok 10

    Do miski przełóż mascarpone, przelej śmietankę i ubij na puszystą masę, pod koniec wmieszaj sok bananowy.

    w misce z miarką wilton ubijana bita śmietana
  • Może się przydać

    Wykorzystasz ją do mieszania składników na ciasto, ubijania białek czy kremu. Wewnątrz miski znajduje się specjalny pojemniczek z miarką, którego zawartość wpada do miski po przyciśnięciu.

    Może się przydać
  • Krok 11

    Do dzbanka nalej zimną i wrzącą wodę. Przesyp żelatynę i zmiksuj miskserem. Przelej do masy śmietanowej i ponownie zmiksuj wszystkie składniki.

    żelatyna fix deserowa użyta do kopca kreta
  • Krok 12

    Do kremu dodaj czekoladową posypkę.

    w misce wilton masa śmietanowa z posypką
  • Krok 13

    Skropione cytryną banany przekrój wzdłóż i rozłóż na nasączonym cieście.

    na kakaowym biszkopcie poukładane biszkopty do kopca kreta
  • Krok 14

    Krem od razu po przygotowaniu przełóż na ciasto, formując kopczyk.

    na ciście uformowany kopczyk ze śmietany na kopca kreta
  • Krok 15

    Pokruszonym biszkoptem pokryj ciasto.

    przygotowany domowy kopiec kreta
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/domowy-kopiec-kreta

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej