Domowy kopiec kreta
Ciasto już od wielu lat znane, lubiane i przygotowywane w wielu domach - na specjalne okazje i spontanicznie, do popołudniowej kawy ☕ Okazuje się, że domowa wersja Kopca Kreta jest równie prosta w przygotowaniu, co kultowe ciasto z proszku i nie zajmuje wiele czasu.
Mój przepis na domowy Kopiec Kreta to oryginalna, klasyczna wersja - czyli kakaowy biszkopt wypełniony bananami 🍌i przykryty sporą porcją kremu z bitej śmietany. Do masy dodałam czekoladową posypkę🍫, która rozpuszczając się przełamała smak śmietanki i dała fajny efekt straciatella po rozkrojeniu ciasta.
Domowy Kopiec Kreta znika w mgnieniu oka - zapewne dlatego, że to pewniak wśród ciast i smakuje chyba każdemu. W końcu nikt się nie oprze górze bitej śmietany 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt kakaowy do Kopca Kreta:
-
Krok 1
Jajka z cukrem utrzyj na jasną, puszystą masę.
-
Krok 2
W tym czasie rozpuść masło z wodą i czekoladą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Do ubijanych jajek przelej masę czekoladową, wymieszaj suche składniki.
-
Krok 4
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj krótko.
-
Krok 5
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Magda poleca
Tortownica ze szklaną podstawą „Tradition” o średnicy 26 cm firmy Dr. Oetkera idealnie sprawdzi się w kuchni. Po upieczeniu ciasta możesz po prostu zdjąć brzeg tortownicy i zaserwować swój wypiek na szklanym talerzu.
-
Krok 6
Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C.
-
Krok 7
Piecz okolo 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Nożem natnij ciasto, tworząc centymetrowy, nienaruszony brzeg. Łyżką wydrąż ciasto i przełóż do miski.
-
Krok 9
Nasącz ciasto sokiem bananowym.
Masa śmietanowa:
-
Krok 10
Do miski przełóż mascarpone, przelej śmietankę i ubij na puszystą masę, pod koniec wmieszaj sok bananowy.
-
Może się przydać
Wykorzystasz ją do mieszania składników na ciasto, ubijania białek czy kremu. Wewnątrz miski znajduje się specjalny pojemniczek z miarką, którego zawartość wpada do miski po przyciśnięciu.
-
Krok 11
Do dzbanka nalej zimną i wrzącą wodę. Przesyp żelatynę i zmiksuj miskserem. Przelej do masy śmietanowej i ponownie zmiksuj wszystkie składniki.
-
Krok 12
Do kremu dodaj czekoladową posypkę.
-
Krok 13
Skropione cytryną banany przekrój wzdłóż i rozłóż na nasączonym cieście.
-
Krok 14
Krem od razu po przygotowaniu przełóż na ciasto, formując kopczyk.
-
Krok 15
Pokruszonym biszkoptem pokryj ciasto.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/domowy-kopiec-kreta |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze