1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska - Wszystkiego Słodkiego
Kostka hiszpańska - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.88/5 8 ocen

Hiszpańska kostka to całkiem bliska kuzynka tortu, której podstawę stanowi intensywnie nasączony (np. alkoholem lub kawą) biszkopt. Połączenie smaków, skomponowanych dzięki poszczególnym warstwom ciasta to po prostu mistrzostwo świata. Przekonaj się w jaki sposób krok po kroku przygotować hiszpańską kostkę, która na 100% zachwyci Ciebie i Twoją rodzinę.

Jedną z jej warstw stanowi beza. Poznaj szczegóły przygotowania idealnej bezy.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu biszkoptowego:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    Forma wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek. Białka przelej do misy i lekko podbij, kiedy staną się białe, stopniowo zacznij dodawać cukier.

    Ubite białka z cukrem
  • Krok 3

    Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zacznij dodawać kolejno żółtka. Pozostałe suche składniki wymieszaj w osobnej misce.

    Żółtka dodane do piany z białek
  • Krok 4

    Na końcu do masy jajecznej dodaj wymieszane suche składniki oraz olej i zamieszaj rózgą do połączenia i przełóż na przygotowaną blaszkę. 

    Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut, do suchego patyczka.

    Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    Spód czekoladowy do kostki hiszpańskiej przed pieczeniem

Przygotowanie bezy do Kostki Hiszpańskiej:

  • Krok 5

    Białka przelej do misy, lekko ubij. Kiedy nabiorą objętości, zacznij stopniowo łyżka po łyżce, dodawać cukier. Ubijaj aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.

    Piekarnik rozgrzej do 140°C.

    Ubite białka do bezy
  • Krok 6

    Bezę przełóż na formę o tych samych wymiarach co biszkopt.

    Ubite białka i blaszka do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 7

    Wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz 60 minut. Po upieczeniu wystaw z piekarnika do całkowitego wystudzenia.

    Upieczona beza

Przygotowanie kremu czekoladowego:

  • Krok 8

    250 ml śmietanki podgrzej i zalej nią połamaną czekoladę.

    Podgrzana śmietanka i połamana czekolada
  • Krok 9

    Po kilku minutach, kiedy czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszaj ją do połączenia składników. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

    Czekolada rozpuszczona w śmietance
  • Krok 10

    Pozostałą część schłodzonej śmietanki ubij z serkiem mascarpone i rozpuszczoną czekoladą.

    Serek mascarpone ubity z czekoladową śmietanką

Przełożenie kostki hiszpańskiej:

  • Krok 11

    Upieczony spód wyciągnij z formy. Formę ponownie wyłóż papierem, biszkopt ułóż do góry dnem. Biszkopt nasącz przygotowanym ponczem.

    Nasączenie biszkoptu ponczem
  • Krok 12

    Na biszkopt wyłóż połowę porcji czekoladowego kremu.

    Krem czekoladowy do hiszpańskiej kostki i spód do ciasta
  • Krok 13

    Przykryj blatem bezowym. 

    Spód biszkoptowy pokryty kremem czekoladowym i bezą
  • Krok 14

    Przełóż pozostałą porcję kremu.

    Beza pokryta kremem czekoladowym
  • Krok 15

    Dżem przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładkie puree.

    Puree z dżemu
  • Krok 16

    Listki żelatyny namocz w miseczce z wodą.

    Namoczone listki żelatyny
  • Żelatyna w listkach

    Ceniona przez ekspertów. Łatwo się rozpuszcza, można ją przygotować w mikrofalówce.

    Żelatyna w listkach
  • Krok 17

    Namoczoną żelatynę dokłądnie odciśnij w dłoniach i rozpuść podgrzewając ją w rondelku lub mikrofalówce.

    Rozpuszczona żelatyna w listkach
  • Krok 18

    Dżem przełóż na ciasto i odstaw do lodówki na kilka godzin.

    Dżem położony na ciasto kostka hiszpańska
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe/kostka-hiszpanska

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej