Ciasta drożdżowe

Bułeczki drożdżowe z owocami

bułki drożdżowe z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z owocami

  • 02:00
  • 12
  • Średni
02:00
12
Średni

Ciasto, z którym wiąże się wiele moich najwspanialszych i najbardziej radosnych wspomnień to ciasto drożdżowe. Zamykając oczy czuję, ten jedyny w swoim rodzaju, maślany zapach, który sprawia, że wszyscy domownicy niepostrzeżenie pojawiają się w kuchni, spoglądając łakomym wzrokiem na, jeszcze gorące, ciasto drożdżowe <3 Na bazie mojego klasycznego przepisu, powstały drożdżowe bułeczki nadziewane jesiennymi owocami, orzechami i świeżym tymiankiem, który nadał im bardzo wyrazistego smaku! Jeszcze tylko kilka listków bazylii na wierzch i pałaszujemy! 😊

Składniki

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 200 ml wody
  • 100 g roztopionego masła
Serek waniliowy:
  • 250 g serka ricotta
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Intense Dr.Oetkera
  • 1 duża gruszka
Nadzienie:
  • 20 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 2 brzoskwinie
  • Tymianek świeży
  • 2 figi
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • świeża bazylia na bułeczki z brzoskwiniami
Wskazówki

Ciasto drożdżowe:

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.

mąka w misce z suchymi drożdżami
Krok 2

Do miseczki wbij jajka i wymieszaj z wodą.

roztrzepane jaka z woda w miseczce
Krok 3

Przelej do miski i zagnieć na jednolite ciasto.

zagniecione ciasto drożdżowe
Krok 4

Dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

zagniecione ciasto drożdżowe

Serek waniliowy:

Krok 5

Ricottę wymieszaj z pastą waniliową i cukrem pudrem.

serek ricotta w miseczce

Nadzienie:

Krok 6

Owoce pokrój na kawałki.

pokrojone owoce na desce dewnianej

Kruszonka:

Krok 7

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i cukier.

pokrojone masło z cukrem i mąką w miseczce
Krok 8

Zagnieć na kruszonkę.

kruszonka w miseczce

Przygotowanie bułeczek:

Krok 9

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką, lekko zagnieć i podziel na 3 części.

wyrośnięte ciasto drożdżowe
Krok 10

Każdą z nich rozwałkuj na placki i wyłóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

uformowane ciasto drożdżowe na blaszce
Krok 11

Na bułkach poukładaj pokrojone owoce oraz serek risotta.

Krok 12

Wszystkie bułki posyp kruszonką. Na gruszki posyp kawałki orzechów włoskich i polej miodem, na figi posyp tymianek.

Krok 13

Przed pieczeniem przykryj jeszcze raz ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Piecz około 20 minut w nagrzanym piekarniku w 180˚C. Po upieczeniu bułki pokrój na kawałki. Bułeczki z brzoskwiniami posyp kawałkami świeżej bazylii.

Składniki
Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 200 ml wody
  • 100 g roztopionego masła
Serek waniliowy:
  • 250 g serka ricotta
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Intense Dr.Oetkera
  • 1 duża gruszka
Nadzienie:
  • 20 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 2 brzoskwinie
  • Tymianek świeży
  • 2 figi
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • świeża bazylia na bułeczki z brzoskwiniami
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe