Ciasta drożdżowe

Bułeczki drożdżowe z owocami

Bułeczki drożdżowe z owocami

  • 02:00
  • 12
  • Średni
02:00
12
Średni

Ciasto, z którym wiąże się wiele moich najwspanialszych i najbardziej radosnych wspomnień to ciasto drożdżowe. Zamykając oczy czuję, ten jedyny w swoim rodzaju, maślany zapach, który sprawia, że wszyscy domownicy niepostrzeżenie pojawiają się w kuchni, spoglądając łakomym wzrokiem na, jeszcze gorące, ciasto drożdżowe <3 Na bazie mojego klasycznego przepisu, powstały drożdżowe bułeczki nadziewane jesiennymi owocami, orzechami i świeżym tymiankiem, który nadał im bardzo wyrazistego smaku! Jeszcze tylko kilka listków bazylii na wierzch i pałaszujemy! 😊

Składniki

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 200 ml wody
  • 100 g roztopionego masła
Serek waniliowy:
  • 250 g serka ricotta
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Intense Dr.Oetkera
  • 1 duża gruszka
Nadzienie:
  • 20 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 2 brzoskwinie
  • Tymianek świeży
  • 2 figi
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • świeża bazylia na bułeczki z brzoskwiniami
Składniki
Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 200 ml wody
  • 100 g roztopionego masła
Serek waniliowy:
  • 250 g serka ricotta
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Intense Dr.Oetkera
  • 1 duża gruszka
Nadzienie:
  • 20 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 2 brzoskwinie
  • Tymianek świeży
  • 2 figi
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
Dodatkowo:
  • świeża bazylia na bułeczki z brzoskwiniami
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe