1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowy placek z wiśniami i migdałami

Drożdżowy placek z wiśniami i migdałami

drożdżowy placek z wiśniami i migdałami - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Drożdżowy placek z wiśniami i migdałami to mój przepis na słodki weekend czy spotkanie z bliskimi. Duża blacha pysznego ciasta wystarczy dla całej rodziny. Jestem przekonana, że przypadnie Ci do gustu. Polecam! 🍒

↪️ Zobacz przy okazji nasz artykuł: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie placka drożdżowego z wiśniami i migdałami:

  • Krok 1

    W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski i dokładnie wymieszaj z drożdżami. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól i cieple mleko z masłem oraz jajko. Całość zagnieć i wyrabiaj na gładkie ciasto.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 3

    Ciasto przełóż do czystej miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

  • Krok 4

    W tym czasie przygotuj blachę z wyposażenia piekarnika: posmaruj ją masłem i lekko oprósz mąką.

  • Krok 5

    Gdy ciasto na placek z wiśniami już wyrośnie, wyjmij je na stolnicę lekko oprószoną mąką, rozwałkuj na wymiar blachy, a następnie ostrożnie je na nią przenieś, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 15 minut do podrośnięcia.

Nadzienie wiśniowe:

  • Krok 6

    W misce wymieszaj śmietankę z cukrem i budyniem, dodaj jajko i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Krok 7

    Następnie dodaj wiśnie i całość ponownie wymieszaj. Tak przygotowaną masę owocową wyłóż równomiernie na ciasto, zostawiając z każdej strony około 2 cm wolnego brzegu.

  • Krok 8

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piecz około 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw do przestudzenia. Na koniec wierzch posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałów.

  • Cukier puder w młynku 250 g

    Cukier puder w młynku to wygoda dekorowania ciast i deserów. Wystarczy, że przekręcisz go, a słodki pył udekoruje Twoje wypieki!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowy-placek-z-wisniami-i-migdalami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej