1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

drożdżówki z wiśniami i kruszonką - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

🍒 Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 🍒 to mój pomysł na letnie śniadanie na słodko. Kto odmówi sobie rozpoczęcia dnia od apetycznej domowej drożdżówki z soczystymi wiśniami? Pachnące, delikatne ciasto drożdżowe obsypane kruszonką i aromatycznymi wiśniami wybornie smakuje także jako deser w wakacyjne popołudnie. 🌞 Zachęcam do podzielenia się drożdżówkami z bliskimi - zobaczysz, że im zasmakują! Serdecznie zapraszam po przepis! :)

Sprawdź nasze inne propozycje na pyszne drożdżówki - idealne na każdą okazję:

Przepis na drożdżówki z serem

Przepis na drożdzówki z truskawkami🍓

Drożdzóweczki z buyniem i konfiturą

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na drożdżówki z wiśniami i kruszonką:

  • Krok 1

    Mleko i masło przełóż do garnka i podgrzej do rozpuszczenia.

  • Krok 2

    Mąkę, cukier i drożdże wymieszaj. Dodaj żółtka i ciepłe mleko z masłem.

  • Krok 3

    Wyrób dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Kruszonka:

  • Krok 4

    Mąkę, masło i cukier zagnieć na kruszonkę i odstaw do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.

Formowanie drożdżówek:

  • Krok 5

    Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wiśnie umyj i wydryluj.

  • Papier do wypieków

    Uniwersalny papier do pieczenia potrzebny w każdym domu!

    Papier do wypieków
  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Z każdej uformuj cienki wałek, zawiń go tworząc ślimaka i ułóż na blasze.

  • Krok 7

    Każdą drożdżówkę delikatnie rozpłaszcz dłonią i za pomocą dna szklanki zrób wgłębienie.

  • Krok 8

    Jajko roztrzep i posmaruj nim drożdżówki.

  • Może się przydać

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.

    Może się przydać
  • Krok 9

    Na każdą drożdżówkę posyp kruszonkę i ułóż po 3 wiśnie.

  • Krok 10

    Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 11

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyrośnięte drożdżówki piecz przez około 25-30 minut.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-wisniami-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej