1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Rollsy (bułeczki drożdżowe) z truskawkami

Rollsy (bułeczki drożdżowe) z truskawkami

bułeczki drożdżowe z truskawkami wszystkiego słodkiego
bułeczki drożdżowe z truskawkami wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Rollsy z truskawkami – puszyste bułeczki idealne na lato! ☀️🍓

Kiedy żar leje się z nieba, a wiatrak chodzi na pełnych obrotach, jest jedna rzecz, która naprawdę kocha upały: ciasto drożdżowe! Leniwie rośnie w ciepełku jak na egzotycznych wakacjach i zamienia się w puszyste, mięciutkie rollsy z truskawkami, które pachną latem i beztroską.

Te słodkie, drożdżowe bułeczki to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych truskawek – owoców, które są tak pyszne, że znikają z miski szybciej, niż zdążysz powiedzieć „drożdże”. 🍓 Dodaj do tego polewę z kwaśnej śmietany, cukru i pasty z wanilią - tak, jesteś w cukierniczym niebie😍

Rollsy z truskawkami świetnie sprawdzą się na piknik, śniadanie na tarasie albo po prostu jako pretekst, żeby włączyć piekarnik i... jeszcze bardziej podgrzać atmosferę. 😉

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą.

  • Krok 2

    Dodaj jajka i mleko, zagnieć. Na końcu miękkie masło, zagniataj do uzyskania sprężystej, jednolitej konsystencji.

  • Krok 3

    Ciasto szcelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę.

  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, podsypując blat niewielką ilością mąki.

  • Krok 5

    Ciasto posmaruj truskawkowym nadzieniem.

  • Krok 6

    Zawiń w rulon, poktój na 12 plastrów. Przełóż do formy wyłożonej papierem. 

  • Krok 7

    Bułeczki posmaruj mlekiem. Odstaw do ponownego wyrastania na około pół godziny.

  • Krok 8

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C i piecz około 25 minut, do zrumienienia.

Nadzienie truskawkowe

  • Krok 9

    Truskawki zblenduj z cukrem.

  • Krok 10

    Przelej na patelnie i gotuj, cały czas mieszając do uzyskania gęstego sosu.

Polewa z kwaśnej śmietany

  • Krok 11

    Śmietanę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i pastą z wanilii.

    Przed podaniem posmaruj bułeczki śmietaną.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/rollsy-buleczki-drozdzowe-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej