1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Hot cross buns

Hot cross buns

Wielkanocne bułeczki hot cross buns z rodzynkami - przepis Wszystkiego Słodkiego
Wielkanocne bułeczki hot cross buns z rodzynkami - przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Hot cross buns to klasyczne, aromatyczne bułeczki drożdżowe z charakterystycznym znakiem krzyża na wierzchu. Tradycyjnie spożywane w Wielki Piątek, są symbolem tradycji wielkanocnych m.in w Anglii, ale są tak pyszne, że sprawdzą się każdego dnia!

Ciasto drożdżowe zostało wzbogacone dodatkiem rumu i rodzynek, co genialnie podkręca jego smak. Korzenne nuty kardamonu i gałki muszkatołowej sprawiają, że bułeczkom hot cross buns nie sposób się oprzeć😋

Dzięki odpowiedniej proporcji przypraw i składników, bułeczki są wilgotne, puszyste i pełne smaku. Będą idealnym dodatkiem do porannej kawy czy herbaty 🍵 Sprawdź przepis na hot cross buns i poczuj magię tych wyjątkowych bułeczek w swoim domu!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Maślane ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Rodzynki zalej gorącą wodą oraz rumem. Odstaw do napęcznienia najlepiej na całą noc.

    Rodzynki namoczone w rumie i wodzie w miseczce.
  • Krok 2

    Wymieszaj suche składniki. Do przesianej mąki pszennej dodaj cukier, sól, odrobinę kardamonu, gałki muszatołowej oraz drożdże. Dokładnie wymieszaj.

    W misie mąka. Obok opakowanie mąki, drożdży, cukier oraz przyprawy.
  • Krok 3

    Podgrzej mleko z jogurtem, masłem oraz ekstraktem pomarańczowym. Płyn powinien być ciepły, nie gorący.

    Na blacie kuchennym w miseczkach: mleko, jogurt, pokrojone masło w kostce oraz ekstrakt pomarańczowy.
  • Krok 4

    Do misy robota kuchennego dodaj wymieszane suche składniki i stopniowo wlewaj ciepły płyn. Mieszaj używając końcówki do zagniatania ciasta drożdżowego. Zagniataj przez około 2 minuty.

    W misie robota kuchennego wymieszane suche składniki.
  • Krok 5

    Następnie dodaj jajko oraz odsączone rodzynki i zagniataj przez jeszcze 2-3 minuty.

    W misie ciasto drożdżowe, a obok jajko w miseczce oraz rodzynki.
  • Krok 6

    Zagniecione ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 h).

    W misie ciasto drożdżowe.

Ciasto na krzyżyki:

  • Krok 7

    Mąkę wymieszaj z zimną wodą. Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego.

    W miseczkach: woda oraz mąka pszenna.

Tworzenie bułeczek:

  • Krok 8

    Wyrośnięte ciasto wyciągnij z misy, zagnieć i podziel je na 12 części. Z każdej z nich uformuj bułeczkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Bułeczki przykry ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrastania.

    Uformowane bułeczki na blasze.
  • Krok 9

    Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem z roztrzepanym mlekiem.

    Bułeczki hot cross buns smarowane jajkiem.
  • Krok 10

    Rękawem cukierniczym zrób krzyżyki z przygotowanego wcześniej ciasta.

    Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 20 minut.

    Bułeczki hot cross buns przed pieczeniem.
  • Krok 11

    Upieczone bułeczki zostaw do przestudzenia na około 10 minut.

    Upieczone bułeczki hot cross buns.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/hot-cross-buns

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej