Hot cross buns



Hot cross buns to klasyczne, aromatyczne bułeczki drożdżowe z charakterystycznym znakiem krzyża na wierzchu. Tradycyjnie spożywane w Wielki Piątek, są symbolem tradycji wielkanocnych m.in w Anglii, ale są tak pyszne, że sprawdzą się każdego dnia!
Ciasto drożdżowe zostało wzbogacone dodatkiem rumu i rodzynek, co genialnie podkręca jego smak. Korzenne nuty kardamonu i gałki muszkatołowej sprawiają, że bułeczkom hot cross buns nie sposób się oprzeć😋
Dzięki odpowiedniej proporcji przypraw i składników, bułeczki są wilgotne, puszyste i pełne smaku. Będą idealnym dodatkiem do porannej kawy czy herbaty 🍵 Sprawdź przepis na hot cross buns i poczuj magię tych wyjątkowych bułeczek w swoim domu!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Maślane ciasto drożdżowe:
-
Krok 1
Rodzynki zalej gorącą wodą oraz rumem. Odstaw do napęcznienia najlepiej na całą noc.
-
Krok 2
Wymieszaj suche składniki. Do przesianej mąki pszennej dodaj cukier, sól, odrobinę kardamonu, gałki muszatołowej oraz drożdże. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Podgrzej mleko z jogurtem, masłem oraz ekstraktem pomarańczowym. Płyn powinien być ciepły, nie gorący.
-
Krok 4
Do misy robota kuchennego dodaj wymieszane suche składniki i stopniowo wlewaj ciepły płyn. Mieszaj używając końcówki do zagniatania ciasta drożdżowego. Zagniataj przez około 2 minuty.
-
Krok 5
Następnie dodaj jajko oraz odsączone rodzynki i zagniataj przez jeszcze 2-3 minuty.
-
Krok 6
Zagniecione ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 h).
Ciasto na krzyżyki:
-
Krok 7
Mąkę wymieszaj z zimną wodą. Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Tworzenie bułeczek:
-
Krok 8
Wyrośnięte ciasto wyciągnij z misy, zagnieć i podziel je na 12 części. Z każdej z nich uformuj bułeczkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki przykry ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrastania.
-
Krok 9
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem z roztrzepanym mlekiem.
-
Krok 10
Rękawem cukierniczym zrób krzyżyki z przygotowanego wcześniej ciasta.
Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 20 minut.
-
Krok 11
Upieczone bułeczki zostaw do przestudzenia na około 10 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/hot-cross-buns |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze