1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Zaplatana strucla drożdżowa z twarogiem

Zaplatana strucla drożdżowa z twarogiem

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zaplatana strucla drożdżowa z twarogiem. Ciasto drożdżowe ostatnio często u mnie gości. Tym razem postanowiłam wykorzystać je do upieczenia strucli. Delikatna, ze słodkim twarożkiem w środku, nie da się przejść obok niej obojętnie. Spróbuj, efekt  jest zachwycający. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

  • Krok 2

    Dodaj jajko, żółtka, mleko i roztopione masło. Całość zagnieć na gładkie ciasto, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.

  • Krok 3

    Odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie:

  • Krok 4

    W międzyczasie dokładnie wymieszaj w misce twaróg z żółtkami i cukrem.

Zaplatanie strucli:

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm.

  • Krok 6

    Pierwszy z nich przełóż na arkusz papieru do pieczenia. Ponacinaj go z obu stron tak, by powstały paski o szerokości około 2 cm z nienaruszonym, kilkucentymetrowym środkiem.

  • Krok 7

    Następnie na środek wyłóż równomiernie połowę porcji twarogu i zapleć nad nim ciasto.

    zaplatana strucla z twarożkiem
  • Krok 8

    Tak przygotowaną struclę przenieś razem z papierem na blachę z wyposażenia piekarnika. Drugą część ciasta przygotuj w ten sam sposób. Strucle przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 9

    W tym czasie nagrzej piekarnik do 175°C. Gdy strucle wyrosną, posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika.

  • Krok 10

    Piecz przez około 35 minut do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Struclę możesz polukrować lub podawać obsypaną cukrem pudrem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej