Zaplatana strucla drożdżowa z twarogiem
Zaplatana strucla drożdżowa z twarogiem. Ciasto drożdżowe ostatnio często u mnie gości. Tym razem postanowiłam wykorzystać je do upieczenia strucli. Delikatna, ze słodkim twarożkiem w środku, nie da się przejść obok niej obojętnie. Spróbuj, efekt jest zachwycający. ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na zaplataną struclę drożdżową z twarogiem:
-
Krok 1
Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Dodaj jajko, żółtka, mleko i roztopione masło. Całość zagnieć na gładkie ciasto, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
-
Krok 3
Odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie twarogowe:
-
Krok 4
W międzyczasie dokładnie wymieszaj w misce twaróg z żółtkami i cukrem.
Zaplatanie strucli:
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm.
-
Krok 6
Pierwszy z nich przełóż na arkusz papieru do pieczenia. Ponacinaj go z obu stron tak, by powstały paski o szerokości około 2 cm z nienaruszonym, kilkucentymetrowym środkiem.
-
Krok 7
Następnie na środek wyłóż równomiernie połowę twarogu i zapleć nad nim ciasto.
-
Krok 8
Tak przygotowaną struclę przenieś razem z papierem na blachę z wyposażenia piekarnika. Drugą część ciasta przygotuj w ten sam sposób. Strucle przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 9
W tym czasie nagrzej piekarnik do 175°C. Gdy strucle wyrosną, posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika.
-
Krok 10
Piecz przez około 35 minut do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Struclę możesz polukrować lub podawać obsypaną cukrem pudrem.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/zaplatana-strucla-drozdzowa-z-twarogiem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze