1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Zaplatana strucla drożdżowa z twarogiem

Zaplatana strucla drożdżowa z twarogiem

strucla drożdżowa zaplatana z twarogiem, posypana cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zaplatana strucla drożdżowa z twarogiem. Ciasto drożdżowe ostatnio często u mnie gości. Tym razem postanowiłam wykorzystać je do upieczenia strucli. Delikatna, ze słodkim twarożkiem w środku, nie da się przejść obok niej obojętnie. Spróbuj, efekt  jest zachwycający. ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na zaplataną struclę drożdżową z twarogiem:

  • Krok 1

    Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 2

    Dodaj jajko, żółtka, mleko i roztopione masło. Całość zagnieć na gładkie ciasto, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.

  • Krok 3

    Odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie twarogowe:

  • Krok 4

    W międzyczasie dokładnie wymieszaj w misce twaróg z żółtkami i cukrem.

Zaplatanie strucli:

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm.

  • Krok 6

    Pierwszy z nich przełóż na arkusz papieru do pieczenia. Ponacinaj go z obu stron tak, by powstały paski o szerokości około 2 cm z nienaruszonym, kilkucentymetrowym środkiem.

  • Krok 7

    Następnie na środek wyłóż równomiernie połowę twarogu i zapleć nad nim ciasto.

    zaplatana strucla z twarożkiem
  • Krok 8

    Tak przygotowaną struclę przenieś razem z papierem na blachę z wyposażenia piekarnika. Drugą część ciasta przygotuj w ten sam sposób. Strucle przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 9

    W tym czasie nagrzej piekarnik do 175°C. Gdy strucle wyrosną, posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika.

  • Krok 10

    Piecz przez około 35 minut do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Struclę możesz polukrować lub podawać obsypaną cukrem pudrem.

  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/zaplatana-strucla-drozdzowa-z-twarogiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej