1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Cynamonowa babka drożdżowa

Cynamonowa babka drożdżowa

cynamonowa babka drożdżowa z posypką z płatków migdałowych, upieczona w keksówce- wszystkiego słodkiego
cynamonowa babka drożdżowa z posypką z płatków migdałowych, upieczona w keksówce- wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Cynamonowa babka drożdżowa, czyli ciąg dalszy smaków jesieni. 🍁 Po babce z dynią i matchą przyszedł czas na trochę klasyki. Jako że obecna pora roku najmocniej kojarzy nam się z bakaliami i przyprawami, babkę wzbogaciłam migdałami i mocną, cynamonową nutą - dzięki takim dodatkom całość zyskała cudowny aromat! Babka jest po prostu pyszna! Polecamy wypróbować! 💛


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa cynamonowa:

  • Krok 1

    Masło rozpuść, dodaj do niego cukier oraz cynamon (lub cukier z cynamonem). Dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania ciasta.

    roztopione masło w miseczce, cukier trzcinowy nierafinowany (brązowy) w miseczce, opakowanie cukru z cynamonem dr. oetker

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 2

    Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z drożdżami i solą.

    mąka, drożdże suszone
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 3

    Następnie dodaj żółtka.

    mąka wymieszana z suszonymi drożdżami, żółtka
  • Krok 4

    Masło roztop i lekko przestudź. Do mąki z drożdżami i żółtkami dodaj cukier i ciepłe mleko. Zagniataj składniki mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Po ściance misy stopniowo dodawaj roztopione masło. Ciasto zagniataj przez kilka minut. Następnie przykryj misę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

    masło, mleko, cukier w miseczkach
  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm.

    rozwałkowane ciasto drożdżowe, wałek
  • Krok 6

    Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj cynamonowe nadzienie.

    nadzienie cynamonowe rozsmarowane na rozwałkowanym cieście drożdżowym
  • Krok 7

    Przekrój ciasto na 3 części.

    rozwałkowane i posmarowane cynamonowym nadzieniem ciasto drożdżowe pokrojone na 3 paski, nóż
  • Krok 8

    Każdą część zwiń w rulon.

    paski ciasta drożdżowego zwinięte w trzy rulony
  • Krok 9

    Ciasto zapleć w warkocz i przełóż do formy. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

    warkocz z ciasta drożdżowego w keksówce
  • Może się przydać

    Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 30 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

  • Krok 10

    Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów. Piecz ciasto przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

    warkocz z ciasta drożdżowego w keksówce po wyrośnięciu, roztrzepane jajko w miseczce z pędzelkiem, płatki migdałów w miseczce
  • Krok 11

    Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    upieczona drożdżowa babka cynamonowa
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/cynamonowa-babka-drozdzowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej