Duża rodzinna drożdżówka z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem to częsty wypiek w mojej kuchni. Lubię je przygotowywać dlatego, że jest podzielne i smakuje wszystkim moim bliskim. Mimo swoich rozmiarów, drożdżówka znika w bardzo szybkim tempie. Spróbuj je upiec, warto. 😋
A jeśli chcesz poznać tajniki przygotowywania ciast drożdżowych - przeczytaj nasze porady, jak upiec idealne ciasto drożdżowe!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe (drożdżówka) na dużą blachę:
-
Krok 1
Mleko lekko podgrzej, a masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
-
Mąka pszenna Polka do ciast typ 450
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 3
Następnie dodaj sól, cukier, cukier wanilinowy, jajka i letnie mleko.
-
Krok 4
Całość zagnieć i pod koniec dodaj roztopione masło, po czym dokładnie wyrób.
-
Krok 5
Przygotowane ciasto przykryj ściereczką, tak by go nie dotykała i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 1 godzinę).
-
Krok 6
W międzyczasie dużą blachę o wymiarach 38 x 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Tortownica prostokątna 38x25 cm Back Trend
Tortownica prostokątna od Dr. Oetkera z serii Back Trend została pokryta specjalną powłoką ceramiczną, dzięki czemu Twoje wypieki nie będą do niej przywierać.
-
Krok 7
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki szerokości 1 cm.
Kruszonka do drożdżówki:
-
Krok 8
Z mąki, cukru i masła zagnieć kruszonkę, włóż do schłodzenia do lodówki.
-
Krok 9
Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłóż w formie, delikatnie rozciągając dłońmi.
-
Krok 10
W ciasto powtykaj kawałki rabarbaru. Na koniec posyp startą na tarce kruszonką.
-
Krok 11
Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.
-
Krok 12
Po tym czasie ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45-50 minut w temperaturze 180°C. To, czy ciasto drożdżowe jest już upieczone, możesz sprawdzić dodatkowo patyczkiem/wykałaczką, jeżeli będzie suchy, ciasto jest odpowiednie. Po upieczeniu wyjmij do wystudzenia.
Porada:
Sprawdź również naszą poradę - wszystko co musisz wiedzieć o Drożdżach suszonych instant
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/duza-rodzinna-drozdzowka-z-rabarbarem |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze