Duża rodzinna drożdżówka z rabarbarem


Ciasto drożdżowe to częsty wypiek w mojej kuchni. Lubię je przygotowywać dlatego, że jest podzielne i smakuje wszystkim moim bliskim. Mimo swoich rozmiarów, znika w bardzo szybkim tempie. Spróbuj je upiec, warto. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Mleko lekko podgrzej, a masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Następnie dodaj sól, cukier, cukier wanilinowy, jajka i letnie mleko.
-
Krok 4
Całość zagnieć i pod koniec dodaj roztopione masło, po czym dokładnie wyrób.
-
Krok 5
Przygotowane ciasto przykryj ściereczką, tak by go nie dotykała i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
-
Krok 6
W międzyczasie dużą blachę o wymiarach 38 x 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Krok 7
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki szerokości 1 cm.
Kruszonka:
-
Krok 8
Z mąki, cukru i masła zagnieć kruszonkę, włóż do schłodzenia do lodówki.
-
Krok 9
Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłóż w formie, delikatnie rozciągając dłońmi.
-
Krok 10
W ciasto powtykaj kawałki rabarbaru. Na koniec posyp startą na tarce kruszonką.
-
Krok 11
Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.
-
Krok 12
Po tym czasie ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45-50 minut w temperaturze 180°C. To, czy ciasto jest już upieczone, możesz sprawdzić dodatkowo patyczkiem/wykałaczką, jeżeli będzie suchy, ciasto jest odpowiednie. Po upieczeniu wyjmij do wystudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze