Ciasta drożdżowe

Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami

  • 02:30
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
02:30
12
Średni

Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami. Smak śliwek przprawionych cynamonem idealnie komponuje się z maślanym ciastem.

Składniki

Ciasto drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g miękkiego masła
Nadzienie:
  • około 200 g śliwek (12 sztuk)
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • żółtko z odrobiną wody
  • cukier puder
Wskazówki

Ciasto drożdżowe:

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i szczyptę soli, wymieszaj. Przelej podgrzane mleko oraz jajka.

Krok 2

Dokładnie wyrób ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji przez około 10 minut. Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Na koniec ciasto nie powinno być klejące.

Krok 3

Ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Nadzienie:

Krok 4

Śliwki wypestkuj i pokrój na małe kawałki. W osobnej miseczce wymieszaj cukier puder z cynamonem.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Uważaj, bo ciasto jest wyjątkowo delikatne. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm. Posyp cukrem wanilinowym wymieszanym z cynamonem, na wierzchu poukładaj pokrojone śliwki.

Zwijanie ciasta:

Krok 6

Placek ostrożnie zwiń w rulon, pokrój na 2,5 cm plastry, które ułóż w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (możesz wysmarować tylko masłem), rozcięciem do góry.

Krok 7

Formę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

Krok 8

Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut do uzyskania złotego koloru.

Krok 9

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Składniki
Ciasto drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g miękkiego masła
Nadzienie:
  • około 200 g śliwek (12 sztuk)
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • żółtko z odrobiną wody
  • cukier puder
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe

Wszystkiego słodkiego
02:00
20
Średni
Pączki klasyczne