1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami na papierze do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami na papierze do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami. Smak śliwek przyprawionych cynamonem idealnie komponuje się z maślanym ciastem. Idealny przepis na jesienne dni. Na ciasto trzeba położyć nadzienie ze śliwek, zwinąć je, pokroić na plastry, położyć na tortownicy i upiec! Brzmi skomplikowanie? Poniżej opisałam krok po kroku jak takie bułeczki przygotować. Będą idealną przekąską typu "tear & share". 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta drożdżowego na odrywane bułeczki:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i szczyptę soli, wymieszaj. Przelej podgrzane mleko oraz jajka.

  • Drożdże suszone instant

    Nie wymagają przygotowywania rozczynu. Możesz je mieć zawsze pod ręką!

  • Krok 2

    Dokładnie wyrób ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji przez około 10 minut. Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Na koniec ciasto nie powinno być klejące.

  • Krok 3

    Ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Nadzienie do bułeczek:

  • Krok 4

    Śliwki wypestkuj i pokrój na małe kawałki. W osobnej miseczce wymieszaj cukier puder z cynamonem.

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Uważaj, bo ciasto jest wyjątkowo delikatne. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na placek o średnicy około 30 cm. Posyp cukrem wanilinowym wymieszanym z cynamonem, na wierzchu poukładaj pokrojone śliwki.

Zwijanie ciasta na bułeczki:

  • Krok 6

    Placek ostrożnie zwiń w rulon, pokrój na 2,5 cm plastry, które ułóż w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (możesz wysmarować tylko masłem), rozcięciem do góry.

  • Krok 7

    Formę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

  • Krok 8

    Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut do uzyskania złotego koloru.

  • Krok 9

    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/odrywane-buleczki-drozdzowe-ze-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej