1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Oponki

Oponki

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Idealny przepis na smaczne i pulchne oponki. Świetnie się sprawdzą na czas karnawału czy na Tłusty Czwartek. Koniecznie wypróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj. 

  • Krok 2

    Następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, sól, jajka i mleko. Wszystko dokładnie zagnieć.

  • Krok 3

    Pod koniec zagniatania dodaj roztopione masło i wyrabiałam jeszcze przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (może się trochę kleić).

  • Krok 4

    Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 h.

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Przy pomocy szklanki o średnicy 7 cm wycinaj krążki z ciasta, a potem w środku każdego z nich wytnij otwory za pomocą kieliszka o średnicy około 3 cm. Przykryj je ściereczką i zostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 6

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 175°C. Oponki smaż po kilka minut z każdej strony. Usmażone oponki układaj na arkuszu ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

  • Krok 7

    Pamiętaj, aby nie dopuścić do zbytniego rozgrzania oleju – jeżeli będzie zbyt gorący, oponki będą spieczone na zewnątrz, a w środku surowe (temperaturę podgrzewanego oleju najlepiej sprawdzić przy pomocy drewnianej łyżki. Jeżeli po włożeniu łyżki do garnka wypływają bąbelki, jest to sygnał, że olej ma właściwą temperaturę).


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej