1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Cynamonki

Cynamonki

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Cynamonki, czy inaczej ślimaczki cynamonowe (a także cynamonowe bułeczki czy cinamon rolls) to ujmująca prostotą i smakiem słodka drożdżowa bułeczka z cynamonowym nadzieniem. Zobacz krok po kroku jak przygotować idealne ciasto drożdżowe używając suszonych drożdży instant i stworzyć te pulchne, przepyszne cuda 😍

Cynamonki świetnie smakują solo - wyjęte prosto z piekarnika, rumiane i obłędnie pachnące. Połączenie masła, drożdży i cynamonu to mieszanka niezwykle apetyczna i ciężko jej się oprzeć. Dodaj cynamon mielony prosto z serca Indonezji od Dr. Oetkera, i rozkoszuj sie słodko-korzennym aromatem😍 Warto też cynamonki oblać polewą z serka Philadelphia słodko-słony smak polewy idealnie komponuje się ze słodkim nadzieniem naszych bułeczek.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta drożdżowego na cynamonki:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z drożdżami. W misie miksera umieść ciepłe mleko z cukrem, solą i żółtkami. Wyrób ciasto używając końcówki z hakiem.

    mąka wymieszana z drożdżami, obok w misie miksera mleko z cukrem i żółtkami
  • Krok 2

    Dodaj miękkie masło w 2 partiach i wyrabiaj, aż składniki całkowicie się połączą. 

    wyrabianie ciasta drożdżowego, w miseczce obok miękkie masło
  • Masło Klasyczne Lurpak®

    Legendarny, subtelny i świeży smak Masła Klasycznego Lurpak® nada Twoim wypiekom niezwykłego wyrazu. Masło powstaje ze świeżej śmietanki, która idealnie komponuje się ze słodyczą ciast, babeczek i tart. Masło Lurpak® to doskonałe uzupełnienie Twoich ulubionych przepisów.

  • Krok 3

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. 

    przykryte ciasto drożdżowe do wyrośnięcia
  • Krok 4

    Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Rozpuść masło i przesmaruj nim rozwałkowane ciasto.

    rozwałkowane ciasto drożdżowe posmarowane jajkiem
  • Krok 5

    Cynamon wymieszaj z cukrem.

    cynamon wymieszany z cukrem, obok miseczka z roztopionym masłem
  • Krok 6

    Posmarowane masłem ciasto posyp mieszanką cukru i cynamonu.

    rozwałkowane ciasto drożdżowe posypane cukrem z cynamonem
  • Krok 7

    Zwiń ciasto w rulon i podziel na 12 części.

    ciasto drożdżowe zawinięte w rulon
  • Krok 8

    Każdą część ułóż na blaszce w równych odstępach i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Piecz w temperaturze 170°C, około 20 minut.

    cynamonki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Blacha wentylowana Wilton idealnie sprawdzi się do pieczenia ciastek i mniejszych wypieków. Nieprzywierająca powłoka sprawia, że cynamonki nie przywierają do blaszki, a dzięki systemowi Recipe Right Air ciepło jest równomiernie rozprowadzone.

Polewa z serka Philadelphia:

  • Krok 9

    W misie miksera umieść masło z cukrem pudrem i utrzyj do uzyskania białej, puszystej masy. Dodaj serek i utrzyj ponownie do połączenia. Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii i wymieszaj.

    w misie miksera polewa do cynamonek
  • Krok 10

    Upieczone i wystudzone cynamonki oblej polewą.

    cynamonki oblane polewą z serka śmietankowego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/cynamonki

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej