1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Placek drożdżowy z malinami i chałwą

Placek drożdżowy z malinami i chałwą

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sezon na maliny trwa dość krótko, dlatego zawsze chcę wykorzystać go w pełni. Na ostatnim spotkaniu z rodziną, przygotowałam placek drożdżowy w odmienionej wersji. Dodanie chałwy waniliowej do ciasta sprawiło, że zyskało ono wyjątkowy smak. Rodzina była mile i słodko zaskoczona. :-)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Masło roztop i odstaw do ostudzenia. Mleko lekko podgrzej, wlej do miski, wsyp drożdże i mieszaj łyżką, aż całkowicie się rozpuszczą. 

  • Krok 2

    Do mieszanki dodaj żółtka oraz jajko i całość energicznie wymieszaj. Mąkę przesiej, dodaj cukier, wlej drożdże wraz z jajkami, wsyp drobno pokruszoną chałwę i wyrób ciasto ręką dolewając (pod koniec wyrabiania) roztopione schłodzone masło. Całość wyrabiaj do chwili, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.

  • Krok 3

    Blachę, o wymiarach 36 x 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Zagnieć wyrośnięte ciasto, po czym przełóż na blachę równo je rozkładając i obsypując malinami.

Kruszonka:

  • Krok 4

    Kruszonkę przygotuj łącząc ze sobą mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz masło. 

  • Krok 5

    Posyp nią wierzch ciasta. Blachę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia. 

  • Krok 6

    Następnie wstaw do piekarnika i piecz w  temperaturze 180 °C przez około 40 minut.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej