1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowa strucla z jagodami

Drożdżowa strucla z jagodami

drożdżowa strucla z jagodami
drożdżowa strucla z jagodami
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sezon na jagody nie trwa zbyt długo, dlatego zawsze wykorzystuję go do granic możliwości 🌲🌳Tym razem padło na drożdżową struclę z jagodami - ciasto jest puszyste i delikatne, pełne owocowego nadzienia i obficie potraktowane maślaną kruszonką z nutką wanilii 😍 Stucla wychodzi naprawdę pokaźnych rozmiarów - można się nią podzielić, ale znika jeszcze ciepła w mgnieniu oka 😉 Najlepiej smakuje z kubkiem świeżego mleka🥛 

Przygotuj drożdżową struclę z jagodami i zabierz ją na piknik, wycieczkę do lasu czy leniwy podwieczorek na tarasie🏖️ Tak właśnie smakuje lato!🌄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, mleko podgrzej.

    składniki na drożdżową struclę
  • Krok 2

    Do mąki dodaj suche składniki, wymieszaj.

    w misce suche składniki na drożdżową srtucle
  • Krok 3

    Dodaj mleko i jajko, zagnieć. Na końcu dodaj miękkie masło, pnownie zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji.

    zagniecione ciasto drożdżowe
  • Krok 4

    Ciasto odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, delikatnie podsypując mąką.

    rozwałkowane ciasto drożdżowe na strucle z jagodami
  • Krok 6

    Jagody oprósz mąką kukurydzianą (lub ziemnaiczaną). Jeśli używasz mrożonych, wcześniej je rozmroź na ręczniku papierowym.

    rozwałkowane ciasto drożdżowe z jagodami
  • Krok 7

    Zwiń na zakładkę z lewej i prawej strony, przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.

    zawinięte ciasto drożdżowe

Waniliowa kruszonka:

  • Krok 8

    Do mąki dodaj cukier z wanilią, cukier i masło. Zagnieć na kruszonkę.

    w misie bosch składniki na waniliową kruszonkę
  • Krok 9

    Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.

    strucla z jagodami i kruszonką przed pieczeniem
  • Krok 10

    Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

    upieczona strucla z jagodami i kruszonką
  • Może się przydać

    Drożdże suszone instant Dr. Oetkera są doskonałe do wypieków słodkich i pikantnych. Bez przygotowywania rozczynu i zawsze pod ręką.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowa-strucla-z-jagodami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej