1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówka

Drożdżówka

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Idealnie rumiana, pulchna i mięciutka w środku, z mnóstwem słodkiej i maślanej kruszonki 🧈 Drożdżówka, czyli słodka bułeczka w sam raz na śniadanie lub podwieczorek. Zapach świeżo pieczonej drożdżówki sprawia, że nie sposób przejść obok obojętnie 😉

Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepła, posmarowana masłem lub z dodatkiem ulubionej konfitury 🍓🍒🍍Ciasto drożdżowe w szybki i łatwy sposób przygotujesz na bazie suszonych drożdży. Nie musisz już przygotowywać rozczynu, aby cieszyć się świeżymi, drożdżowymi wypiekami kiedy tylko masz na to ochotę. A mniej czasu spędzonego w kuchni to więcej czasu na przyjemności 😉

Jeśli chcesz, aby kruszonka miała przyjemny, intensywny zapach wanilii, sięgnij po cukier z dodatkiem wanilii Bourbon Dr. Oetkera. Zawiera aromatyczne ziarenka tej najszlachetniejszej z przypraw i nadaje wypiekom niepowtarzalny smak🥰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z drożdżami. W misie miksera umieść mleko, żółtka, cukier, i sól. Połącz ze sobą i wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. 

    mąka wymieszana z drożdżami i mleko z jajkami i cukrem w misie miksera
  • Krok 2

    Masło dodawaj w dwóch partiach, cały czas mieszając ciasto. Składniki powinny całkowicie się ze sobą połączyć, tworząc jednolitą całość.

    wyrabianie ciasta drożdżowego, obok w miseczce miękkie masło
  • Krok 3

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. 

  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części.

    surowe ciasto drożdżowe pokrojone na części
  • Krok 5

    Uformuj kulki i ułóż je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

    na blaszce z papierem do pieczenia ułożone uformowane drożdżówki

Kruszonka:

  • Krok 6

    W misie miksera umieść masło, cukier, mąkę i cukier z wanilią.

    cukier z mąką, cukier z wanilią i masło
  • Krok 7

    Krótko wyrabiaj do uzyskania kruszonki.

    kruszonka w misie miksera
  • Krok 8

    Wyrośnięte kulku ciasta posmaruj rozmieszanym jajkiem.

    drożdżówki na blaszce po wyrośnięciu
  • Krok 9

    Wierzch każdej drożdżówki posyp kruszonką.

    drożdżówki posypane kruszonką przed włożeniem do piekarnika
  • Krok 10

    Piecz w temperaturze 180°C, około 35 minut.

    upieczone drożdżówki z kruszonką na blaszce od piekarnika

Dekorowanie:

  • Krok 11

    W naczyniu z gorącą wodą umieść saszetkę z lukrem na około 10 minut.

    przygotowanie gotowego lukru do drożdżówek
  • Krok 12

    Przestudzone drożdżówki z kruszonką udekoruj lukrem.

    drożdżówki z kruszonką polane lukrem
  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Zapewnia równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowka

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej