Drożdżówka
Idealnie rumiana, pulchna i mięciutka w środku, z mnóstwem słodkiej i maślanej kruszonki 🧈 Drożdżówka, czyli słodka bułeczka w sam raz na śniadanie lub podwieczorek. Zapach świeżo pieczonej drożdżówki sprawia, że nie sposób przejść obok obojętnie 😉
Świetnie smakuje jeszcze lekko ciepła, posmarowana masłem lub z dodatkiem ulubionej konfitury 🍓🍒🍍Ciasto drożdżowe w szybki i łatwy sposób przygotujesz na bazie suszonych drożdży. Nie musisz już przygotowywać rozczynu, aby cieszyć się świeżymi, drożdżowymi wypiekami kiedy tylko masz na to ochotę. A mniej czasu spędzonego w kuchni to więcej czasu na przyjemności 😉
Jeśli chcesz, aby kruszonka miała przyjemny, intensywny zapach wanilii, sięgnij po cukier z dodatkiem wanilii Bourbon Dr. Oetkera. Zawiera aromatyczne ziarenka tej najszlachetniejszej z przypraw i nadaje wypiekom niepowtarzalny smak🥰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
-
Krok 1
Mąkę wymieszaj z drożdżami. W misie miksera umieść mleko, żółtka, cukier, i sól. Połącz ze sobą i wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.
-
Krok 2
Masło dodawaj w dwóch partiach, cały czas mieszając ciasto. Składniki powinny całkowicie się ze sobą połączyć, tworząc jednolitą całość.
-
Krok 3
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
-
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części.
-
Krok 5
Uformuj kulki i ułóż je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Kruszonka:
-
Krok 6
W misie miksera umieść masło, cukier, mąkę i cukier z wanilią.
-
Krok 7
Krótko wyrabiaj do uzyskania kruszonki.
-
Krok 8
Wyrośnięte kulku ciasta posmaruj rozmieszanym jajkiem.
-
Krok 9
Wierzch każdej drożdżówki posyp kruszonką.
-
Krok 10
Piecz w temperaturze 180°C, około 35 minut.
Dekorowanie:
-
Krok 11
W naczyniu z gorącą wodą umieść saszetkę z lukrem na około 10 minut.
-
Krok 12
Przestudzone drożdżówki z kruszonką udekoruj lukrem.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Zapewnia równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowka |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze