Ślimaki drożdżowe z dżemem truskawkowym
Truskawkowo-waniliowe, pyszne ślimaki drożdżowe 🍓to idealne pocieszenie dla spragnionych wiosennych promieni słońca. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, z kubkiem zimnego mleka 🥛 lub ulubioną kawą ☕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie drożdżowych ślimaków z dżemem truskawkowym
-
Krok 1
Przygotowania rozpocznij od rozpuszczenia masła w rondelku, które następnie pozostaw do wystudzenia. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj całe jajka (białka i żółtka), aromat waniliowy i ciepłe mleko, po czym zacznij wyrabiać ciasto.
-
Może się przydać
Drożdże suszone instant Dr. Oetkera warto mieć w zapasie w każdej kuchni. Bez przygotowywania rozczynu i zawsze pod ręką. Łatwo i szybko przygotujesz wspaniałe, drożdżowe wypieki dla całej rodziny!
-
Krok 2
Kiedy składniki się połączą, dodaj ostudzone, roztopione masło i dalej dokładnie wyrabiaj do momentu, aż masło się całkowicie wchłonie w ciasto.
-
Krok 3
Wówczas przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
-
Krok 4
Kiedy ciasto drożdżowe już wyrośnie, wyjmij je na stolnicę, podsyp trochę mąką i krótko zagnieć. Następnie podziel je na dwie części. Jedną z nich przykryj ściereczką (żeby nie obsychała), a drugą rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
-
Krok 5
Posmaruj całą powierzchnię dżemem i zwiń ciasto w rulon. Ostrym nożem potnij je delikatnie na plasterki grubości około 3 cm i poukładaj płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Z drugą częścią ciasta postąp tak samo. Obie blaszki odstaw jeszcze na około 20 minut, żeby ślimaczki trochę podrosły, a następnie posmaruj ich wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą.
-
Krok 7
Ślimaczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/slimaki-drozdzowe-z-dzemem-truskawkowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze