1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Ślimaki drożdżowe z dżemem truskawkowym

Ślimaki drożdżowe z dżemem truskawkowym

slimaki drozdzowe z dzemem truskawkowym na talerzu
slimaki drozdzowe z dzemem truskawkowym na talerzu
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Truskawkowo-waniliowe, pyszne ślimaki drożdżowe 🍓to idealne pocieszenie dla spragnionych wiosennych promieni słońca. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, z kubkiem zimnego mleka 🥛 lub ulubioną kawą ☕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie drożdżowych ślimaków z dżemem truskawkowym

  • Krok 1

    Przygotowania rozpocznij od rozpuszczenia masła w rondelku, które następnie pozostaw do wystudzenia. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj całe jajka (białka i żółtka), aromat waniliowy i ciepłe mleko, po czym zacznij wyrabiać ciasto.

  • Może się przydać

    Drożdże suszone instant Dr. Oetkera warto mieć w zapasie w każdej kuchni. Bez przygotowywania rozczynu i zawsze pod ręką. Łatwo i szybko przygotujesz wspaniałe, drożdżowe wypieki dla całej rodziny!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Kiedy składniki się połączą, dodaj ostudzone, roztopione masło i dalej dokładnie wyrabiaj do momentu, aż masło się całkowicie wchłonie w ciasto.

  • Krok 3

    Wówczas przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

  • Krok 4

    Kiedy ciasto drożdżowe już wyrośnie, wyjmij je na stolnicę, podsyp trochę mąką i krótko zagnieć. Następnie podziel je na dwie części. Jedną z nich przykryj ściereczką (żeby nie obsychała), a drugą rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

  • Krok 5

    Posmaruj całą powierzchnię dżemem i zwiń ciasto w rulon. Ostrym nożem potnij je delikatnie na plasterki grubości około 3 cm i poukładaj płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Krok 6

    Z drugą częścią ciasta postąp tak samo. Obie blaszki odstaw jeszcze na około 20 minut, żeby ślimaczki trochę podrosły, a następnie posmaruj ich wierzch jajkiem roztrzepanym z wodą.

  • Krok 7

    Ślimaczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/slimaki-drozdzowe-z-dzemem-truskawkowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej