Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem - Przepis
Ciasta drożdżowe

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem w szklanej formie i na talerzu

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem

  • 04:10
  • 12
  • Średni
04:10
12
Średni

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem to najlepszy sposób na powitanie kolejnego, słonecznego dnia! Zapach ciasta drożdżowego o poranku to zdecydowanie coś, co skusi do odwiedzin w kuchni każdego łasucha. Moja dzisiejsza wersja skrywa w sobie truskawkowe nadzienie, którego smak podkreśla odrobina cynamonu dodanego podczas gotowania. Zwinięte ślimaczki wykończyłam własnoręcznie przygotowanym lukrem cytrynowym. Pyszności! Polecam do porannej, popołudniowej… w zasadzie do każdej kawki! ;)

Składniki

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 100 g roztopionego masła
Nadzienie:
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 ml zimnej wody
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody
Wskazówki

Ciasto drożdżowe:

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.

Składniki na ciasto drożdżowe i opakowanie drożdży Dr. Oetkera
Krok 2

Dodaj wymieszane mleko z wodą oraz jajka. Zagnieć na jednolite ciasto.

Zagniecione ciasto w misce oprószone mąką
Krok 3

Dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

Zagniecione ciasto z roztopionym masłem

Nadzienie:

Krok 4

W tym czasie przygotuj truskawki. Pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię.

Pokrojone truskawki na patelni
Krok 5

Dodaj cukier i cynamon. Gotuj około 15 minut. Na końcu dodaj wymieszaną mąkę ziemniaczaną. Zagotuj i odstaw do wystudzenia.

Zagotowane truskawki z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną
Krok 6

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na prostokąt 30 x 40 cm.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe w misce
Krok 7

Na cieście rozsmaruj truskawki.

Truskawkowe nadzienie rozsmarowane na cieście drożdżowym
Krok 8

Zwiń w rulon i pokrój na 12 kawałków o grubości około 3 cm.

Zawinięte ciasto drożdżowe z truskawkowym nadzieniem
Krok 9

Ślimaczki poukładaj na formie wysmarowanej olejem lub masłem. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na pół godziny. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piecz około 25 minut.

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami poukładane na formie wysmarowanej olejem

Lukier:

Krok 10

Z podanych składników zamieszaj lukier.

Cukier puder, sok z cytryny i gorąca woda na lukier
Krok 11

Upieczone bułeczki polukruj.

Polukrowane ślimaczki-bułeczki w szklanej formie
Składniki
Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 100 g roztopionego masła
Nadzienie:
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 ml zimnej wody
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe