Ciasta drożdżowe

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem

  • 04:10
  • 12
  • Średni
04:10
12
Średni

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem to najlepszy sposób na powitanie kolejnego, słonecznego dnia! Zapach ciasta drożdżowego o poranku to zdecydowanie coś, co skusi do odwiedzin w kuchni każdego łasucha. Moja dzisiejsza wersja skrywa w sobie truskawkowe nadzienie, którego smak podkreśla odrobina cynamonu dodanego podczas gotowania. Zwinięte ślimaczki wykończyłam własnoręcznie przygotowanym lukrem cytrynowym. Pyszności! Polecam do porannej, popołudniowej… w zasadzie do każdej kawki! ;)

Składniki

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 100 g roztopionego masła
Nadzienie:
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 ml zimnej wody
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody
Składniki
Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 100 g roztopionego masła
Nadzienie:
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 ml zimnej wody
Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe