1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem to najlepszy sposób na powitanie kolejnego, słonecznego dnia! Zapach ciasta drożdżowego o poranku to zdecydowanie coś, co skusi do odwiedzin w kuchni każdego łasucha. Moja dzisiejsza wersja skrywa w sobie truskawkowe nadzienie, którego smak podkreśla odrobina cynamonu dodanego podczas gotowania. Zwinięte ślimaczki wykończyłam własnoręcznie przygotowanym lukrem cytrynowym. Pyszności! Polecam do porannej, popołudniowej… w zasadzie do każdej kawki! ;)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.

    Składniki na ciasto drożdżowe i opakowanie drożdży Dr. Oetkera
  • Krok 1

    Dodaj wymieszane mleko z wodą oraz jajka. Zagnieć na jednolite ciasto.

    Zagniecione ciasto w misce oprószone mąką
  • Krok 1

    Dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

    Zagniecione ciasto z roztopionym masłem

Nadzienie:

  • Krok 1

    W tym czasie przygotuj truskawki. Pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię.

    Pokrojone truskawki na patelni
  • Krok 1

    Dodaj cukier i cynamon. Gotuj około 15 minut. Na końcu dodaj wymieszaną mąkę ziemniaczaną. Zagotuj i odstaw do wystudzenia.

    Zagotowane truskawki z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną
  • Krok 1

    Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na prostokąt 30 x 40 cm.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe w misce
  • Krok 1

    Na cieście rozsmaruj truskawki.

    Truskawkowe nadzienie rozsmarowane na cieście drożdżowym
  • Krok 1

    Zwiń w rulon i pokrój na 12 kawałków o grubości około 3 cm.

    Zawinięte ciasto drożdżowe z truskawkowym nadzieniem
  • Krok 1

    Ślimaczki poukładaj na formie wysmarowanej olejem lub masłem. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na pół godziny. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piecz około 25 minut.

    Ślimaczki drożdżowe z truskawkami poukładane na formie wysmarowanej olejem

Lukier:

  • Krok 1

    Z podanych składników zamieszaj lukier.

    Cukier puder, sok z cytryny i gorąca woda na lukier
  • Krok 1

    Upieczone bułeczki polukruj.

    Polukrowane ślimaczki-bułeczki w szklanej formie

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej