Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem


Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem to najlepszy sposób na powitanie kolejnego, słonecznego dnia! Zapach ciasta drożdżowego o poranku to zdecydowanie coś, co skusi do odwiedzin w kuchni każdego łasucha. Moja dzisiejsza wersja skrywa w sobie truskawkowe nadzienie, którego smak podkreśla odrobina cynamonu dodanego podczas gotowania. Zwinięte ślimaczki wykończyłam własnoręcznie przygotowanym lukrem cytrynowym. Pyszności! Polecam do porannej, popołudniowej… w zasadzie do każdej kawki! ;)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.
-
Krok 2
Dodaj wymieszane mleko z wodą oraz jajka. Zagnieć na jednolite ciasto.
-
Krok 3
Dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
-
Krok 4
W tym czasie przygotuj truskawki. Pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię.
-
Krok 5
Dodaj cukier i cynamon. Gotuj około 15 minut. Na końcu dodaj wymieszaną mąkę ziemniaczaną. Zagotuj i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 6
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na prostokąt 30 x 40 cm.
-
Krok 7
Na cieście rozsmaruj truskawki.
-
Krok 8
Zwiń w rulon i pokrój na 12 kawałków o grubości około 3 cm.
-
Krok 9
Ślimaczki poukładaj na formie wysmarowanej olejem lub masłem. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na pół godziny. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piecz około 25 minut.
Lukier:
-
Krok 10
Z podanych składników zamieszaj lukier.
-
Krok 11
Upieczone bułeczki polukruj.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze