Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamonem
 
                 
                 
    Drożdżowe ślimaczki z truskawkam 🍓i i cynamonem to najlepszy sposób na powitanie kolejnego, słonecznego dnia! Zapach ciasta drożdżowego o poranku to zdecydowanie coś, co skusi do odwiedzin w kuchni każdego łasucha. Moja dzisiejsza wersja skrywa w sobie truskawkowe nadzienie, którego smak podkreśla odrobina cynamonu dodanego podczas gotowania. Zwinięte ślimaczki wykończyłam własnoręcznie przygotowanym lukrem cytrynowym. Pyszności! Polecam do porannej, popołudniowej… w zasadzie do każdej kawki! 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Ciasto drożdżowe na ślimaczki:
- 
    
    
    
    Krok 1Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. ![Składniki na ciasto drożdżowe i opakowanie drożdży Dr. Oetkera]()  
- 
    
    
    
    Krok 2Dodaj wymieszane mleko z wodą oraz jajka. Zagnieć na jednolite ciasto. ![Zagniecione ciasto w misce oprószone mąką]()  
- 
    
    
    
    Krok 3Dodaj roztopione masło i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. ![Zagniecione ciasto z roztopionym masłem]()  
Nadzienie:
- 
    
    
    
    Krok 4W tym czasie przygotuj truskawki. Pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. ![Pokrojone truskawki na patelni]()  
- 
    
    
    
    Krok 5Dodaj cukier i cynamon. Gotuj około 15 minut. Na końcu dodaj wymieszaną mąkę ziemniaczaną. Zagotuj i odstaw do wystudzenia. ![Zagotowane truskawki z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną]()  
- 
    
    
    
    Krok 6Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na prostokąt 30 x 40 cm. ![Wyrośnięte ciasto drożdżowe w misce]()  
- 
    
    
    
    Krok 7Na cieście rozsmaruj truskawki. ![Truskawkowe nadzienie rozsmarowane na cieście drożdżowym]()  
- 
    
    
    
    Krok 8Zwiń w rulon i pokrój na 12 kawałków o grubości około 3 cm. ![Zawinięte ciasto drożdżowe z truskawkowym nadzieniem]()  
- 
    
    
    
    Krok 9Ślimaczki poukładaj na formie wysmarowanej olejem lub masłem. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na pół godziny. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piecz około 25 minut. ![Ślimaczki drożdżowe z truskawkami poukładane na formie wysmarowanej olejem]()  
- 
    
        Forma prostokątna do pieczenia WiltonForma do pieczenia marki Wilton o wymiarach 33 x 22.9 cm to podstawa w każdej, nawet najmniejszej kuchni. Wykonana z wysokiej jakości materiału równomiernie rozprowadza ciepło i bez problemu ją wyczyścisz. Dzięki nieprzywierającej powłoce ciasto z łatwością odchodzi od formy.  
Lukier:
- 
    
    
    
    Krok 10Z podanych składników zamieszaj lukier. ![Cukier puder, sok z cytryny i gorąca woda na lukier]()  
- 
    
    
    
    Krok 11Upieczone bułeczki polukruj. Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i cynamomen najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, smacznego! ![Polukrowane ślimaczki-bułeczki w szklanej formie]()  
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-slimaczki-z-truskawkami-i-cynamonem | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze