1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Klasyczne drożdżówki z makiem, zwykle kupowane w drodze do pracy w pobliskiej cukierni, możesz z łatwością upiec w domowym piekarniku. Z dużą ilością maku i orzechów będą doskonałym dodatkiem do szklanki mleka lub popołudniowej kawy. Spróbuj a przekonacie się jak niewiele trzeba, by umilić sobie dzień. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

    Mąka pszenna, drożdże suszone Dr. Oetkera, cukier w szklanej miseczce
  • Krok 2

    Następnie dodaj ciepłe mleko i roztopione masło.

    Suche składniki, roztopione masło i mleko w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Całość zagnieć i wyrób na jednolite ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.

    Zagniecione drożdżowe ciasto z szklanej misce

Nadzienie makowe:

  • Krok 4

    W tym czasie przygotuj nadzienie. Mak umieść w misce, zalej go gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

    Mak zalany wodą
  • Krok 5

    Orzechy posiekaj na kawałki.

    Orzechy włoskie pokrojone na kawałki
  • Krok 6

    Gdy mak wystygnie, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

    Mak wymieszany z orzechami, miodem, masłem i cukrem

Formowanie drożdżówek:

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Rozłóż na nim równomiernie masę makową.

    Masa makowa wyłożona na rozwałkowane drożdżowe ciasto
  • Krok 8

    Zwiń ciasto w roladę od strony szerszego boku. Następnie pokrój ją na kawałki o szerokości 4 cm.

    Pokrojone ciasto drożdżowe z makiem
  • Krok 9

    Trzonkiem noża (możesz też użyć drewnianej łyżki) naciśnij każdy kawałek wzdłuż środka, aby jego boki uniosły się do góry.

    Dociśnięte ciasto drożdżowe z makiem
  • Krok 10

    Drożdżówki poukładaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

    Drożdżówki z makiem przed pieczeniem na blaszce
  • Krok 11

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 12-15 minut.

    Drożdżówki z makiem przed pieczeniem z żółtkiem
  • Krok 12

    Po upieczeniu i wystudzeniu, polukruj drożdżówki.

    Polukrowane drożdżówki z makiem po upieczeniu

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej