1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

drożdżówki z makiem i lukrem na papierze do pieczenia - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Klasyczne drożdżówki z makiem zwykle kupowane są w drodze do pracy w pobliskiej cukierni. Możesz też z łatwością upiec w domowym piekarniku. Z dużą ilością maku i orzechów będą doskonałym dodatkiem do szklanki mleka lub popołudniowej kawy. ☕ Spróbuj, a przekonasz się jak niewiele trzeba, by umilić sobie dzień. 😄

Zobacz też nasze wskazówki na temat drożdży instant: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na drożdżówki z makiem:

  • Krok 1

    Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.

    Mąka pszenna, drożdże suszone Dr. Oetkera, cukier w szklanej miseczce
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Następnie dodaj ciepłe mleko i roztopione masło.

    Suche składniki, roztopione masło i mleko w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Całość zagnieć i wyrób na jednolite ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.

    Zagniecione drożdżowe ciasto w szklanej misce, obok ścierka kuchenna

Nadzienie makowe:

  • Krok 4

    W tym czasie przygotuj nadzienie. Zmielony mak* umieść w misce, zalej go gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

    Mak zalany wodą w misce
  • Krok 5

    Orzechy posiekaj na kawałki.

    Orzechy włoskie pokrojone na kawałki na drewnianej desce razem z nożem
  • Krok 6

    Gdy mak wystygnie, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

    Mak w misce z dodanymi orzechami, miodem, masłem i cukrem

Formowanie drożdżówek z makiem:

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Rozłóż na nim równomiernie masę makową.

    Masa makowa wyłożona na rozwałkowane drożdżowe ciasto
  • Krok 8

    Zwiń ciasto w roladę od strony szerszego boku. Następnie pokrój ją na kawałki o szerokości 4 cm.

    ciasto drożdżowe z makiem zwinięte w kształt rolady i pokrojone na kawałki
  • Krok 9

    Trzonkiem noża (możesz też użyć drewnianej łyżki) naciśnij każdy kawałek wzdłuż środka, aby jego boki uniosły się do góry.

    Dociśnięte ciasto drożdżowe z makiem
  • Krok 10

    Drożdżówki poukładaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

    Drożdżówki z makiem przed pieczeniem na blaszce z papierem do pieczenia
  • Krok 11

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 12-15 minut.

    Drożdżówki z makiem przed pieczeniem na blaszce posmarowane jajkiem
  • Może się przydać

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.

    Może się przydać
  • Krok 12

    Po upieczeniu i wystudzeniu polukruj drożdżówki.

    Polukrowane drożdżówki z makiem po upieczeniu

Porada:

⭐ Użyłam maku zmielonego, w suchej postaci. Zalewa się go wodą lub mlekiem i nie wymaga mielenia. Jest to wygodne, zwłaszcza gdy potrzebujesz niewielkiej ilości maku.

⭐ Nie próbuj mielić suchych ziaren maku w domu, bo maszynka do mielenia zatrze się. Jeśli nie znajdziesz mielonego maku, namocz tradycyjny mak i następnie zmiel go.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-z-makiem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej