Ciasta drożdżowe

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

  • 02:00
  • 12
  • Średni
02:00
12
Średni

Klasyczne drożdżówki z makiem, zwykle kupowane w drodze do pracy w pobliskiej cukierni, możesz z łatwością upiec w domowym piekarniku. Z dużą ilością maku i orzechów będą doskonałym dodatkiem do szklanki mleka lub popołudniowej kawy. Spróbuj a przekonacie się jak niewiele trzeba, by umilić sobie dzień. :)

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 70 g cukru
  • Szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g masła roztopionego
Nadzienie:
  • 200 g maku suchego mielonego*
  • 250 ml gorącej wody
  • 100 g orzechów włoskich (możecie dodać również rodzynki lub skórkę pomarańczową według uznania)
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
Dodatkwo:
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania
  • Cukier puder + woda

*Użyłam maku zmielonego - w suchej postaci. Zalewa się go wodą lub mlekiem i nie wymaga mielenia. Jest to wygodne, zwłaszcza gdy potrzebujesz niewielkiej ilości maku. Nie próbuj mielić suchych ziaren maku w domu, bo maszynka do mielenia zatrze się. Jeśli nie znajdziesz mielonego maku, namocz tradycyjny mak i następnie zmiel go.

Składniki
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 70 g cukru
  • Szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g masła roztopionego
Nadzienie:
  • 200 g maku suchego mielonego*
  • 250 ml gorącej wody
  • 100 g orzechów włoskich (możecie dodać również rodzynki lub skórkę pomarańczową według uznania)
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka miękkiego masła
Dodatkwo:
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania
  • Cukier puder + woda
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe

Wszystkiego słodkiego
03:00
30
Średni
Oponki