1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Mój sprawdzony przepis na tradycyjne paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Wspaniały dodatek do barszczyku! Miękkie, puszyste z dużą ilością farszu. Zapraszam. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier, drożdże i wymieszaj.

  • Krok 2

    Mleko podgrzej, aby było ciepłe ale nie gorące.

  • Krok 3

    Do suchych składników dodaj ciepłe mleko oraz żółtka i zagnieć całość.

  • Krok 4

    Następnie dolewaj po trochu rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie, miękkie i nie będzie kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Farsz:

  • Krok 1

    W międzyczasie ptrzygotuj farsz. Kapustę przepłukaj, przełóż do garnka, dodaj opłukane suszone grzyby (jeżeli są w dużych kawałkach, pokrój je drobno ), dolej wodę i całość gotuj do momentu, aż kapusta zmieknie.

  • Krok 2

    Cebulę pokrój drobno i podsmaż do miekkości.

  • Krok 3

    Oczyszczone pieczarki drobno pokrój, wsyp na gorącą patelnię i podsmaż. Podsmażone pieczarki dodaj do kapusty, dopraw solą oraz pieprzem, po czym całość zagotuj. Jeżeli w farszu jest za dużo wody, odlej ją.

Formowanie psztecików:

  • Krok 1

    Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną lekko mąką, zagnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 35 x 45 cm. Podziel go na 4 części – paski o długości około 11 cm.

  • Krok 2

    Na brzeg ciasta ułóż farsz i zwiń w rulon, przyciskając mocno w miejscu sklejenia. Podobnie postąp z pozostałymi paskami ciasta.

  • Krok 3

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto z farszem pokrój na kawałki grubości około 5 cm i ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia.

  • Krok 4

    Przed włożeniem do pieca, każdy z pasztecików posmaruj roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka. Paszteciki piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej