1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Mój sprawdzony przepis na tradycyjne paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Wspaniały dodatek do barszczyku! Miękkie, puszyste i z dużą ilością farszu. Zapraszam! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe na paszteciki:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier, drożdże i wymieszaj.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 2

    Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące.

  • Krok 3

    Do suchych składników dodaj ciepłe mleko oraz żółtka i zagnieć ciasto.

  • Krok 4

    Następnie dolewaj stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i miękkie. Miskę z ciastem na paszteciki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. godzinę).

Farsz z kapustą i grzybami:

  • Krok 5

    W międzyczasie ptrzygotuj farsz. Kapustę przepłucz, przełóż do garnka, dodaj opłukane suszone grzyby (jeżeli są w dużych kawałkach, pokrój je drobno ), dolej wodę i całość gotuj do momentu, aż kapusta zmięknie.

  • Krok 6

    Cebulę pokrój drobno i podsmaż do miękkości.

  • Krok 7

    Oczyszczone pieczarki drobno pokrój, wsyp na gorącą patelnię i podsmaż. Podsmażone pieczarki dodaj do kapusty razem z cebulą, dopraw solą oraz pieprzem, po czym całość zagotuj. Jeżeli w farszu jest za dużo wody, odlej ją.

Formowanie pasztecików:

  • Krok 8

    Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną lekko mąką, zagnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 35 x 45 cm. Ciasto drożdżowe podziel na 4 części – paski o długości około 11 cm.

  • Krok 9

    Na brzeg ciasta ułóż farsz i zwiń w rulon, przyciskając mocno w miejscu sklejenia. Podobnie postąp z pozostałymi paskami ciasta.

  • Krok 10

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto z farszem pokrój na kawałki szerokości około 5 cm i ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia.

  • Krok 11

    Przed włożeniem do piekarnika, każdy z pasztecików posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Paszteciki piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut.

  • Może się przydać

    Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.

Porada

Upieczone paszteciki moższ zamrozić na później.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/paszteciki-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej