1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i wodą różaną

Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i wodą różaną

Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i płatkami róży
Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i płatkami róży
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pyszne pączki z marmoladą różaną i lukrem cytrynowym 🍋Przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a pączki nieco "odchudzone". To wszystko dzięki temu, że nie są smażone na głębokim oleju, a pieczone w piekarniku. Zasmakują nie tylko tym na diecie, unikającym tłuszczu, ale na pieczonego pączka skusi się każdy🍩


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie pieczonych pączków:

  • Krok 1

    Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, drożdże i sól, a następnie wymieszaj.  Dodaj ciepłe mleko,  wbij jajka i ponownie wymieszaj. Ciasto wyrób ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez mniej więcej 5 minut, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawaj masło – cały czas wyrabiając, aż ciasto zrobi się miękkie i będzie odchodzić od dłoni. Przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

     

  • Może się przydać

    Drożdże suszone instant Dr. Oetkera warto mieć w zapasie w każdej kuchni. Bez przygotowywania rozczynu i zawsze pod ręką. Łatwo i szybko przygotujesz wspaniałe, drożdżowe wypieki dla całej rodziny!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagniataj przez kilka chwil na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj je na grubość około 1 centymetra. Za pomocą szklanki wykrawaj  kółeczka, nałóż  na każde po łyżeczce marmolady. Złóż na pół, sklej i uformuj kulkę. Gotowe pączki odłóż na blachę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

     

    rozwałkowane ciasto n blacie
  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Pączki posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie włóż je do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut. Lekko ostudź – przez mniej więcej 10 minut.

Przygotowane lukru cytrynowego:

  • Krok 4

    W tym czasie przygotuj lukier. Cukier puder przesiej do miseczki. Dodaj sok z cytryny i wodę różaną, mieszaj widelcem lub trzepaczką, do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki, możesz dodać trochę cukru pudru, jeśli za gęsty – odrobinę soku z cytryny lub wody. 

    surowe pączki w papilotkach
  • Krok 5

    Lekko ciepłe pączki polukruj, a następnie posyp suszonymi płatkami róży.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/pieczone-paczki-z-lukrem-cytrynowym-i-woda-rozana

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej