1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i wodą różaną

Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i wodą różaną

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pyszne pączki z marmoladą różaną i lukrem cytrynowym. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a pączki nieco "odchudzone". To wszystko dzięki temu, że nie są smażone na głębokim oleju, a pieczone w piekarniku. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, drożdże i sól, a następnie wymieszaj.  Dodaj ciepłe mleko,  wbij jajka i ponownie wymieszaj. Ciasto wyrób ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez mniej więcej 5 minut, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawaj masło – cały czas wyrabiając, aż ciasto zrobi się miękkie i będzie odchodzić od dłoni. Przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

     

  • Krok 2

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagniataj przez kilka chwil na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj je na grubość około 1 centymetra. Za pomocą szklanki wykrawaj  kółeczka, nałóż  na każde po łyżeczce marmolady. Złóż na pół, sklej i uformuj kulkę. Gotowe pączki odłóż na blachę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

     

    rozwałkowane ciasto n blacie
  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Pączki posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie włóż je do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut. Lekko ostudź – przez mniej więcej 10 minut.

Lukier cytrynowy:

  • Krok 1

    W tym czasie przygotuj lukier. Cukier puder przesiej do miseczki. Dodaj sok z cytryny i wodę różaną, mieszaj widelcem lub trzepaczką, do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki, możesz dodać trochę cukru pudru, jeśli za gęsty – odrobinę soku z cytryny lub wody. 

    surowe pączki w papilotkach
  • Krok 2

    Lekko ciepłe pączki polukruj, a następnie posyp suszonymi płatkami róży.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej