Ciasta drożdżowe

Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i wodą różaną

Pieczone pączki z lukrem cytrynowym, wodą różaną i suszonymi płatkami róży

Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i wodą różaną

  • 02:25
  • 15
  • Średni
02:25
15
Średni

Pyszne pączki z marmoladą różaną i lukrem cytrynowym. Przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a pączki nieco "odchudzone". To wszystko dzięki temu, że nie są smażone na głębokim oleju, a pieczone w piekarniku. 

Składniki

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej + do podsypania
  • 50 g cukru
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 300 g marmolady różanej
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki suszonych płatków róży
Lukier cytrynowy:
  • 130 g cukru pudru
  • 7 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody różanej
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, drożdże i sól, a następnie wymieszaj.  Dodaj ciepłe mleko,  wbij jajka i ponownie wymieszaj. Ciasto wyrób ręcznie lub przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez mniej więcej 5 minut, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawaj masło – cały czas wyrabiając, aż ciasto zrobi się miękkie i będzie odchodzić od dłoni. Przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

 

Krok 2

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto zagniataj przez kilka chwil na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj je na grubość około 1 centymetra. Za pomocą szklanki wykrawaj  kółeczka, nałóż  na każde po łyżeczce marmolady. Złóż na pół, sklej i uformuj kulkę. Gotowe pączki odłóż na blachę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

 

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180°C. Pączki posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie włóż je do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut. Lekko ostudź – przez mniej więcej 10 minut.

Lukier cytrynowy:

Krok 4

W tym czasie przygotuj lukier. Cukier puder przesiej do miseczki. Dodaj sok z cytryny i wodę różaną, mieszaj widelcem lub trzepaczką, do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki, możesz dodać trochę cukru pudru, jeśli za gęsty – odrobinę soku z cytryny lub wody. 

Krok 5

Lekko ciepłe pączki polukruj, a następnie posyp suszonymi płatkami róży.

Składniki
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej + do podsypania
  • 50 g cukru
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 300 g marmolady różanej
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki suszonych płatków róży
Lukier cytrynowy:
  • 130 g cukru pudru
  • 7 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody różanej
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe

Wszystkiego słodkiego
02:00
40
Średni
Faworki drożdżowe