1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Malinianki

Malinianki

Malinianki z kruszonką studzące się na kratce do pieczenia - wszystkiego slodkiego
Malinianki z kruszonką studzące się na kratce do pieczenia - wszystkiego slodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Malinianki – puszyste bułeczki drożdżowe z malinami 🍓🍞

Malinianki to przepyszne bułeczki drożdżowe z malinami, które stanowią owocową alternatywę dla tradycyjnych jagodzianek 💕. Mięciutkie, delikatne ciasto drożdżowe i soczyste maliny tworzą idealne połączenie🌞.

Ten sprawdzony przepis na malinianki to prosty sposób na domowy wypiek, który zachwyci każdego domownika 🏡. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem 🍬.

Jeśli szukasz pomysłu na domowe bułeczki z malinami, koniecznie wypróbuj ten przepis! Krok po kroku pokażemy Ci, jak przygotować idealne malinianki – puszyste, aromatyczne i pełne letniego smaku 🍇✨

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe na malinianki:

  • Krok 1

    Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

    Na blacie kuchennym miska z miękkim masłem.
  • Krok 2

    Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i wymieszaj.

    Na blacie kuchennym w miseczkach mąka pszenna, cukier, mleko oraz drożdże.
  • Krok 3

    Następnie dodaj jajka, ciepłe mleko oraz ekstrakt i zagnieć ciasto. Pod koniec dodawaj stopniowo masło i wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne.

    W misie wmieszane suche składniki. Obok opakowanie pasty waniliowej, jajka w misie, masło w misie, wyrośnięte drożdże oraz mleko.
  • Krok 4

    Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 1,5 h do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

    Zagniecione ciasto drożdże.

Kruszonka:

  • Krok 5

    Zagnieć ze sobą mąkę, cukier i masło do uzyskania kruszonki. Odstaw do zamrażarki na czas przygotowania pozostałych kroków.

    Zagnieciona kruszonka w misie.

Malinowe nadzienie:

  • Krok 6

    Cukier puder wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie dodaj do malin i całość dobrze wymieszaj.

    W misie maliny. Obok w miseczce cukier puder oraz mąka ziemniaczana.

Zawijanie malinianek:

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto zagnieć na lekko oprószonym mąką blacie, a następnie podziel na 12 części.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe.
  • Krok 8

    Kawałek ciasta delikatnie rozwałkuj, nakładaj maliny, zlepiaj i układaj na blasze łączeniem do dołu.

    Rozwałkowany placek ciasta z nadzieniem malinowym.
  • Krok 9

    Przygotowane malinianki przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce aby podrosły. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.

    Posyp schłodzoną kruszonką.

    Malinianki na papierze do pieczenia, posypane kruszonką.
  • Krok 10

    Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    Upieczone malinianki z kruszonką na kratce do studzenia.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/malinianki-drozdzowki-z-malinami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej