Malinianki



Malinianki – puszyste bułeczki drożdżowe z malinami 🍓🍞
Malinianki to przepyszne bułeczki drożdżowe z malinami, które stanowią owocową alternatywę dla tradycyjnych jagodzianek 💕. Mięciutkie, delikatne ciasto drożdżowe i soczyste maliny tworzą idealne połączenie🌞.
Ten sprawdzony przepis na malinianki to prosty sposób na domowy wypiek, który zachwyci każdego domownika 🏡. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem 🍬.
Jeśli szukasz pomysłu na domowe bułeczki z malinami, koniecznie wypróbuj ten przepis! Krok po kroku pokażemy Ci, jak przygotować idealne malinianki – puszyste, aromatyczne i pełne letniego smaku 🍇✨
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe na malinianki:
-
Krok 1
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i wymieszaj.
-
Krok 3
Następnie dodaj jajka, ciepłe mleko oraz ekstrakt i zagnieć ciasto. Pod koniec dodawaj stopniowo masło i wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne.
-
Krok 4
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 1,5 h do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
Kruszonka:
-
Krok 5
Zagnieć ze sobą mąkę, cukier i masło do uzyskania kruszonki. Odstaw do zamrażarki na czas przygotowania pozostałych kroków.
Malinowe nadzienie:
-
Krok 6
Cukier puder wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie dodaj do malin i całość dobrze wymieszaj.
Zawijanie malinianek:
-
Krok 7
Wyrośnięte ciasto zagnieć na lekko oprószonym mąką blacie, a następnie podziel na 12 części.
-
Krok 8
Kawałek ciasta delikatnie rozwałkuj, nakładaj maliny, zlepiaj i układaj na blasze łączeniem do dołu.
-
Krok 9
Przygotowane malinianki przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce aby podrosły. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
Posyp schłodzoną kruszonką.
-
Krok 10
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/malinianki-drozdzowki-z-malinami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze