1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Faworki drożdżowe - mają to do siebie, że wszyscy je uwielbiają i natychmiast znikają ze stołu. Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ są apetyczne, puszyste, pachnące, a przy tym proste do przygotowania, nawet dla początkujących amatorów tego tradycyjnego karnawałowego przysmaku. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski dodając do niej drożdże instant oraz cukier, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Wbij jajka i dodaj ciepłe mleko (mleko nie może być gorące). Wszystko razem zagnieć.

  • Krok 3

    Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiaj. Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu bez przeciągów, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.

  • Krok 4

    Kiedy ciasto już wyrośnie, przygotuj głęboką patelnię i rozgrzej na niej olej.

  • Krok 5

    Ciasto na faworki wałkuj partiami, na grubość około 5 mm. Resztę ciasta trzymaj nadal pod ściereczką, żeby nie obeschło.

  • Krok 6

    Rozwałkowane ciasto potnij na prostokąty, a następnie każdy z nich natnij pośrodku, przewijając jeden koniec przez otwór.

  • Krok 7

    Przygotowaną partię faworków od razu przełóż na patelnię z gorącym olejem. Każdą z nich smaż po kilkanaście sekund z każdej strony, aż do zrumienienia. Wtedy zdejmij je z patelni i układaj na arkuszu ręcznika kuchennego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  • Krok 8

    Gotowe faworki oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej