1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

tradycyjne faworki drożdżowe posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
tradycyjne faworki drożdżowe posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Faworki czy pączki? Oto jest pytanie! Aby rozwiązać ten słodki dylemat, może skusicie się na drożdżowe faworki? Puszyste i pulchne, smażone na głębokim tłuszczu jak tradycyjne pączki, ale uformowane dokładnie w ten sam sposób, co popularny chrust. Zobaczcie na zdjęciach, jakie to proste!

Faworki drożdżowe najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, solidnie posypane cukrem pudrem🤭 Tłusty Czwartek coraz bliżej, więc zerknijcie do przepisu i bądźcie w gotowości😊

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker oraz Lurpak.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie faworków drożdżowych:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże instant oraz cukier, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

    w misce suche składniki na drożdżowe faworki
  • Krok 2

    Wbij jajka i dodaj ciepłe mleko (mleko nie może być zbyt gorące), na końcu rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto na faworki.

     

    w miseczce rozpuszczone masło lurpak
  • Krok 3

    Z zagniecionego ciasta uformuj kulkę, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

    w misce zagniecione w kulkę ciasto drożdżowe
  • Krok 4

    Blat oprósz mąką wyrośnięte ciasto przełóż na blat i lekko zagnieć.

    wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe
  • Krok 5

    Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta na grubość około 5 mm. 

    rozwałkowane ciasto drożdżowe pokrojone na prostokąty obok wałek i nóż do pizzy
  • Krok 6

    Rozwałkowane ciasto potnij na prostokąty, następnie każdy z nich natnij pośrodku, przewijając jeden koniec przez otwór.

    Rozwałkowane ciasto potnij na prostokąty, następnie każdy z nich natnij pośrodku, przewijając jeden koniec przez otwór.
  • Krok 7

    Smaż na rozgrzanej patelni z olejem. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.

    Smaż na rozgrzanej patelni z olejem. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  • Krok 8

    Faworki odkładaj na  ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

    Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz nasze wideo

  • Krok 9

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/faworki-drozdzowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej