Drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami
Drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami. 🍋 Delikatne, puszyste drożdżówki z twarogiem, wzbogaconym o cukier ze skórką cytrynową, to zdecydowanie smak, który polecam! Aby poczuć pełnię lata, możesz dodać do nich garść drobnych owoców, np. borówek czy jagód. Nic nie zastąpi zapachu świeżych bułeczek roznoszącego się po całym mieszkaniu! 😄 Domowe drożdżówki sprawdzą się świetnie zarówno na podwieczorek, jak i podczas letniej wyprawy. Polecam!
🍋 Zobacz też nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami:
-
Krok 1
Mleko podgrzej tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Masło rozpuść i lekko przestudź. Mąkę przesiej do miski i dokładnie wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki oprócz masła i zagnieć.
-
Krok 2
Następnie dodaj roztopione masło i wyrabiaj, aż ciasto drożdżowe stanie się elastyczne (może się nieco kleić). Wyrobione ciasto przełóż do miski oprószonej mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h, aż podwoi objętość.
Nadzienie z twarożka cytrynowego:
-
Krok 3
Wszystkie składniki na twarożek cytrynowy (poza borówkami) wymieszaj dokładnie ze sobą i odstaw do lodówki.
Formowanie drożdżówek:
-
Krok 4
Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.
-
Natalia poleca
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Wałek również oprósz mąką, aby nie kleił się do ciasta. Następnie na ciasto wyłóż równą warstwę twarożku cytrynowego i posyp borówkami.
-
Krok 6
Całość zwiń w rulon od strony dłuższego boku i ostrym nożem potnij na 12 równych kawałków. Układaj je w odstępach, we wcześniej przygotowanej formie. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 30 minut, aby podrosły.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyrośnięte drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmij i przestudź.
Lukier cytrynowy:
-
Krok 7
Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszaj.
Polukruj jeszcze ciepłe drożdżówki.
-
Może się przydać
Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-z-twarozkiem-cytrynowym-i-borowkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze