1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami

Drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami

drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami polane lukrem cytrynowym - wszystkiego słodkiego
drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami polane lukrem cytrynowym - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami. 🍋 Delikatne, puszyste drożdżówki z twarogiem, wzbogaconym o cukier ze skórką cytrynową, to zdecydowanie smak, który polecam! Aby poczuć pełnię lata, możesz dodać do nich garść drobnych owoców, np. borówek czy jagód. Nic nie zastąpi zapachu świeżych bułeczek roznoszącego się po całym mieszkaniu! 😄 Domowe drożdżówki sprawdzą się świetnie zarówno na podwieczorek, jak i podczas letniej wyprawy. Polecam!

🍋 Zobacz też nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami:

  • Krok 1

    Mleko podgrzej tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Masło rozpuść i lekko przestudź. Mąkę przesiej do miski i dokładnie wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki oprócz masła i zagnieć.

    składniki na ciasto drożdżowe w miseczkach: mąka i drożdże, mleko, roztopione masło, cukier i jajka
  • Krok 2

    Następnie dodaj roztopione masło i wyrabiaj, aż ciasto drożdżowe stanie się elastyczne (może się nieco kleić). Wyrobione ciasto przełóż do miski oprószonej mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h, aż podwoi objętość.

    wyrobione ciasto drożdżowe na drożdżówki w misce przykryte ściereczką

Nadzienie z twarożka cytrynowego:

  • Krok 3

    Wszystkie składniki na twarożek cytrynowy (poza borówkami) wymieszaj dokładnie ze sobą i odstaw do lodówki.

Formowanie drożdżówek:

  • Krok 4

    Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.

    prostokątna forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Natalia poleca

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Natalia poleca
  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Wałek również oprósz mąką, aby nie kleił się do ciasta. Następnie na ciasto wyłóż równą warstwę twarożku cytrynowego i posyp borówkami.

    ciasto drożdżowe posmarowane twarożkiem cytrynowym i posypane borówkami, zawijane w rulon wzdłuż dłuższego boku
  • Krok 6

    Całość zwiń w rulon od strony dłuższego boku i ostrym nożem potnij na 12 równych kawałków. Układaj je w odstępach, we wcześniej przygotowanej formie. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 30 minut, aby podrosły.

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyrośnięte drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmij i przestudź.

    drożdżówki ślimaczki z twarożkiem przed pieczeniem w formie do pieczenia

Lukier cytrynowy:

  • Krok 7

    Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszaj.

    Polukruj jeszcze ciepłe drożdżówki.

    posmarowane lukrem drożdżówki z twarożkiem cytrynowym
  • Może się przydać

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-z-twarozkiem-cytrynowym-i-borowkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej