1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami

Drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Drożdżówki z twarożkiem cytrynowym i borówkami. Delikatne, puszyste drożdżówki z twarogiem, wzbogaconym o cukier ze skórką cytrynową to zdecydowanie smak, który polecam! Aby poczuć pełnię lata możesz dodać do nich garść drobnych owoców np. borówek czy jagód. Nic nie zastąpi zapachu świeżych bułeczek, roznoszącego się po całym mieszkaniu! :) Domowe drożdżówki sprawdzą się świetnie zarówno na podwieczorek jak i podczas letniej wyprawy. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe:

  • Krok 1

    Mleko podgrzej tak aby było ciepłe a nie gorące. Masło rozpuść i lekko przestudź. Mąkę przesiej do miski i dokładnie wymieszaj z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki oprócz masła i zagnieć.

    składniki na ciasto drożdżowe
  • Krok 2

    Następnie dodaj roztopione masło i wyrób aż ciasto drożdżowe stanie się elastyczne (może się nieco kleić). Wyrobione ciasto przełóż do miski oprószonej mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na ok. 1,5h, aż podwoi objętość.

    wyrobione ciasto drożdżowe na drożdżówki

Nadzienie:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki (poza borówkami) na twarożek cytrynowy wymieszaj dokładnie ze sobą i odstaw do lodówki.

Formowanie drożdżówek:

  • Krok 1

    Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.

    forma do pieczenia drożdżówek
  • Krok 2

    Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x40. Wałek również oprósz mąką, aby nie kleił się do ciasta. Następnie na ciasto wyłóż twarożek równą warstwą i posyp borówkami.

    ciasto drozdżowe zawijane z twarożkiem i borówkami
  • Krok 3

    Całość zwiń w rulon od strony dłuższego boku i ostrym nożem potnij na 12 równych kawałków. Układaj je w odstępach, we wcześniej przygotowanej formie, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 30 min aby podrosły. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyrośnięte drożdżówki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 min. Po upieczeniu wyjmij i przestudź.

    drożdżówki przed pieczeniem

Lukier:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszaj.

    lukier cytrynowy
  • Krok 2

    Polukruj jeszcze ciepłe drożdżówki.

    lukrowanie drożdżówek

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej