Pączki z kremem mleczno-karmelowym
Pączki z kremem mleczno-karmelowym to propozycja dla każdego wielbiciela pączków, który ma ochotę na niepowtarzalne połączenie smaków. Idealne na Tłusty Czwartek lub po prostu do popołudniowej kawy. 😊 ☕
A może zainteresują Cię przy okazji nasze wskazówki, jak zrobić idealne pączki?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na pączki:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier puder i drożdże, wymieszaj. Ciepłe mleko przelej do mąki.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu! Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce.
-
Krok 2
Ciasto zagnieć za pomocą robota kuchennego z końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas zagniatając.
Na koniec dodaj do ciasta miękkie masło i spirytus. Zagniataj przez jeszcze około 5 minut, aż masa będzie jednolita. Ciasto będzie delikatne i klejące.
-
Krok 3
Przełóż je do natłuszczonej miski, aby zapobiec obsychaniu ciasta. Miskę owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Krem mleczno-karmelowy do pączków:
-
Krok 4
Cukier puder i wodę umieść w garnku na dużym ogniu. Podgrzewaj, aż cukier zacznie nabierać złotego koloru. Dodaj sól.
-
Krok 5
Stopniowo dolewaj śmietankę. Należy uważać, bo na tym etapie masa będzie wytwarzała bąbelki, które mogą nas ochlapać. Kiedy cały cukier się rozpuści, a masa nabierze złotobrązowego koloru, odstaw ją z ognia.
-
Krok 6
W misce za pomocą miksera utrzyj żółtka z cukrem, aż nabiorą jasnej konsystencji. Mąkę rozmieszaj z mlekiem.
-
Krok 7
Do powstałej masy dodawaj stopniowo gorący karmel. Cały czas miksuj. Następnie krem przelej do garnka i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Przelej go przez sito i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Gdy ciasto na pączki urośnie, na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką powycinaj kółka i ponownie pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.
Smażenie pączków:
-
Krok 9
Olej przelej do garnka. Rozgrzej go do temperatury około 150-160°C. Wkładaj partiami krążki ciasta i smaż je do uzyskania jasnobrązowego koloru.
-
Krok 10
Gotowe pączki wykładaj na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Nadziewanie pączków kremem mleczno-karmelowym:
-
Krok 11
Krem przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania i napełnij nim ostudzone pączki. Na koniec delikatnie oprósz je cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-z-kremem-mleczno-karmelowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze