Pączki z kremem mleczno-karmelowym


Pączki z kremem mleczno-karmelowym to propozycja dla każdego, kto ma ochotę na niepowtarzalne połączenie smaków.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier puder i drożdże. Wszystko razem wymieszaj. Ciepłe mleko przelej do mąki.
-
Krok 2
Ciasto zagnieć za pomocą robota kuchennego, z końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego. Dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj do ciasta miękkie masło i spirytus. Zagniataj przez około 5 minut, aż masa będzie jednolita. Ciasto będzie delikatne i klejące.
-
Krok 3
Przełóż je do natłuszczonej miski, aby zapobiec obsychaniu ciasta. Miskę owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie zrobiłam nadzienie.
Nadzienie śmietankowo-karmelowe:
-
Krok 4
Cukier puder i wodę umieść w garnku na dużym ogniu. Podgrzewaj, aż cukier zacznie mieć złoty kolor. Dodaj sól.
-
Krok 5
Stopniowo dolewaj śmietankę. Należy uważać, bo na tym etapie masa będzie wytwarzała bąbelki, które mogą nas ochlapać. Kiedy cały cukier się rozpuści, a masa nabierze złotobrązowego koloru, odstaw ją.
-
Krok 6
W misce za pomocą miksera utrzyj żółtka z cukrem do jasnej konsystencji. Mąkę rozmieszaj z mlekiem.
-
Krok 7
Do powstałej masy, dodawaj stopniowo gorący karmel. Cały czas miksuj. Krem przelej do garnka i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Przelej go przez sito i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Gdy ciasto na pączki urośnie, na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką powycinaj z ciasta kółka i ponownie pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.
Smażenie:
-
Krok 9
Olej przelej do garnka. Rozgrzej go do temperatury około 150-160°C. Wkładaj partiami krążki ciasta do tłuszczu, które smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.
-
Krok 10
Gotowe pączki wykładaj na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Nadziewanie:
-
Krok 11
Gdy ciastka ostygną, krem przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania i napełnij nim pączki. Na koniec delikatnie oprósz je cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze