1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki z kremem mleczno-karmelowym

Pączki z kremem mleczno-karmelowym

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pączki z kremem mleczno-karmelowym to propozycja dla każdego, kto ma ochotę na niepowtarzalne połączenie smaków.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier puder i drożdże. Wszystko razem wymieszaj. Ciepłe mleko przelej do mąki.

  • Krok 2

    Ciasto zagnieć za pomocą robota kuchennego, z końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego. Dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj do ciasta miękkie masło i spirytus. Zagniataj przez około 5 minut, aż masa będzie jednolita. Ciasto będzie delikatne i klejące.

  • Krok 3

    Przełóż je do natłuszczonej miski, aby zapobiec obsychaniu ciasta. Miskę owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie zrobiłam nadzienie.

Nadzienie śmietankowo-karmelowe:

  • Krok 1

    Cukier puder i wodę umieść w garnku na dużym ogniu. Podgrzewaj, aż cukier zacznie mieć złoty kolor. Dodaj sól.

  • Krok 2

    Stopniowo dolewaj śmietankę. Należy uważać, bo na tym etapie masa będzie wytwarzała bąbelki, które mogą nas ochlapać. Kiedy cały cukier się rozpuści, a masa nabierze złotobrązowego koloru, odstaw ją.

  • Krok 3

    W misce za pomocą miksera utrzyj żółtka z cukrem do jasnej konsystencji. Mąkę rozmieszaj z mlekiem.

  • Krok 4

    Do powstałej masy, dodawaj stopniowo gorący karmel. Cały czas miksuj. Krem przelej do garnka i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Przelej go przez sito i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 5

    Gdy ciasto na pączki urośnie, na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką powycinaj z ciasta kółka i ponownie pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.

Smażenie:

  • Krok 1

    Olej przelej do garnka. Rozgrzej go do temperatury około 150-160°C. Wkładaj partiami krążki ciasta do tłuszczu, które smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru.

  • Krok 2

    Gotowe pączki wykładaj na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Nadziewanie:

  • Krok 1

    Gdy ciastka ostygną, krem przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania i napełnij nim pączki. Na koniec delikatnie oprósz je cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej