1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki z kremem mleczno-karmelowym

Pączki z kremem mleczno-karmelowym

Pączki z kremem mleczno-karmelowym posypane cukrem pudrem i podane na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Pączki z kremem mleczno-karmelowym posypane cukrem pudrem i podane na paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pączki z kremem mleczno-karmelowym to propozycja dla każdego wielbiciela pączków, który ma ochotę na niepowtarzalne połączenie smaków. Idealne na Tłusty Czwartek lub po prostu do popołudniowej kawy. 😊 ☕

A może zainteresują Cię przy okazji nasze wskazówki, jak zrobić idealne pączki? 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na pączki:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier puder i drożdże, wymieszaj. Ciepłe mleko przelej do mąki.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu! Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce.

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Ciasto zagnieć za pomocą robota kuchennego z końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas zagniatając.

    Na koniec dodaj do ciasta miękkie masło i spirytus. Zagniataj przez jeszcze około 5 minut, aż masa będzie jednolita. Ciasto będzie delikatne i klejące.

  • Krok 3

    Przełóż je do natłuszczonej miski, aby zapobiec obsychaniu ciasta. Miskę owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie.

Krem mleczno-karmelowy do pączków:

  • Krok 4

    Cukier puder i wodę umieść w garnku na dużym ogniu. Podgrzewaj, aż cukier zacznie nabierać złotego koloru. Dodaj sól.

  • Krok 5

    Stopniowo dolewaj śmietankę. Należy uważać, bo na tym etapie masa będzie wytwarzała bąbelki, które mogą nas ochlapać. Kiedy cały cukier się rozpuści, a masa nabierze złotobrązowego koloru, odstaw ją z ognia.

  • Krok 6

    W misce za pomocą miksera utrzyj żółtka z cukrem, aż nabiorą jasnej konsystencji. Mąkę rozmieszaj z mlekiem.

  • Krok 7

    Do powstałej masy dodawaj stopniowo gorący karmel. Cały czas miksuj. Następnie krem przelej do garnka i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Przelej go przez sito i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 8

    Gdy ciasto na pączki urośnie, na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką powycinaj kółka i ponownie pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.

Smażenie pączków:

  • Krok 9

    Olej przelej do garnka. Rozgrzej go do temperatury około 150-160°C. Wkładaj partiami krążki ciasta i smaż je do uzyskania jasnobrązowego koloru.

  • Krok 10

    Gotowe pączki wykładaj na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

Nadziewanie pączków kremem mleczno-karmelowym:

  • Krok 11

    Krem przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania i napełnij nim ostudzone pączki. Na koniec delikatnie oprósz je cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-z-kremem-mleczno-karmelowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej