1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Grissini – włoskie chlebowe paluszki

Grissini – włoskie chlebowe paluszki

grissini, włoskie chlebowe paluszki z ziołami
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Grissini to włoskie chlebowe paluszki, doskonałe jako przystawka czy przekąska. :) Przygotować je możesz w wersji klasycznej bez dodatków lub urozmaicone ziołami czy przyprawami. Podawaj z ulubionymi dipami. Obowiązkowe na spotkania z przyjaciółmi. Miłego chrupania!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z wodą, olejem, solą, drożdżami i łyżeczką cukru oraz ulubionymi przyprawami. Wyrabiaj na gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw aby odpoczęło na ok 10-15 minut w ciepłym miejscu.

  • Krok 2

    Po tym czasie,odrywaj małe kawałki (średnio po około 15 g) i dłońmi delikatnie zwilżonymi wodą wałkuj paluszki chlebowe. Porcje ciasta powinny być bardzo cienkie, gdyż urosną i podwoją swoją objętość.

  • Krok 3

    Przygotowane paluszki posmaruj oliwą i wstaw do piernika nagrzanego do 200°C na około 10-15 minut (w zależności od tego, jak cienko będą rozwałkowane), do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej