Grissini – włoskie chlebowe paluszki
Grissini to włoskie chlebowe paluszki, doskonałe jako przystawka czy przekąska. :) Możesz je przygotować w wersji klasycznej bez dodatków lub urozmaicone ziołami lub przyprawami. 🌿 Podawaj z ulubionymi dipami. Obowiązkowe na spotkania z przyjaciółmi. Miłego chrupania! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie włoskich chlebowych paluszków (grissini):
-
Krok 1
Makę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, ulubioną przyprawę i wymieszaj.
Dodaj wodę i zagnieć.
* przyprawy możesz dodać teraz jeśli chcesz aby całe ciasto miało jeden smak, lub później po zagnieceniu podzielić je na części i zagnieść z przyprawami
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Pod koniec zagniatania wlej oliwę i wyrabiaj na jednolite sprężyste ciasto.
* w tym momencie możesz podzielić ciasto np. na dwie części i do jednej dodać ulubionych ziół a drugą zostawić bez przypraw
-
Krok 3
Przykryj ciasto folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 10 - 15 minut.
-
Krok 4
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 210°C.
-
Krok 5
Paluchy z ciasta możesz przygotować na dwa sposoby.
1. odrywaj kawałki ciasta i roluj na długie paluchy i układaj w odstępach
2. rozwałkuj kawałek ciasta, nożem do pizzy potnij na paski i każdy pasek roluj i układaj w odstępach na blasze (jesli nie chcesz rolować po prostu ułóż paski na blasze ;) )
-
Krok 6
Posmaruj paluchy oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 10-15 minut (im grubsze lub ciasno ułożone paluchy tym dłużej się pieką).
-
Krok 7
Po upieczeniu wystudź. Gotowe!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/grissini-wloskie-chlebowe-paluszki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze