Grissini – włoskie chlebowe paluszki


Grissini to włoskie chlebowe paluszki, doskonałe jako przystawka czy przekąska. :) Przygotować je możesz w wersji klasycznej bez dodatków lub urozmaicone ziołami czy przyprawami. Podawaj z ulubionymi dipami. Obowiązkowe na spotkania z przyjaciółmi. Miłego chrupania!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Mąkę wymieszaj z wodą, olejem, solą, drożdżami i łyżeczką cukru oraz ulubionymi przyprawami. Wyrabiaj na gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw aby odpoczęło na ok 10-15 minut w ciepłym miejscu.
-
Krok 2
Po tym czasie,odrywaj małe kawałki (średnio po około 15 g) i dłońmi delikatnie zwilżonymi wodą wałkuj paluszki chlebowe. Porcje ciasta powinny być bardzo cienkie, gdyż urosną i podwoją swoją objętość.
-
Krok 3
Przygotowane paluszki posmaruj oliwą i wstaw do piernika nagrzanego do 200°C na około 10-15 minut (w zależności od tego, jak cienko będą rozwałkowane), do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze