1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Grissini – włoskie chlebowe paluszki

Grissini – włoskie chlebowe paluszki

grissini - włoskie chlebowe paluszki z ziołami - wszystkiego słodkiego
grissini - włoskie chlebowe paluszki z ziołami - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Grissini to włoskie chlebowe paluszki, doskonałe jako przystawka czy przekąska. :) Możesz je przygotować w wersji klasycznej bez dodatków lub urozmaicone ziołami lub przyprawami. 🌿 Podawaj z ulubionymi dipami. Obowiązkowe na spotkania z przyjaciółmi. Miłego chrupania! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie włoskich chlebowych paluszków (grissini):

  • Krok 1

    Makę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, ulubioną przyprawę i wymieszaj.

    Dodaj wodę i zagnieć.

    * przyprawy możesz dodać teraz jeśli chcesz aby całe ciasto miało jeden smak, lub później po zagnieceniu podzielić je na części i zagnieść z przyprawami

    mąka, sól, cukier, drożdże Dr. Oetkera, czosnek granulowany, zioła , robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 2

    Pod koniec zagniatania wlej oliwę i wyrabiaj na jednolite sprężyste ciasto.

    * w tym momencie możesz podzielić ciasto np. na dwie części i do jednej dodać ulubionych ziół a drugą zostawić bez przypraw

    ciasto drożdżowe na grissini, oliwa z oliwek, robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Przykryj ciasto folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 10 - 15 minut.

    ciasto drożdżowe na grissini
  • Krok 4

    Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 210°C.

    blachy z wyposażenia piekarnika
  • Krok 5

    Paluchy z ciasta możesz przygotować na dwa sposoby. 

    1. odrywaj kawałki ciasta i roluj na długie paluchy i układaj w odstępach

    2. rozwałkuj kawałek ciasta, nożem do pizzy potnij na paski i każdy pasek roluj i układaj w odstępach na blasze (jesli nie chcesz rolować po prostu ułóż paski na blasze ;) )

    paski z ciasta drożdżowego na grissini
  • Krok 6

    Posmaruj paluchy oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 10-15 minut (im grubsze lub ciasno ułożone paluchy tym dłużej się pieką).

    paluchy z ciasta drożdżowego
  • Krok 7

    Po upieczeniu wystudź. Gotowe!

    upieczone grissini z czosnkiem granulowanym
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/grissini-wloskie-chlebowe-paluszki

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej