1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

drożdżówki z serem i kruszonką - Wszystkiego Słodkiego
drożdżówki z serem i kruszonką - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jak rozkoszować się z rana świeżą drożdżówką z serem, bez wychodzenia z domu? Wystarczy przygotować ją we własnej kuchni 😉 Z moim przepisem to naprawdę proste 💪🏻

Delikatne ciasto drożdżowe skrywa waniliowe nadzienie z twarogu, a wierzch drożdżówki obficie posypałam klasyczną kruszonką 😍

Zawinięte w efektowne ślimaczki, drożdżówki z serem to świetny pomysł na śniadanie na słodko!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Lurpak.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na drożdżówki:

  • Krok 1

    Mąkę pszesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól, cukier z wanilią i wymieszaj.

    Następnie dodaj jajka, żółtka i ciepłe mleko. Zagnieć ciasto.

    Pod koniec zagniatania stopniowo wlewaj masło i wyrabiaj do momentu, aż się wchłonie.

    ciasto drożdżowe, masło klasyczne Lurpak, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 2

    Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5h do wyrośnięcia.

    ciasto drożdżowe na drożdżówki
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Drożdże suszone instant Dr. Oetkera to naturalne drożdże powodujące wyrastanie i spulchnianie wypieków. Nie wymagają sporządzania rozczynu. Przed wyrobieniem ciasta po prostu wsyp je do mąki. Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych, są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce.

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Kruszonka:

  • Krok 3

    Mąkę, zimne masło i cukier zagnieć na kruszonkę.

    kruszonka do drozdżówek

Nadzienie serowe:

  • Krok 4

    Twaróg wymieszaj dokładnie z żółtkiem, cukrem, cukrem z wanilią i skrobią.

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.

    twaróg, żółtko, cukier, cukier z wanilią do nadzienia serowego

Formowanie drożdżówek:

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieć i podziel na 8 części.

    Z każdej uformuj wałek, zpłaszcz go a potem skręć i zawiń w ślimak.

    Koniec schowaj pod spodem.

    wałek z ciasta drożdżowego
  • Krok 6

    Uformowane ślimaki układaj na blasze. 

    Dnem wąskiej szklanki zrób na środku wgłębienie i nałóż nadzienie serowe.

    Posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    drożdżówki na blasze przed pieczeniem
  • Krok 7

    Piecz około 25 minut.

    Po upieczeniu wyjmij i wystudź.

    upieczone drożdżówki z serem na blasze
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/drozdzowki-z-serem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej