Oponki wegańskie

Dyspensa na pyszności należy się każdemu, zwłaszcza gdy na horyzoncie majaczy nam już najsłodszy dzień w roku, na który wielu łasuchów czeka z wytęsknieniem bardziej niż na pierwszą bożonarodzeniową gwiazdkę! Mowa oczywiście o Tłustym Czwartku, kiedy to nikt nie powinien rezygnować z przyjemności zjedzenia tradycyjnego pączka! 🍩 Coraz popularniejsze w naszym kraju stają się amerykańskie donuty, które możecie kojarzyć także z sympatycznie brzmiącej nazwy… puszystych OPONEK! 🍩 W wersji wegańskiej do ich przygotowania potrzebujesz przede wszystkim drożdży. Oponki przygotowuje się bez sera, bez mleka i bez jajek. Smakują pysznie! Koniecznie wypróbuj ten przepis.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto drożdżowe na oponki wegańskie:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, szczyptę soli oraz drożdże. Wymieszaj.
-
Krok 2
Następnie wlej ciepły napój sojowy oraz spirytus i zagnieć na jednolite ciasto.
-
Krok 3
Pod koniec zagniatania dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto stanie się miękkie i sprężyste.
-
Krok 4
Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz rękoma, a następnie przełóż na oprószoną mąkę blat. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm.
-
Krok 6
Przy pomocy foremki lub szklanki o średnicy 7 cm wycinaj krążki z ciasta, a potem w środku każdego z nich wytnij otwory za pomocą mniejszej foremki o średnicy około 3 cm.
-
Krok 7
Przykryj je ściereczką i zostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
-
Krok 8
W garnku rozgrzej olej do temperatury 175°C
-
Krok 9
Oponki smaż z obu stron do zrumienienia. Usmażone oponki układaj na arkuszu ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze