1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Oponki wegańskie

Oponki wegańskie

oponki wegańskie obsypane cukrem pudrem
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dyspensa na pyszności należy się każdemu, zwłaszcza gdy na horyzoncie majaczy nam już najsłodszy dzień w roku, na który wielu łasuchów czeka z wytęsknieniem bardziej niż na pierwszą bożonarodzeniową gwiazdkę! Mowa oczywiście o Tłustym Czwartku, kiedy to nikt nie powinien rezygnować z przyjemności zjedzenia tradycyjnego pączka! 🍩 Coraz popularniejsze w naszym kraju stają się amerykańskie donuty, które możecie kojarzyć także z sympatycznie brzmiącej nazwy… puszystych OPONEK! 🍩 W wersji wegańskiej do ich przygotowania potrzebujesz przede wszystkim drożdży. 

Poznaj mój sprawdzony przepis na wegańskie oponki. Przygotujesz je bez jajek i bez mleka. Koniecznie wypróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Oponki wegańskie (bez mleka i jajek):

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, szczyptę soli oraz drożdże. Wymieszaj.

    Robot kuchenny firmy Bosch. Obok drożdże suszone firmy Dr. Oetker, cukier w misce i szczypta soli.
  • Krok 2

    Następnie wlej ciepły napój sojowy i zagnieć na jednolite ciasto.

    Suche składniki w misie miksera kuchennego firmy Bosch. Obok napój sojowy w szklance.
  • Krok 3

    Pod koniec zagniatania dodaj rozpuszczony olej kokosowy i wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto stanie się miękkie i sprężyste.

    Robot kuchenny firmy Bosch wyrabiający ciasto drożdżowe. Obok rozpuszczony olej kokosowy w miseczce.
  • Krok 4

    Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.

    Wyrobione ciasto w misie. Obok folia spożywcza.
  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz rękoma, a następnie przełóż na oprószoną mąkę blat. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm. 

    Zagniecione ciasto na oponki na blacie. Obok wałek do ciasta i dwie okrągłe wykrawaczki do ciast.
  • Krok 6

    Przy pomocy foremki lub szklanki o średnicy 7 cm wycinaj krążki z ciasta, a potem w środku każdego z nich wytnij otwory za pomocą mniejszej foremki o średnicy około 3 cm. 

    Wycinanie oponek z rozwałkowanego ciasta na blacie.
  • Krok 7

    Przykryj je ściereczką i zostaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

    Oponki na blasze do pieczenia.
  • Krok 8

    W garnku  rozgrzej olej do temperatury 175°C

    Wyrośnięte oponki na papierze do pieczenia. Obok olej rzepakowy w garnku.
  • Krok 9

    Oponki wegańskie smaż z obu stron do zrumienienia. Usmażone oponki układaj na arkuszu ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem.

    Usmażone oponki na ręczniku papierowym. Obok oponki smażone w głębokim tłuszczu,

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej