Ruloniki z dżemem i sosem waniliowym
Pyszne drożdżowe ruloniki z dżemem własnej roboty, który na takie okazje zawsze mam w spiżarni. Wspaniale smakują z sosem waniliowym i kawą. 🍓 ☕ Takie popołudnia lubię. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ruloników z dżemem:
-
Krok 1
W pierwszej kolejności rozpuść masło i odstaw do przestudzenia, a następnie lekko podgrzej mleko.
-
Krok 2
Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, skórkę z cytryny, żółtka, ciepłe mleko i 3/4 porcji masła (pozostałą część zostaw do posmarowania wyrośniętych ruloników).
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 3
Wyrabiaj ciasto na gładką masę i pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Formowanie ruloników:
-
Krok 4
Kiedy ciasto już wyrośnie, jeszcze raz krótko je zagnieć i wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm i potnij na paski około 6 x 8 cm.
-
Może się przydać
Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.
-
Krok 5
Na każdy pasek wyłóż po łyżeczce dżemu i zawiń go w rulon.
-
Krok 6
Następnie ruloniki poukładaj w większych odstępach na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ruloniki przykryj ściereczką i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na około pół godziny.
-
Krok 7
Wyrośnięte ruloniki posmaruj na wierzchu roztopionym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut do lekkiego zrumienienia.
Sos waniliowy:
-
Krok 8
Wlej śmietankę i mleko do rondelka, postaw na palnik i podgrzej do zagotowania. Kiedy tylko składniki się zagotują, od razu zdejmij rondelek z palnika.
-
Krok 9
W międzyczasie utrzyj na jasną masę żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
-
Krok 10
Wlej do niej część zagotowanej śmietanki z mlekiem i przez chwilę miksuj, po czym przelej całość do rondelka z resztą mleka, ustaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do lekkiego zgęstnienia. Sos powinien lepić się do łyżki, a nie spływać po niej. Uważaj, żeby nie zagotować masy, wówczas się zwarzy.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 11
Gotowy sos przelej do szklanego naczynia, wystudź i wstaw do lodówki do schłodzenia, aby sos jeszcze nieco zgęstniał.
-
Krok 12
Ostudzone ruloniki z dżemem posyp cukrem pudrem i polej sosem waniliowym.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/ruloniki-z-dzemem-i-sosem-waniliowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze