1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Ruloniki z dżemem i sosem waniliowym

Ruloniki z dżemem i sosem waniliowym

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pyszne drożdżowe ruloniki z dżemem własnej roboty, który na takie okazje zawsze mam w spiżarni. Wspaniale smakują z sosem waniliowym i kawą. Takie popołudnia lubię. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    W pierwszej kolejności rozpuść masło i odstaw do przestudzenia, a następnie lekko podgrzej mleko.

  • Krok 2

    Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, skórkę z cytryny, żółtka, ciepłe mleko i 3/4 porcji masła (pozostałą część zostaw do posmarowania wyrośniętych ruloników).

  • Krok 3

    Wyrabiaj ciasto na gładką masę i pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Formowanie ruloników:

  • Krok 1

    Kiedy ciasto już wyrośnie, jeszcze raz krótko je zagnieć i wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm i potnij na paski około 6 x 8 cm.

  • Krok 2

    Na każdy pasek wyłóż po łyżeczce dżemu i zawiń go w rulon.

  • Krok 3

    Następnie poukładaj je w większych odstępach na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ruloniki przykryj ściereczką i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na około pół godziny.

  • Krok 4

    Wyrośnięte ruloniki posmaruj na wierzchu masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut do lekkiego zrumienienia.

Sos waniliowy:

  • Krok 1

    Wlej śmietankę i mleko do rondelka, postaw na palnik i podgrzej do zagotowania. Kiedy tylko składniki się zagotują, od razu zdejmij rondelek z palnika.

  • Krok 2

    W międzyczasie utarzyj na jasną masę żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym.

  • Krok 3

    Wlej do niej część zagotowanej śmietanki z mlekiem i przez chwilę miksuj, po czym przelej całość do rondelka z resztą płynu, ustaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do lekkiego zgęstnienia. Sos powinien lepić się do łyżki, a nie spływać po niej. Uważaj, żeby nie zagotować masy, wówczas się zwarzy.

  • Krok 4

    Gotowy sos przelej do szklanego naczynia, wystudź i wstaw do lodówki do schłodzenia, aby sos jeszcze nieco zgęstniał.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej