1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Ruloniki z dżemem i sosem waniliowym

Ruloniki z dżemem i sosem waniliowym

ruloniki drożdżowe z dżemem, posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pyszne drożdżowe ruloniki z dżemem własnej roboty, który na takie okazje zawsze mam w spiżarni. Wspaniale smakują z sosem waniliowym i kawą. 🍓 ☕ Takie popołudnia lubię. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ruloników z dżemem:

  • Krok 1

    W pierwszej kolejności rozpuść masło i odstaw do przestudzenia, a następnie lekko podgrzej mleko.

  • Krok 2

    Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, skórkę z cytryny, żółtka, ciepłe mleko i 3/4 porcji masła (pozostałą część zostaw do posmarowania wyrośniętych ruloników).

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 3

    Wyrabiaj ciasto na gładką masę i pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Formowanie ruloników:

  • Krok 4

    Kiedy ciasto już wyrośnie, jeszcze raz krótko je zagnieć i wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm i potnij na paski około 6 x 8 cm.

  • Może się przydać

    Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.

  • Krok 5

    Na każdy pasek wyłóż po łyżeczce dżemu i zawiń go w rulon.

  • Krok 6

    Następnie ruloniki poukładaj w większych odstępach na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ruloniki przykryj ściereczką i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na około pół godziny.

  • Krok 7

    Wyrośnięte ruloniki posmaruj na wierzchu roztopionym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut do lekkiego zrumienienia.

Sos waniliowy:

  • Krok 8

    Wlej śmietankę i mleko do rondelka, postaw na palnik i podgrzej do zagotowania. Kiedy tylko składniki się zagotują, od razu zdejmij rondelek z palnika.

  • Krok 9

    W międzyczasie utrzyj na jasną masę żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

  • Krok 10

    Wlej do niej część zagotowanej śmietanki z mlekiem i przez chwilę miksuj, po czym przelej całość do rondelka z resztą mleka, ustaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do lekkiego zgęstnienia. Sos powinien lepić się do łyżki, a nie spływać po niej. Uważaj, żeby nie zagotować masy, wówczas się zwarzy.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

  • Krok 11

    Gotowy sos przelej do szklanego naczynia, wystudź i wstaw do lodówki do schłodzenia, aby sos jeszcze nieco zgęstniał. 

  • Krok 12

    Ostudzone ruloniki z dżemem posyp cukrem pudrem i polej sosem waniliowym.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/ruloniki-z-dzemem-i-sosem-waniliowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej