1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Drożdżowe ciasto maślane z migdałami

Drożdżowe ciasto maślane z migdałami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapraszam po przepis na drożdżowe ciasto maślane z migdałami. Jest ono bardzo maślane i lekkie. Płatki migdałów nadają mu delikatnej chrupkości i przyjemnego, orzechowego smaku. Zapewniam, że kiedy wypróbujesz mój przepis, nie zechcesz wrócić do tradycyjnego ciasta drożdżowego z kruszonką :) Drożdżowe ciasto maślane jest doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie. Osobiście polecam zjeść kosteczkę ciasta z kubkiem ciepłego mleka :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto z nadzieniem:

  • Krok 1

    Do rondelka przelej mleko, dodaj masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła, odstaw do przestudzenia.

    rondelek z mlekiem i masłem
  • Krok 2

    Mąkę i drożdże wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Na końcu dodaj jajko i letnie mleko z masłem.

    miska z mąką, mleko z masłem i jajko
  • Krok 3

    Wszystkie składniki wymieszaj mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.

    uformowane ciasto
  • Krok 4

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    miska przykryta ściereczką
  • Krok 5

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem.

    forma wysmarowana masłem
  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na blat oprószony mąką, krótko zagnieć i rozwałkuj na wielkość blaszki. 

    ciasto z wałkiem
  • Krok 7

    Ciasto owiń na wałku i przełóż do formy. Ciasto odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C.

    forma z ciastem
  • Krok 8

    Posypanymi mąką palcami zrób wgniecenia w cieście w odległości 3 cm od siebie. Wgłębienia wypełnij małymi kawałkami masła.

    forma z ciastem i miseczka z masłem
  • Krok 9

    Cukier wymieszaj z cukrem wanilinowym i płatkami migdałowymi i równomiernie posyp nimi ciasto.

    forma z ciastem i miseczka z migdałami
  • Krok 10

    Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.

    forma z ciastem wysypana migdałami

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej