Pączki piwne
Pączki piwne to obowiązkowa pozycja w moim kuchennym kalendarzu karnawałowym.😄 Lekkie, puszyste, mięciutkie, a w dodatku nadziewane powidłami śliwkowymi. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek. Czy jest coś lepszego niż domowe pączki? Serdecznie zapraszam!
💜 Zobacz przy okazji 5 naszych sposobów na domowe powidła ze śliwek!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie pączków piwnych:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami. Następnie dodaj jajko, żółtka oraz piwo (pamiętaj - ważne, żeby piwo nie było zimne) i dokładnie zagnieć ciasto. Pod koniec stopniowo dodawaj roztopione masło i dalej zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Miskę owiń folią spożywczą i odstaw do piekarnika podgrzanego do 35°C do czasu podwojenia objętości przez ciasto.
-
Krok 3
Blat oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Szklanką wytnij kółka o średnicy 9 cm. Wycięte pączki przykryj lnianą ściereczką i pozostaw na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 4
Do szerokiego garnka przelej olej i rozgrzej go do temperatury 160-170°C.
-
Krok 5
Pączki smaż na złoty kolor i odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
-
Krok 6
Powidła przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania i wypełnij nimi pączki.
-
Krok 7
Przed podaniem pączki oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-piwne |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze