1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki piwne

Pączki piwne

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Kochani, pączki piwne to obowiązkowa pozycja w moim kuchennym kalendarzu karnawałowym :) Lekkie, puszyste, mięciutkie :)  a w dodatku nadziewane powidłami śliwkowymi. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek. :) Czy jest coś lepszego niż domowe pączki...? Serdecznie zapraszam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami. Dodaj jajko, żółtka oraz piwo (pamiętajcie - ważne, by nie było zimne) i dokładnie zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawaj roztopione masło i dalej zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok 2

    Miskę owiń folią spożywczą i odstaw do piekarnika podgrzanego do 35°C do czasu podwojenia objętości.

  • Krok 3

    Blat oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Szklanką wytnij kółka o średnicy 9 cm. Wycięte pączki przykryj lnianą ściereczką i pozostaw jeszcze na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 4

    Do szerokiego garnka przelej olej i rozgrzej go do temperatury 160 -170 °C.

  • Krok 5

    Pączki smaż na złoty kolor i odkładaj na ręczniki papierowe, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  • Krok 6

    Powidła przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania i wypełnij nimi pączki.

  • Krok 7

    Przed podaniem pączki oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej