Pączki piwne


Kochani, pączki piwne to obowiązkowa pozycja w moim kuchennym kalendarzu karnawałowym :) Lekkie, puszyste, mięciutkie :) a w dodatku nadziewane powidłami śliwkowymi. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek. :) Czy jest coś lepszego niż domowe pączki...? Serdecznie zapraszam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami. Dodaj jajko, żółtka oraz piwo (pamiętajcie - ważne, by nie było zimne) i dokładnie zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawaj roztopione masło i dalej zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 2
Miskę owiń folią spożywczą i odstaw do piekarnika podgrzanego do 35°C do czasu podwojenia objętości.
-
Krok 3
Blat oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Szklanką wytnij kółka o średnicy 9 cm. Wycięte pączki przykryj lnianą ściereczką i pozostaw jeszcze na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 4
Do szerokiego garnka przelej olej i rozgrzej go do temperatury 160 -170 °C.
-
Krok 5
Pączki smaż na złoty kolor i odkładaj na ręczniki papierowe, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
-
Krok 6
Powidła przełóż do szprycy z końcówką do nadziewania i wypełnij nimi pączki.
-
Krok 7
Przed podaniem pączki oprósz cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze