1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Pączki z różą

Pączki z różą

pączki z różą wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Klasyk nad klasykami, czyli pączki z różą 🌹 Puszyste, idealnie wysmażone, i oblane lukrem. Zapraszam do przepisu, który sprawi, że być może w tym roku pobijecie rekord w ilości zjedzonych pączków z okazji Tłustego Czwartku 🤣

Usmażone i wystudzone pączki nadziałam dżemem z dzikiej róży (możecie zastąpić go konfiturą). Do tego zadania z pewnością przyda się specjalna tylka cukiernicza do nadziewania, tzw. bismarck. Jej długa i cienka końcówka świetnie poradzi sobie z wypełniem Waszych pączuszków różanym nadzieniem po same brzegi 😁

Pączki z różą to mój faworyt na nadchodzący Tłusty Czwartek - koniecznie spróbujcie!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Lurpak.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowe na pączki:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj suche składniki.

    w misie bosch suche składniki na pączki z różą, drożdże suszone instant Dr.Oetkera
  • Krok 2

    Żółtka z jajkiem wymieszaj z mlekiem, wymieszaj suche składniki.

    mieszane suche składniki do ciasta drożdżowego obok miska z jajkami i mlekiem
  • Krok 3

    Zagnieć ciasto, na końcu dodając rozpuszczone masło.

    w misie zagniatane ciasto drożdżowe na pączki z różą
  • Krok 4

    Na końcu doadaj łyżkę spirytusu i zagnieć tylko do uzyskania jednolitego ciasta.

    zagniatane ciasto drożdżowe obok masło Lurpak
  • Krok 5

    Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    w misie ciasto drożdżowe na pączki z różą
  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto lekko zbij i zagnieć.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe na pączki z różą
  • Krok 7

    Rozwałkuj na grubość około centymetra i wytnij kółeczka. Przykryj ściereczką do ponownego wyrastania na około pół godziny.

    wycięte pączki na blaszce do pieczenia ciastek wilton
  • Krok 8

    Pączki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.

    usmażone pączki na ręczniku papierowym
  • Krok 9

    Z przesianego cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku wymieszaj lukier. 

    w miseczce lukier cytrynowy
  • Krok 10

    Pączki maczaj w lukrze. Dżem przełóż do worka z końcówką do nadziewania i wypełnij nim pączki. Możesz udekorować płatkami róży.

  • Magda poleca

    Ta wysokiej jakości tylka bismarck do nadziewania Wilton z pewnością ułatwi Ci pracę.

    Magda poleca
  • Krok 11

    Zobacz nasze wideo 📹

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/paczki-z-roza

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej