1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Bułeczki śródziemnomorskie z oliwkami i serem feta

Bułeczki śródziemnomorskie z oliwkami i serem feta

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Czas zmienić klimat! Drożdżowe bułeczki z dodatkiem oliwek i sera typu feta sprawią, że klimat śródziemnomorski zagości w Waszych domach.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę. .

  • Krok 2

    Ciasto zagnieć do uzyskania elastycznej konsystencji. Następnie podziel je na 4 części i z każdej części uformuj 4 kulki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

Farsz:

  • Krok 3

    Czosnek przeciśnij przez praskę i zmieszaj z oliwą. Ser pokrój w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Świeże zioła drobno posiekaj.

Ciasto:

  • Krok 4

    Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj delikatnie każdą kulkę tak, aby tworzyła okrągły placek o grubości około 1 cm. 

  • Krok 5

    Palcami zrób wgłębienie na środku każdego placka i nałóż czosnek z oliwą, po czym odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. 

  • Krok 6

    Następnie na wierzch nałóż ser, oliwki i zioła.

  • Krok 7

    Boki bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 10-15 minut.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-srodziemnomorskie-z-oliwkami-i-serem-feta

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej