1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Bułeczki śródziemnomorskie z oliwkami i serem feta

Bułeczki śródziemnomorskie z oliwkami i serem feta

Bułeczki śródziemnomorskie z oliwkami i serem feta na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
Bułeczki śródziemnomorskie z oliwkami i serem feta na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Drożdżowe bułeczki śródziemnomorskie z oliwkami i sera typu feta sprawią, że cieplejszy klimat zagości w Twoim domu. Te wytrawne bułki są bardzo proste do przygotowania. Co więcej, wspaniale urozmaicają śniadania i kolacje!

⭐ W tym przepisie będziesz korzystać z drożdży suszonych instant - zobacz, co warto o nich wiedzieć.⭐


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na bułeczki śródziemnomorskie:

  • Krok 1

    W dużej misce mąkę wymieszaj z drożdżami, solą, cukrem, ciepłą wodą i oliwą.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 2

    Ciasto zagnieć do uzyskania elastycznej konsystencji. Następnie podziel je na 4 części i z każdej części uformuj 4 kulki. Następnie bułki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. 

  • Krok 3

    Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj delikatnie każdą kulkę tak, aby tworzyła okrągły placek o grubości około 1 cm. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Farsz do bułeczek z oliwkami i serem feta:

  • Krok 4

    Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Ser pokrój w drobną kostkę, a oliwki na plasterki. Świeże zioła drobno posiekaj.

  • Krok 5

    Palcami zrób wgłębienie na środku każdego placka i nałóż czosnek z oliwą, po czym odstaw do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut. 

  • Krok 6

    Następnie na wierzch bułeczek nałóż fetę, oliwki i zioła.

  • Krok 7

    Boki bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 10–15 minut.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-srodziemnomorskie-z-oliwkami-i-serem-feta

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej