1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Chałka drożdżowa z cynamonem

Chałka drożdżowa z cynamonem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przedstawiam Wam tradycyjny przepis na domową chałkę! Prosta receptura, którą bez problemu może odtworzyć każdy! Swoją chałkę najczęściej podaję w towarzystwie domowych, słodkich przetworów, jednak samodzielnie smakuje równie wyśmienicie. Uwielbiam wracać do takich przepisów, ponieważ wywołują mnóstwo wspaniałych wspomnień z rodzinnego domu.  A czy Wy macie takie sentymentalne przepisy? 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj z drożdżami oraz z cukrem z wanilią i szczyptą soli.

    mąka, drożdże suszone, cukier i cukier z wanilią
  • Krok 2

    Do suchych składników dodaj cukier, żółtka oraz ciepłą wodę. Całość delikatnie mieszaj mikserem, z końcówką do ciasta drożdżowego. Stopniowo, cienkim strumieniem, dodawaj do ciasta rozpuszczone masło i olej.

    mąka z cukrem i drożdżami, żółtka, ciepła woda i rozpuszczone masło
  • Krok 3

    Dokładnie zagnieć ciasto, przykryj miskę ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasta, krótko zagnieć je mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, a następnie podziel na 4 części (lub na 3, gdy chcesz upleść warkocz). Z każdej części ciasta utwórz wałeczek. Dwie pary wałków umieść naprzeciwko siebie, tak jak na zdjęciu.

    wałki z ciasta na chałkę
  • Krok 4

    Wałki zlep razem u góry, a następnie przełóż 4 warkocz na lewą stronę.

    zaplatanie chałki
  • Krok 5

    Następnie pierwszy warkocz przełóż pod drugim warkoczem.

    zaplatanie chałki
  • Krok 6

    Trzeci warkocz przełóż na lewą stronę, drugi warkocz przełóż pod czwartym i dalej formuj chałkę. Chałkę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj kruszonkę i nagrzej piekarnik do 180°C.

Kruszonka:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną, cukier i cynamon wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj szybko składniki do otrzymania kruszonki.

    mąka, masło, cukier i cynamon na kruszonkę
  • Krok 2

    Kruszonkę odstaw do lodówki na czas wyrośnięcia chałki.

    kruszonka
  • Krok 3

    Wyrośniętą chałkę posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz przez ok. 25 minuty w piekarniku do 180°C. Upieczoną chałkę pozostaw do wystudzenia.

    wyrośnięta chałka z kruszonką

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej