1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta czekoladowa z miętą

Tarta czekoladowa z miętą

Tarta czekoladowa z kremem czekoladowym, nadzieniem miętowym i kremem miętowym - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Tarta czekoladowa z miętą i pysznym kremem czekoladowym. Jej wnętrze skrywa nadzienie miętowe, a całość jest udekorowana wyjątkowym kremem. Zasmakuje wielbicielom czekoladowo-miętowych smaków. 

Tarta czekoladowa jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy godzinka i będzie gotowa! Koniecznie wypróbuj ten przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche, kakaowe ciasto do tarty czekoladowej:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na kakaowe kruche ciasto przełóż do misy.

  • Krok 2

    Zagnieć krótko do połączenia się składników.

  • Krok 3

    Rozwałkuj na około 5 milimetrowy placek i wyłóż na formę do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem i odstaw do zamrażarki na około 15 minut.

    Piekarnik rozgrzej do 190°C.

  • Krok 4

    Ciasto piecz około 13 -15 minut. 

Nadzienie miętowe:

  • Krok 5

    Wodę zagotuj z cukrem na syrop.

  • Krok 6

    Dodaj świeże listki mięty gotując je przez kilka minut na małej mocy palnika.

  • Krok 7

    W zimnej wodzie wymieszaj skrobię kukukurydzianą i przelej ją do miętowego syropu. Mieszając zagotuj kisiel.

  • Krok 8

    Przełoż całość do miski, zblenduj i przecedź przez sitko. W osobnym naczyniu namocz żelatynę.

  • Krok 9

    Do ciepłego płynu dodaj namoczoną żelatynę. Dla wzmocnienia miętowego smaku dodaj kilka kropli miętowych (do kupienia w aptece :) ).

  • Krok 10

    Przelej galaretkę na wystudzony spód tarty i odstaw do lodówki do zastygnięcia.

Ganache czekoladowy:

  • Krok 11

    Śmietankę przelej do garnka, doprowadź do wrzenia. Zestaw z palnika, dodaj kawałki czekolady.

  • Krok 12

    Wymieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady, na końcu wmieszaj miękkie masło.

  • Krok 13

    Na miętową galaretkę przelej czekoladowy krem.

  • Krok 14

    Tartę odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krem miętowy:

  • Krok 15

    Śmietankę przelej do garnka, dodaj liście mięty, zagotuj. Śmietankę odstaw do wystudzenia, po czym wstaw, również na noc do lodówki razem z łodygami mięty.

Dekorowanie:

  • Krok 16

    Tartę wystaw z lodówki, by odtajała.

  • Krok 17

    Schłodzoną śmietankę wyciągnij z lodówki, usuń liście mięty. Cukier puder wymieszaj ze śmiatan fixem i ubij z barwnikiem na puszysty krem.

  • Krok 18

    Krem przełóż do worka z ozdobną końcówką i udekoruj nim ciasto.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej