Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Pora na kruche ciasto. Po艂膮czenie rabarbaru z truskawkami jest jednym z klasycznych i ciekawszych dozna艅 smakowych. Poznaj mój sprawdzony przepis na kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Nie przejdziesz obok niego oboj臋tnie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kruchego ciasta:
-
Krok 1
M膮k臋 wsyp do miski, dodaj cukier i cukier z wanili膮, mas艂o, proszek do pieczenia, 偶ó艂tka i 艣mietan臋. Zagnie膰 ciasto, nast臋pnie owi艅 je w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki, do sch艂odzenia na oko艂o 1 godzin臋.
-
Krok 2
Form臋 o wymiarach 38 x 25 cm wysmaruj mas艂em i posyp m膮k膮. Ciastem wyklej dó艂 blachy, nast臋pnie ponak艂uwaj je g臋sto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekaj oko艂o 25 minut do uzyskania z艂ocistego koloru.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Du偶a forma do pieczenia pokryta specjaln膮 pow艂ok膮 ceramiczn膮. Posiada dno z tzw. ko艂nierzem, kt贸ry zapobiega wyp艂ywaniu ciasta z formy i co wi臋cej pozwala na serwowanie ciasta prosto z blaszki!
-
Krok 3
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Warstwa z rabarbaru i truskawek:
-
Krok 4
Pokrojony rabarbar prze艂ó偶 do garnka, dodaj cukier i postaw na ma艂y palnik – gotuj do chwili, a偶 rabarbar zmi臋knie i pu艣ci sok. Nast臋pnie do garnka wsyp truskawki i wszystko razem wymieszaj.
-
Krok 5
Skrobi臋 wymieszaj z niewielk膮 ilo艣ci膮 zimnej wody, dodaj do goracego rabarbaru i truskawek, wymieszaj.
Kruszonka do ciasta z rabarbarem i truskawkami:
-
Krok 6
Do m膮ki dodaj pokrojone mas艂o, cukier oraz pozosta艂膮 cz臋艣膰 opakowania cukru z wanili膮. Ca艂o艣膰 zagnie膰 na kruszonk臋.
-
Krok 7
Na podpieczone wcze艣niej ciasto na艂ó偶 mas臋 owocow膮 i równo j膮 rozsmaruj.
-
Krok 8
Ciasto posyp przygotowan膮 kruszonk膮.
-
Krok 9
Piecz w 180°C oko艂o 45-50 minut, do momentu a偶 kruszonka nabierze z艂otego koloru.
-
M膮ka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza m膮ka. Doskonale sprawdzi si臋 przy pieczeniu biszkopt贸w, puszystych tort贸w, mu艣linowych bab ucieranych. Doskonale si臋 napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, 偶e ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo 艂atwo te偶 wyrabia si臋 z niej ciasto, kt贸re p贸藕niej fantastycznie ro艣nie. Ta m膮ka jest idealnie g艂adka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze