Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Pora na kruche ciasto. Połączenie rabarbaru z truskawkami jest jednym z klasycznych i ciekawszych doznań smakowych. Poznaj mój sprawdzony przepis na kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Nie przejdziesz obok niego obojętnie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kruchego ciasta:
-
Krok 1
Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier i cukier z wanilią, masło, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto, następnie owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki, do schłodzenia na około 1 godzinę.
-
Krok 2
Formę o wymiarach 38 x 25 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Ciastem wyklej dół blachy, następnie ponakłuwaj je gęsto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekaj około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
-
Może się przydać
Duża forma do pieczenia pokryta specjalną powłoką ceramiczną. Posiada dno z tzw. kołnierzem, który zapobiega wypływaniu ciasta z formy i co więcej pozwala na serwowanie ciasta prosto z blaszki!
-
Krok 3
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Warstwa z rabarbaru i truskawek:
-
Krok 4
Pokrojony rabarbar przełóż do garnka, dodaj cukier i postaw na mały palnik – gotuj do chwili, aż rabarbar zmięknie i puści sok. Następnie do garnka wsyp truskawki i wszystko razem wymieszaj.
-
Krok 5
Skrobię wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, dodaj do goracego rabarbaru i truskawek, wymieszaj.
Kruszonka do ciasta z rabarbarem i truskawkami:
-
Krok 6
Do mąki dodaj pokrojone masło, cukier oraz pozostałą część opakowania cukru z wanilią. Całość zagnieć na kruszonkę.
-
Krok 7
Na podpieczone wcześniej ciasto nałóż masę owocową i równo ją rozsmaruj.
-
Krok 8
Ciasto posyp przygotowaną kruszonką.
-
Krok 9
Piecz w 180°C około 45-50 minut, do momentu aż kruszonka nabierze złotego koloru.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze