1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Pora na kruche ciasto. Połączenie rabarbaru z truskawkami jest jednym z klasycznych i ciekawszych doznań smakowych.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, masło, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto, następnie owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki, do schłodzenia na około 1 godzinę.

  • Krok 2

    Formę o wymiarach 35 x 25 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Ciastem wyklej dół blachy, następnie ponakłuwaj je gęsto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekaj około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.

  • Krok 3

    Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Masa owocowa:

  • Krok 1

    Pokrojony rabarbar przełóż do garnka, dodaj cukier i postaw na mały palnik – gotuj do chwili, aż rabarbar zmięknie i puści sok. Następnie do garnka wsyp truskawki i wszystko razem wymieszaj. Masę rabarbarowo – truskawkową wylej na sito i odstaw do przecedzenia (sok, który spłynął można wykorzystać do przygotowania pysznego kompotu – wystarczy dodać tylko wodę).

    Następnie odstaw masę do wystudzenia. 

Kruszonka:

  • Krok 1

    Kruszonkę przygotuj dodając do mąki miękkie masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość wyrabiaj palcami, aż wszystkie składniki się połączą.

  • Krok 2

    Na podpieczone wcześniej ciasto nałóż masę owocową i równo ją rozsmaruj. Posyp kruszonką i ponownie wstaw do pieczenia, tym razem na około 40-45 minut w temperaturze 180°C, do momentu aż kruszonka nabierze złotego koloru.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej