Mazurek różany

Uroczy, słodki i bardzo różany mazurek to moja propozycja dla prawdziwych wielbicieli tego smaku. Kruchy, migdałowy spód, pyszna konfitura i krem waniliowy sprawiają, że to popularne ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Wypróbuj ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto:
-
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć krótko do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą. Ciasto odstaw do lodówki na około 30 minut.
-
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Prostokątną formę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na wielkość formy. Wyłóż nim formę, a następnie wstawiłam do piekarnika i piecz około 25-30 minut lub do zarumienienia. Po upieczeniu wystudź.
Krem waniliowy:
-
Krok 4
Wszystkie składniki na krem umieść w miseczce.
-
Krok 5
Laskę wanilii roetnij wzdłuż, wyskrob z niej ziarenka i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przełożenie:
-
Krok 6
Około 2/3 słoiczka konfitury różanej wymieszaj z sokiem z cytryny. Następnie rozsmaruj ją cieniutko na kruchym spodzie.
-
Krok 7
Mazurek udekoruj kremem: zrób z niego kleksy, a następnie małą łyżeczką rozciągnij je na kształt łezek. Na koniec ozdób ciasto płatkami róż.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze