1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek różany

Mazurek różany

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Uroczy, słodki i bardzo różany mazurek to moja propozycja dla prawdziwych wielbicieli tego smaku. Kruchy, migdałowy spód, pyszna konfitura i krem waniliowy sprawiają, że to popularne ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Wypróbuj ten przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć krótko do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą. Ciasto odstaw do lodówki na około 30 minut.

  • Krok 2

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Prostokątną formę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 3

    Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na wielkość formy. Wyłóż nim formę, a następnie wstawiłam do piekarnika i piecz około 25-30 minut lub do zarumienienia. Po upieczeniu wystudź.

Krem waniliowy:

  • Krok 4

    Wszystkie składniki na krem umieść w miseczce.

  • Krok 5

    Laskę wanilii roetnij wzdłuż, wyskrob z niej ziarenka i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przełożenie:

  • Krok 6

    Około 2/3 słoiczka konfitury różanej wymieszaj z sokiem z cytryny. Następnie rozsmaruj ją cieniutko na kruchym spodzie.

  • Krok 7

    Mazurek udekoruj kremem: zrób z niego kleksy, a następnie małą łyżeczką rozciągnij je na kształt łezek. Na koniec ozdób ciasto płatkami róż.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej