1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Mazurek różany

Mazurek różany

mazurek różany na kruchym, migdałowym spodzie z konfiturą różaną, kremem waniliowym i cukrowymi płatkami róż - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🌹🌹Uroczy, słodki i bardzo różany mazurek to moja propozycja dla prawdziwych wielbicieli tego smaku. Kruchy, migdałowy spód, pyszna konfitura i krem waniliowy sprawiają, że to popularne ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Wypróbuj ten przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na mazurek różany:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały i cukier puder - wymieszaj. Następnie dodaj żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć krótko do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.

  • Krok 2

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Prostokątną formę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać
  • Krok 3

    Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na wielkość formy. Wyłóż nim formę, a następnie wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut lub do zarumienienia. Po upieczeniu wystudź.

Krem waniliowy:

  • Krok 4

    Wszystkie składniki na krem umieść w miseczce.

  • Krok 5

    Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob z niej ziarenka i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

Przełożenie mazurka różanego:

  • Krok 6

    Konfiturę różaną wymieszaj z sokiem z cytryny. Następnie rozsmaruj ją cieniutko na kruchym spodzie.

  • Krok 7

    Mazurek udekoruj kremem: zrób z niego kleksy, a następnie małą łyżeczką rozciągnij je na kształt łezek. Na koniec ozdób ciasto płatkami róż.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/mazurek-rozany

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej