1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta żurawinowa

Tarta żurawinowa

tarta żurawinowa na imbirowym spodzie z kruchego ciasta, kremem żurawinowym typu lemon curd udekorowana śnieżnymi mini bezami i świeżą żurawiną - wszystkiego słodkiego
tarta żurawinowa na imbirowym spodzie z kruchego ciasta, kremem żurawinowym typu lemon curd udekorowana śnieżnymi mini bezami i świeżą żurawiną - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Tarta żurawinowa na tradycyjnm, kruchym spodzie z odrobiną imbiru, a na wierzchu przepyszny, delikatny, aksamitny krem żurawinowy. Krem to żurawinowa wersja Lemon Curd, której możecie użyć zarówno do ciast oraz jako pyszny dodatek do naleśników czy pieczywa. Kwaśną nutę żurawiny i cytryny przełamałam słodką, białą czekoladą i śnieżnymi mini bezami. Śnieżne mini beziki pięknie prezentują się na tarcie i dodają całości zimowego, świątecznego charakteru. ❄️ Spróbujcie wykonać je samodzielnie i koniecznie pochwalcie się efektem. ❤️

⭐ Przepis na beziki znajdziecie tutaj: Śnieżne mini bezy


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na tartę żurawinową:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę, imbir, cukier trzcinowy oraz dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka.

    mąka pszenna, imbir w proszku, cukier trzcinowy, masło pokrojone w kostkę i żółtka w osobnych miseczkach
  • Krok 2

    Składniki szybo zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.

    zagniecione ciasto kruche uformowane w kulę i zawinięte w folię spożywczą
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do zamrażarki na ok. godzinę. Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez ok. 25 minut do zrumienienia.

    forma do tarty wyłożona ciastem kruchym, ciasto nakłute widelcem
  • Krok 4

    Upieczony spód odstaw do przestudzenia.

    upieczony spód z ciasta kruchego na tartę na kratce do studzenia
  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

  • Krok 5

    Białą czekoladę rozpuść w mikrofalówce, a następnie rozsmaruj ją na spodzie tarty.

    upieczony kruchy spód do tarty posmarowany rozpuszczoną białą czekoladą, obok miseczka, w której była czekolada

Lemon curd żurawinowy:

  • Krok 6

    Żurawinę, cukier trzcinowy nierafinowany, wodę, sok z cytryny i sól przełóż do garnka i gotuj przez około 5 minut.

    żurawina świeża, cukier trzcinowy nierafinowany, woda i sok z cytryny w osobnych miseczkach
  • Krok 7

    Całość dokładnie zblenduj, a następnie wymieszaj z masłem.

    zblendowana żurawina w garnku z rózgą kuchenną, obok mąka ziemniaczana, masło pokrojone w kostkę i żółtka w osobnych miseczkach
  • Krok 8

    Mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszaj z żółtkami. Dodaj 1 łyżkę zblendowanej żurawiny i wymieszaj. Przełóż masę żurawinową do miski i ustaw ją na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Dodaj mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia kremu.

    zblendowana żurawina w garnku z rózgą kuchenną, obok miseczka z mąką ziemniaczaną wymieszaną z żółtkami i łyżką puree z żurawiny oraz opakowanie żelatyny w listkach od dr. oetkera
  • Marta poleca

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

  • Krok 9

    Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 minut. Następnie odsącz je, dodaj do masy żurawinowej i dobrze wymieszaj.

    masa żurawinowa z wymieszana żelatyną, obok opakowanie żelatyny w listkach dr. oetkera
  • Krok 10

    Masę przelej na tartę i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw ją do lodówki na około 3 godziny. Udekoruj świeżą żurawiną i śnieżnymi mini bezami (link do przepisu na mini bezy znajdziesz we wstępie do tego przepisu). 😄

    masa żurawinowa a la lemon curd wylana na imbirowy spód tarty z kruchego ciasta
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-zurawinowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej