Tarta żurawinowa
Tarta żurawinowa na tradycyjnm, kruchym spodzie z odrobiną imbiru, a na wierzchu przepyszny, delikatny, aksamitny krem żurawinowy. Krem to żurawinowa wersja Lemon Curd, której możecie użyć zarówno do ciast oraz jako pyszny dodatek do naleśników czy pieczywa. Kwaśną nutę żurawiny i cytryny przełamałam słodką, białą czekoladą i śnieżnymi mini bezami. Śnieżne mini beziki pięknie prezentują się na tarcie i dodają całości zimowego, świątecznego charakteru. ❄️ Spróbujcie wykonać je samodzielnie i koniecznie pochwalcie się efektem. ❤️
⭐ Przepis na beziki znajdziecie tutaj: Śnieżne mini bezy
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na tartę żurawinową:
-
Krok 1
Do miski wsyp mąkę, imbir, cukier trzcinowy oraz dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka.
-
Krok 2
Składniki szybo zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do zamrażarki na ok. godzinę. Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez ok. 25 minut do zrumienienia.
-
Krok 4
Upieczony spód odstaw do przestudzenia.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
-
Krok 5
Białą czekoladę rozpuść w mikrofalówce, a następnie rozsmaruj ją na spodzie tarty.
Lemon curd żurawinowy:
-
Krok 6
Żurawinę, cukier trzcinowy nierafinowany, wodę, sok z cytryny i sól przełóż do garnka i gotuj przez około 5 minut.
-
Krok 7
Całość dokładnie zblenduj, a następnie wymieszaj z masłem.
-
Krok 8
Mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszaj z żółtkami. Dodaj 1 łyżkę zblendowanej żurawiny i wymieszaj. Przełóż masę żurawinową do miski i ustaw ją na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Dodaj mąkę z żółtkami i cały czas mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia kremu.
-
Marta poleca
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 9
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 minut. Następnie odsącz je, dodaj do masy żurawinowej i dobrze wymieszaj.
-
Krok 10
Masę przelej na tartę i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw ją do lodówki na około 3 godziny. Udekoruj świeżą żurawiną i śnieżnymi mini bezami (link do przepisu na mini bezy znajdziesz we wstępie do tego przepisu). 😄
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-zurawinowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze