Ciasta kruche i tarty

Tarta żurawinowa

Tarta żurawinowa

  • 05:00
  • 12
  • Średni
05:00
12
Średni

Tarta żurawinowa na tradycyjnm, kruchym spodzie z odrobiną imbiru a na wierzchu przepyszny, delikatny, aksamitny krem. Krem, to żurawinowa odmiana Lemon Curd, której możecie użyć zarówno do ciast oraz jako pyszny dodatek do naleśników czy pieczywa. Kwaśną nutę żurawiny i cytryny przełamałam słodką, białą czekoladą i śnieżnymi mini bezami. Śnieżne mini beziki pięknie prezentują się na tarcie i dodają całości zimowego, świątecznego charakteru... Spróbujcie wykonać je samodzielnie i koniecznie pochwalcie się efektem. <3 Przepis na beziki znajdziecie tutaj: Śnieżne mini bezy

Składniki

Kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 120 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g białej czekolady
Lemon curd żurawinowy:
  • 400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 200 g cukru brązowego
  • 100 ml wody
  • Sok z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • 40 g masła
  • 3 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Dodatkowo:
Składniki
Kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 120 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g białej czekolady
Lemon curd żurawinowy:
  • 400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 200 g cukru brązowego
  • 100 ml wody
  • Sok z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • 40 g masła
  • 3 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Dodatkowo:
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty